dissabte, 11 de gener del 2014

UN MILER DE PERSONES ES MANIFESTEN A LA ZONA FRANCA PEL TANCAMENT DEL CIE


Un miler de persones, convocades per la Campanya pel tancament dels Centres d'Internament per estrangers, s'han manifestat aquesta tarda davant del Centre d'Internament de Barcelona, per demanar el seu tancament.  Aquesta manifestació s'ha fet, no només en record del guineà Idrissa Diallo, de 21 anys, que morí ara fa dos anys sense rebre atenció mèdica, malgrat haver-la demanat reiteradament, a causa d'una malaltia cardíaca, sinó, també, perquè que les últimes setmanes han passat fets summament greus a l'interior del centre:
-La mort el 3 de desembre de l'intern armeni Alik Manukyan, i les traves que s'han posat a les denúncies per investigar els fets.
-Les agressions que denuncien haver patit nombrosos interns la nit del 31 de desembre a mans d'antidisturbis de la Policia Nacional.
-La negativa del Ministeri de l'Interior a permetre l'entrada d'un comissió independent de metgesses i advocats davant les reiterades denúncies de manca d'atenció sanitària.
-La vaga de fam que han fet nombrosos interns del centre, 5 dels qual continuen en sense menjar des de fa 12 dies. 



La concentració, que ha començat amb retard per esperar als que venien en transport públic, (l'autobús número 109 des de Plaça Espanya)  molt deficitari als voltants del CIE de Barcelona, ubicat al carrer E, número 40 de la Zona Franca. Hi han paricipat també membres d'altres entitats com SOS Racisme i hi eren presents diputats, regidors i dirigents d'ERC, ICV-EUiA i la CUP. 
S'ha sortit en manifestació des de la parada de bus ubicada a uns 500 metres arribant a les portes del CIE fortament custodiat pels mossos d'esquadra . Moltes persones portaven torxes i d'altres cartells amb fotos del Mohamed, l'Idrissa i l'Alik, les tres últimes víctimes mortals del CIE de Barcelona. S'han llegit dos manifestos i s'han fet crits de tota mena pel tancament d'aquest centres i contra la llei d'estrangeria. També s'ha volgut recordar a totes les persones mortes no només al CIE, sinó també intenta arribar a Europa, ofegades a la Mediterrànea o a les tanques de Ceuta i Melilla. No s'ha produït cap incident. 

Els mossos custodiaven avui l'exterior del Centre
La segurerat al CIE és competència de la Policia Nacional. S'acusa aquest cos d'agressions a interns el 31 de desembre.





La manifestació no ha pogut començar a les 5 donat que els qui venien en transport públic han trigat força.




 Diputats i regidors d'ERC i ICV-EUiA presents a la manifestació






 S'han llegit dos manifestos demanat el tancament del CIE i denunciant les morts a aquest centre, o santant tanques com les de Ceuta o ofegats a la Mediterrània.















    PENDENTS D'APROVAR EL REGLAMENT

Més enllà del règim de garanties i de transparència que haurien de tenir aquest centres, es dóna el fet que s'hi barregen famílies pendents d'un expedient d'expulsió, internades per la falta administrativa de no tenir papers o d'haver-lis caducat, amb la delinqüents multireincidents o condemnats per delictes greus que són expulsats. 

Molts dels qui arriben al CIE per manca de papers han estat detinguts aleatòriament per la policia. Tot i que el Ministeri de l'Interior teòricament no les autoritzava, sovint es feien redades en base a criteris ètnics, fet que vulnerava la llei i deixava en situació d'inseguretat jurídica als agents, tal com denunciava el Sindicato Unificado de Policía (SUP). Aquestes redades, sobretot a certs barris amb molta immigració, com passava sovint al de Lavapiés a Madrid, segons em va explicar el portaveu d'aquest sindicat es feien sobretot, per tal rentabilitzar les detencions, es  a dir fer-ho a persones d'aquelles nacionalitats més fàcils d'expulsar, o pel desig de certs comissaris de policia que la seves unitats estiguessin a dalt de tot en el rànquing estadístic de detencions d'irregulars expulsables. Teòricament el el Ministeri de l'Interior va fer un circular el maig de 2012 prohibint-les, tot i que en menor mesura s'han continuat produint.  
      La Llei d'Estrangeria de 2009, aprovada amb el govern de Zapatero, establia que abans del juny de 2010 s'havia d'aprovar un reglament de funcionament d'aquest centres i drets i deures dels interns, que encara no s'ha aprovat, cosa que fa que continuïn en un llimb legal. Després de la mort d'Idrissa Diallo per manca d'atenció mèdica,  es va fer una campanya per aconseguir una reglamentació dels CIE -impulsada en part pel Periódico-, Interior es va comprometre a redactar el reglament. Ara després de l'última mort del de la Zona Franca i dels incidents d'aquest cap d'any el ministre Jorge Fernández Díaz diu que el text arribarà aviat al Consell de Ministres. 

1 comentari:

  1. Qué et sembla l'últim article de robert hernando sobre el tema? Molt fastigos, m'agradaría tenir la teva opinió xavier

    ResponElimina