divendres, 16 de maig del 2014

ISRAEL ÉS UN ESTAT RACISTA I NO DEMOCRÀTIC. La diputada palestina, Haneen Zoabi, a la Kneset israeliana, considera incompatible que un estat que es defienix jueu, pugui ser democràtic.

Aquesta setmana amb motiu dels actes de commemoració de la Nakba palestina -el dia en que es commemora l’inici de l’expulsió de més de 800.000 palestins de les seves terres, l’any 1948-, la diputada palestina, Haneen Zoabi, a la Knesset israeliana, ha estat a Barcelona participant en diverses activitats organitzades per Complicitats que maten, la comunitat palestina i la campanya BDS (Boicot, sancions i desinversions. De fet l'acció d'ahir a la Secretaria d'Universitats de la Generalitat va ser el primer dels actes de commemoració de la Nakba de les entitats solidaries amb Palestina i la comunitat palestina catalana.

Després de comparèixer al migdia davant la comissió d'exteriors del Parlament de Catalunya, en una sessió a la que hi han assistit diputats de la CUP, ICV-EUiA, PSC i ERC, però no els de CiU, PP i C'S, aquesta tarda ha fet una conferència a Barcelona. L'acte celebrat al Centre de Cultura de les Dones al carrer Sant Pere més Baix, ha explicat el seu punt de vista del conflicte, discrepant del paper que fa l'Autoritat Nacional Palestina, que continua en unes negociacions que no porten a res i fent de policia dels propis israelians dins del Cisjordània.
Zoabai, que és la primera dona palestina membre del parlament israelià, nascuda en una família musulmana de Natzaret implicada políticament, pertany al partit nacionalista àrab Balad, Assemblea Nacional Democràtica.  El seu nom va donar la volta al món després de la seva participació el maig de 2010 en la flota de la llibertat que pretenia trencat el setge a Gaza, motiu per la que va patir diverses causae judicial i parlamentàries que van estar a punt de fer-li perdre l'escò i la immunitat.

Apasionada com és, primer al Parlament i després a la xerrada d'aquesta tarda a Barcelona ha exposat el seu punt de vista del conflicte palestí, de les lleis racistes que aplica Israel vers la ciutadania àrab palestina amb nacuionalitat israeliana,  i de la política equivocada, segons ella, de l'Autoritat Naciuonal Palestina. 

Així Zoabi lamenta que els acords de pau d'Oslo, dels que va néixer l'Autoritat Nacional Palestina, van presentar a jueus vinguts com a ocupants i als palestins com a iguals, víctimes del conflicte des de 1967 que va portar a Israel ocupar Gaza i Cisjordània per garantir la seva seguretat. Per Zoabi, que pertany ala anomenats àrabs de 1948 que es van quedar al que seria l'estat d'Israel, el conflicte d'abordar des d'aquesta data quan 800.000 palestins van haver de marxar -els descendenst dels quals són ara cinc milions-, i de la situació no només de Gaza i Cisjordània, sinó dels àrabs o palestins amb nacionalitat israeliana que viuen sota unes lleis racistes. 
Així Israel ha expropiat cinc milions d'hectàrees a àrabs israelians, s'aproven lleis per fer fora a palestins amb ciutadania israeliana de ciutats com Haifa, s'impedeix que els àrabs visquin a 570 pobles i ara es vol expulsar als 30.000 beduins del desert Negev. Hi ha també molts pobles àrabs que jurídicament no existeixen i no disposen d'aigua ni llum, mentre l'aigua d'aquells llocs la porten al pobles veïns reservats només per jueus.  Una mostra del caire racista d'Israel és que "un àrab israelià no pot casar-se amb un palestí que viu a Europa o Amèrica, ni a Cisjordània, i portar-lo a viure amb ell a Israel, mentre Israel obre les portes a qualsevol persona que diu que té avantpassats jueus o casat amb algú amb avantpassats jueus". 

Per ella és incompatible definir-se Israel com estat jueu i democràtic, quan una bona part dels seus ciutadans no són jueus, otorgant-lis a aquest nombroses restriccions, prohibint que s'estudii la història de Palestina o la seva geografia anterior a 1947. Per Zoabi "Israel és pitjor que els colonialisme, donat que els francesos no consideraven als algerians ni estrangers a la seva terra ni pretenien fer-los fora, tal com sí fa Israel amb els palestins"

Pel que fa a l'actitud dels palestins o àrabs amb ciutadania israeliana  reconeix que el 50% no voten donat que senzillament no volen tenir problemes. "Israel els diu que no es queixin donat que els àrabs a Síria o Jordània estan pitjor, però no es tracta de comparar-se amb aquests països, sinó amb la resta de ciutadans d'Israel". 

Zoabi és molt crítica amb l'autoritat palestina que continua en negociacions que no porten enlloc i planteja que potser haurien d'aixecar-se la taula i trencar relacions amb Israel, més quan la Lliga Àrab i diversos països àrabs han promés aportar els sous dels funcionaris palestins si trenquen amb Israel que és qui els transferix fons dels impostos recaptats i l'IVA del comerç. I sobretot demana que si les negacions no aporten res "que l'Autoritat Palestina deixi de fer de policia a Gaza per Israel". Ha valorat les accions de boicot, denúncia i sancions del BDS i ha manifestat que sigui la sortida un sol estat o dos estat, Israel no serà demopcràtic mentre es defieneixi com estat jueu.

 Haneen Zoabi a la xerrada d'aquesta tarda
Haneen Zoabi amb Salam Almaslamani, de la Casa Palestina



 Aquest migdia al Parlament després de la seva compareixença a la Comissió d'Exteriors amb representants d'associacions i diputats de PSC, ERC, ICV-EUiA i la CUP.
Zoabi, en una tensa sesió del parlament en la que es debatia la seva inhabilitació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada