divendres, 5 de juliol del 2019

PAPALLONES INVASORES I PLAGUES NACIONALISTES. Analitzo a NacióDigital. Tot i els bons resultats dels Verds, no se'ls hi ha donat cap càrrec al nou repartiment de les institucions europees. El canvi climàtic és una realitat, però el nou president del Parlament Europeu té por d'altres plagues




L'onada de calor de finals de juny va coincidir a bona part del Bages i el Moianès, amb l'arribada a mena de plaga, de l'anomenada papallona de boix o Cydalima perspectalis que, més a més de cercar boixos on deixar els ous d'on sortiran unes erugues que defolien aquesta espècie d'arbust, envaïen carrers i parcs, entrant dins les cases. Donada la quantitat de papallones que hi havia als carrers i jardins, molta gent va deixar de ventilar les cases i renunciar al corrent d'aire fins i tot a la nit, per evitar que es fiquessin dins de casa, cosa que motivava que el calor fos encara més sufocant.

En principi aquesta l'arribada a la Catalunya d'aquestes papallones, que fa quatre o cinc anys van aparèixer a Besalú i parts de la Garrotxa, no està motivada per les altes temperatures, però sí que la calor facilita el seu cicle vital i reproductiu.
El boix és un arbust molt comú dels boscos de pins –sobretot del pi roig- a parts del Bages, el Moianès o el Berguedà. I la pèrdua o debilitament d'aquest arbust debilitaria encara més aquest boscos que afronten de nou l'estiu amb un gran estrès hídric.

Segons l'observatori Copernicus de la Unió Europea, aquest juny ha sigut el més calorós des de que hi ha dades. El canvi climàtic és una realitat, tot i que el president dels Estats Units, Donald Trump, ho nega. Trump té el suport dels més de deu milions de cristians evangèlics dels Estats Units que són creacionistes i neguen també la teoria de l'evolució. Per aquests milions de cristians americans d'extremadreta la sida és un càstig diví, una nova plaga d'Egipte, un senyal, un avís de Déu per fer-nos tornar pel bon camí. Però en canvi ni Trump ni els evangèlics americans creuen ni que el canvi climàtic existeixi, ni que sigui un senyal per portar-nos abans que sigui massa tard pel bon camí. 

Però tornant a la Unió Europea, és trist que havent millorat els seus resultats a les últimes eleccions i sent els Verds ja el quart grup de la cambra, no se'ls hi hagi donat cap dels càrrecs que Pedro Sánchez va negociar amb Merkel i Macron. Potser serà que la Unió, que viu un dels seus moments més convulsos no dóna cap càrrec als Verds donat que no està per prendre mesures més valentes i radicals per combatre el canvi climàtic, potser serà que no els hi ha donat cap càrrec perquè la seva portaveu, Ska Keller, s'ha destacat una i altra vegada, per demanar la llibertat d'Oriol Junqueras i els drets polítics d'aquest així com els de Comín i Puigdemont. 

I de moment el nou president del Parlament Europeu, l'italià, David Maria Sassoli, tot just va ser nomenat pel càrrec, sí que va clamar contra una plaga. Va condemnar "el verí del nacionalisme" que creix a Europa, barrejant en aquest concepte la ultradreta xenòfoba i les mentides del Brexit amb els nacionalismes democràtics com els de Catalunya o Escòcia. I és que hi ha plagues i plagues!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada