dijous, 3 de novembre del 2011

La Contra del Punt Avui,

Els oportunistes de la xenofòbia

Un llibre de Xavier Rius analitza l'expansió de PxC a Salt

Recorda la “deslegitimació” de Pineda des de dins i fora de l'Ajuntament


Un grup de saltencs, en la manifestació del 22 de gener passat en què es va reclamar més seguretat al poble. Foto: LLUÍS SERRAT.
1
“Aspiro a fer un servei al país [...]. Sóc una persona demòcrata i crec en la democràcia [...]. No sóc racista, sóc realista.” Són algunes de les afirmacions del líder de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, entrevistat el setembre de l'any passat per al llibre Xenofòbia a Catalunya, que acaba de sortir del forn. El periodista barceloní Xavier Rius analitza l'expansió de PxC a Catalunya i en poblacions com ara Salt. Rius fa arrencar l'anàlisi de la voluntat de l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, de no empadronar els estrangers del municipi que estiguin en situació irregular i de denunciar-los a la policia. Des d'aquell moment, sosté Rius, CiU ha compartit alguns discursos amb PxC al país i li ha donat la raó amb certes afirmacions.
De Salt, l'autor repassa el creixement de la població extracomunitària, que el 1999 representava el 5,13% del cens i que el 2007 havia arribat al 41,77%. Això ha ajudat a crear el caldo de cultiu perquè el partit de Josep Anglada hi hagi crescut i perquè en les darreres municipals arribés als tres regidors, dels quals dos han passat al grup mixt. Rius, però, sosté que els regidors saltencs són més oportunistes que racistes. “Els que entren a PxC no són racistes sinó que són purs oportunistes i més perillosos que el mateix Anglada”, assenyala Rius, que és col·laborador d'aquest diari.
Salt ha viscut períodes de convulsió els últims anys, que alguns han aprofitat, sosté Rius, per reclamar més seguretat i altres per desacreditar l'exalcaldessa Iolanda Pineda. “Des de sectors ciutadans i polítics hi ha hagut una clara voluntat de deslegitimació constant de Pineda. Quan l'anterior ajuntament va promoure l'àrea de renovació urbana (ARU), Torramadé va criticar que el projecte no tenia finançament.”
En el llibre, Rius afirma que les crítiques de Torramadé van arribar després que l'alcalde actual proposés a Pineda un pacte entre el PSC i CiU per fer fora del govern ERC, soci dels socialistes, i que incloïa que Torramadé encapçalés Urbanisme. El llibre serà presentat avui a la tarda (a les set) al centre cívic de Santa Eugènia, a Girona. L'autor diu que l'equip de govern no va contestar-li la petició de fer l'acte a Salt.Clica aquí, EL LLIBRE AL PUNT AVUI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada