dimarts, 31 d’octubre del 2017

ELS CONDEMNATS A 4 ANYS DE PRESÓ PER L'ATAC DE BLANQUERNA QUE HAVIEN D'ENTRAR A PRESÓ DEMÀ, REBEN UN NOU APLAÇAMENT PEL 14 i 15 DE NOVEMBRE. Havien d'entrar a presó fa un mes i mig però se'ls hi va donar dos aplaçaments i aquesta tarda un tercer. En el cas que dijous passat s'hagués formalitzat l'acord entre Rajoy i Puigdemont per convocar eleccions i no fer la DUI, que hagués implicat l'alliberament dels Jordis, i afluixar la pressió judicial i penal al 9-N i 1-O, l'indult dels 14 de Blanquerna hagués estat la contrapartida per fer callar als que volen més mà dura amb l'independentisme



Finalment els condemnats per l'atac de Blanquerna de l'onze de setembre de 2013, que havien d'entrar demà a la presó de Madrid-4 a Navalcarnero, han rebut aquesta tarda un nou ajornament de l'ordre d'ingrés dictat per la Secció 30 de l'Audiència Provincial de Madrid. És el tercer ajornament que obtenen, i es fa mentre el Tribunal Constitucional estudia si admet a tràmit el seu recurs d'empara, cosa que confirmaria la idea que hi ha voluntat des de cercles del poder polític i judicial d'evitar que entrin a presó. 
Si bé l’Audiència de Madrid imposà en primera instància sis mesos de presó a dotze dels autors, de l'atac i vuit mesos als altres dos, el Tribunal Suprem, que va estimar l'agravant d'odi o discriminació ideològica, va incrementar les condemnes a 3 anys i onze mesos per dotze, i a 4 anys i un mes als altres dos.  Altres tres condemnats que entraven també demà, han rebut un nou ajornament de dues setmanes.
La coordinadora o plataforma "La España en Marcha", que agrupava als partits i associacións autores de l'acció, es va trencar, trencant-se també l'estratègia jurídica comuna. Així,  els cinc militants de Democracia Nacional i dos del desaparegut Nudo Patriota van demanar l’indult, però els 5 de Falange i els dos de Alianza Nacional es van negar a fer-ho.  Els qui sí van fer els catorze va ser un recurs d’empara al Tribunal Constitucional al·legant que quan un tribunal superior multiplica la pena per sis o per vuit aplicant un agravant que no es va considerar en la sentència inicial, cal fer una “vistilla” per tal que els advocats defensors puguin oposar-s’hi. Aquest recurs d’empara encara no s'admès formalment a tràmit.

Tot i que La Falange va informar a primers de setembre que els seus militants i els de Alianza Nacional havien rebut l’ordre d’ingrés a presó, se’ls hi va concedir un primer ajornament que acabava el 10 d’octubre. Però van aconseguir un nou ajornament fins el dimecres 1 de novembre, i tres d’ells, Manuel Andrino, Jefe Nacional de La Falange, Jesús Fernando Fernández, el que va actuar amb la cara tapada, i Sergio R, van ser a la manifestació ultra de Montjuïc del 12 d’octubre. I aquesta tarda, instants abans de fer la roda de premsa, de la que poso el vídeo a sota, han rebut un tercer ajornament.
 Imatge del judici

El fet és que si s’hagués tirat endavant l'acord frustrat pel que dijous el president Carles Puigdemont convocava eleccions autonòmiques, posant fi al procés i renunciant a la DUI, una de les contrapartides que amb més o menys garanties hauria rebut del Govern central, és una disminució de la pressió de la Fiscalia per l’1-O, la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, un possible indult o marxa enrere de la multa del Tribunal de Cuentas a Artur Mas. I evidentment si el Consell de Ministres i la Fiscalia acompanyava els alliberaments del Jordis, l’arxivament de causes obertes a l’independentisme, i un possible indult o anul·lació de la multa als del 9-N amb l’indult dels 14 ultres de Blanquerna, ho hagués pogut justificar millor davant dels que des dins i fora del PP criden “A por ellos!” i  “Puigdemont a prisión”.

Caldrà veure si el Tribunal Constitucional admet o no el seu recurs d'empara, però  en el cas que se'ls hi confirmi la pena, el fet que la meitat dels condemnats no hagin demanat l’indult no impedeix obtenir aquesta gràcia, ja que l’article 21 de la llei que ho regula permet concedir-ho a persones condemnades que no ho han demanat. 
Així doncs, si no hi ha més ajornaments, sis del de Blanquerna entreran a presó els dies 14 i 15 de novembre. N’hi ha un setè de la Falange amb ordre d’ingrés, Juan Luis López, que està des del mes de juny al Kurdistan iraquià combatent amb els peshmergues en el grup que lidera l’ultra valencià Juan Manuel Soria Monfort, que lluita amb el nom del creuat del segle XII, Simón de Montfort (o Simón de Monfort).
(Actualitzat a les 19 hores!)
 Video roda de premsa dels condemnats d'aquesta tarda on expliquen el nou ajornament d'ingrés a presó.

1 comentari:

  1. ¿Existe la posibilidad de que liberen a los Jordis antes del 15 de noviembre? da la impresión de que se están instrumentalizando estos dos casos con fines políticos-electoralistas...

    ResponElimina