dijous, 14 de juny del 2012

DETINGUDES 12 PERSONES PER L'AGRESSIÓ DE L'STROIKA

Finalment l'investigació policial ha donat les seus fruits i els mossos d'esquadra van detenir ahir 12 persones a diferents municipis del Vallès Occidental (Terrassa i Viladecavalls) i l'Anoia com a presumptes autors de l'agressió del 23 de març a la Sala Stroika de Manresa (clica aquí per anar a la informació de l'agressió) , on anava a actuar el grup KOP, en el marc de la gira "Antifa Combat Tour". En l'atac un jove va resultar greument ferit en ser colpejat reiteradament  amb pals de beisbol per uns dels atacants i va quedar estès a terra en mig d'un bassal de sang, mentre uns altres van ficar unes bengales dins d'un cotxe on hi havia uns joves, tot bloquejant-lis per la força les portes, per tal que no poguessin sortir. Aquests van evitar que s'incendiés el cotxe i apagar les bengales amb les ampolles de cervesa que tenien dins. Sembla que la Fiscalia imputaria entre d'altres uns delictes de tentativa d'assassinat i associació il·licita.   
          Les detencions de Terrassa es van fer a un pis del carrer Colom i a un altre del barri de Can Palet. El cas es troba sota secret de sumari, ahir es var realitzar diversos escorcolls i encara faltaria, al menys, una persona per localitzar i detenir. 
                   Foto: Manresa Info           
          Una de les pistes que seguia la policia era el d'una furgoneta Mercedes Vito blava amb vidres tintats, que va ser vista als voltants de lloc de l'agressió, des de la que haurien baixat alguns dels autors de l'atac. Aquest fet es va comentar entre grups col·lectius antifeixistes catalans i llavors algú els va advertir i es va informar als mossos que una furgoneta d'aquestes característiques havia estat vista recollint, dues hores abans de l'agressió, un conegut militant d'extremadreta en un descampat de Capellades i es va estudiar quin itinerari hauria seguit aquesta furgoneta fins arribar a Manresa i per davant de quines càmeres de seguretat hauria d'haver passat (com la de la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa) sola o seguida d'algun altre vehicle fins arribar al polígon industrial de Manresa.
      El fet que els presumptes autors d'aquesta agressió siguin del Vallés i la Catalunya Central descarta la hipòtesi que algun grup d'extremadreta de fora de Catalunya havia exportat aquí una violència que, lamentablement, a llocs com el País Valencià o Madrid en alguns moments  ha estat freqüent. Més a més, municipis com Sabadell, Terrassa o Castellar del Vallés van sorgir fa una dècada diversos grups d'extremadreta, algun de cap rapats, que havien perpetrat nombroses agressions i amenaces, havent-se produït diverses condemnes després d'una tasca important dels mossos i de l'Ajuntament de Sabadell, que es va presentar com acció popular en els judicis, oferint advocats a les víctimes. Sembla, doncs, que els autors podrien estar vinculats o ser successors d'aquests grups que es donava per disgregats, dissolts o "congelats" o que havien madurat, abandonant la violència i es limitaven a portar la seva militància, només des d'un punt de vista d'acció política. 


Entre les hipòtesis de per què  s'havia produit l'agressió i amb aquesta virulència n'hi havien dues. Una, que era una resposta d'alguns militants d'extremadreta a l'atac a pedrades del concert de Democràcia Nacional del 12 d'octubre a Barcelona (que es va celebrar allà en prohibir l'Ajuntament de Sabadell l'acte en el local previst). En cap cas jo he dit que si fos aquesta la causa, l'atac l'haguessin fet els organitzadors ni els participants del concert. L'altra hipòtesis és que era una resposta o missatge cap el vocalista de de KOP, Juan Ramón Rodríguez Fernández, que va ser condemant i empresonat per passar informació al Comando Barcelona d'ETA  sobre Pedro Varela (llibreria Europa), informació que sembla que ETA va desestimar, però que va ser trobada per la policia.
 
A conseqüència d'aquells fets es van realitzar concentracions de rebuig a l'agressió a Manresa i a moltes poblacions del país. El regidor de PxC de Manresa, Albert Pericas, inicialment no va condemnar l'atac, després va signar la condemna dels grups municipals, més tard es va mofar de les manifestacions contra l'atac des del seu face i finalment va dir que si li tornessin a demanar no signaria la condemna.

          Concetració a Marsea de condemna.


Anar al web de KOP, clica.

Afegit divendres:
9 dels 12 detinguts van ingressar a presó, dos van quedar en llibertat provisional amb càrrecs i un menor lliure. Com ja deia dijous se'ls imputa temptativa d'assassinat, pertànyer a organizació il·legal, lesions, tinença il·lícita d'armes i també d'incendi. Dimecres segurament s'aixecarà el secret de deumari.

5 comentaris:

  1. Quines ganes de tocar el pebrots a Plataforma. Aquest atac és per condemnar-lo, però en Pericas té tot el dret a no fer-ho, de la mateixa manera que certs partits polítics tampoc condemnen agressions per part dels antisistema d'extrema esquerra.

    És prou clar que no perds l'ocasió de llançar un axioma als lectors per tal que relacionin aquests neonazis amb PxC, encara que sigui inconscientment.

    El que fas, Xavier, és el mateix que si quan els neonazis de l'Alba Daurada agredeixen immigrants, vas i escrius que els de LAOS havien manifestat que volien expulsar el immigrants de Grècia.

    Amb tot el respecte, Xavier. Però fóra notícia si en Pericas manifestés que està en contra de les detencions efectuades per la policia que s'ha produït ara. En lloc d'incloure PxC a aquesta notícia, potser hauries de parlar dels militants d'un altre partit més radical que Plataforma. Busca "Alianza" a qualsevol cercador, apa...


    Garganta profunda fumadora X

    ResponElimina
  2. A l'anterior anònim: Si l'agressió es produeix a Manresa i a la ciutat hi ha un regidor de PxC que havia estat vinculat a l'extrema dreta espanyolista i a actes de bronca al carrer, és bastant natural l'associació d'idees. Però si, a sobre, aquest regidor (Pericas) canvia diversos cops de postura i fa mofa de l'agressió a la xarxa, ell sol es converteix en notícia i fa que aparegui als mitjans vinculat amb la polèmica per l'agressió. O no em diràs que és més seriós condemnar rotundament l'agressió (o no fer-ho i ser ferm) que no anar canviant de citeri en funció de les pressions de la direcció de PxC i la seva immaduresa personal?

    Per últim, un aplaudiment pels Mossos. Tant de bo la policia catalana continui en aquesta línea i faci les tasques d'intel·ligència i infiltració que fa amb altres col·lectius (EI, anarquistes), que sembla que amb els filonazis espanyols hi ha un cert relaxament des de les darreres conselleries d'Interior.

    ResponElimina
  3. El regidor de Manresa va ser notícia quan condemnava o deixava de condemnar. Però ara no ha fet cap declaració sobre la nova notícia de les detencions efectuades, per tant, no és notícia ni ve al cas el tema de PxC.

    Només cal veure la pàgina de facebook d'UCFR per veure que aprofiteu qualsevol cosa per fer campanya contra PxC. És igual si es una notícia sobre l'Alba Daurada de Grecia o uns neonazis que segurament estan més a prop d'AN que PxC, o un jove musulmà que assessina persones a Toulouse, la vostra missió és combatre PxC mitjançant la creaació d'axiomes propagandístics.

    Mentre hi hagi democracia, la policía catalana farà la feina com cal. No vinguis fent la pilota i fent creure que els Mossos ens han fet un favor tot i haver-hi CIU al govern. Ells han de fer la mateixa feina sigui quin sigui el partit o tripartit que estigui governant, i un delicte és igual faci qui ho faci.

    ResponElimina
  4. Això de que ara ja no és noticia, és una apreciació teva. Jo no la comparteixo, l'autor del bloc tampoc. Qüestió d'opinions.

    Sí que et dóno la raó quan assenyales que amb PxC hi ha una crítica molt forta. Però és llei de vida, si vols que la premsa et mimi (no ho dic per en Xavier Rius, a qui considero independent) et pots fer de CiU o del PSC, qui militi lluny de l'statu quo (a Catalunya els casos més clars són CUP i PxC, que encara que no es puguin veure entre ells, tots dos són "políticament incorrectes") doncs rebrà força pals i mala premsa.

    El discurs i la ideologia d'Alianza Nacional (AN) no és el exactament mateix que el de Plataforma. Però hi ha gent d'AN, DN, FE-JONS, MSR i altres partits feixistes que han entrat a PxC. PxC és una marca jove i que trenca amb estètiques caduques. I tu saps que PxC és la nova aposta estratègica de l'extrema dreta a Catalunya. Una cosa és la imatge i l'altre el fons, s'han modernitzat en imatge i discurs però l'ADN segueix sent feixista. D'aquí les tensions internes entre els sectors més ideologitzats (ultradreta pura i dura) i els més possibilistes.

    Però bé, no crec que ens arribem a posar d'acord. Jo ho deixo aquí.

    ResponElimina
  5. Doncs estic bastant d'acord amb l'última resposta. I sí, per opinions i preferències, les meves són que és millor una extrema-dreta suau i moderada com a mínim en les formes com són el FN, l'FPÖ o fins i tot PxC, abans que l'Alba Daurada o les diverses opcions polítiques clarament fatxes que hi ha a l'estat espanyol i a Catalunya. I això ho dic en un context de crisi econòmica molt greu. Pensa que a Grècia, abans que Alba Daurada pugés tant, hi havia el partit anti-immigració LAOS, que era molt més presentable i menys predisposat a incitar accions violentes. Si algunes dinàmiques com l'augment d'aquests partits són gairebé inevitables pels moments que estem visquen, penso que si ens toca un partit relativament moderat en comparació amb altres, encara podem estar agraïts.

    ResponElimina