dilluns, 6 d’agost del 2012

TORELLÓ, MESQUITA, RUMORS I SILENCIS. EL PSC PERDIA 3 REGIDORS QUE GUANYAVA PxC, I UDC ES FEIA AMB L’ALCALDIA. Ara, malgrat les crítiques de PxC i alguns veïns, l'ajuntament facilita un lloc per pregar durant el Ramadà



A l’hora de tancar l’estiu passat el llibre “Xenofòbia a Catalunya” no vaig poder analitzar tots els ajuntaments on PxC va entrar, ni el traspàs de vots que s’havia donat ni, tampoc, si algun partit tradicional havia jugat brut –des del meu punt de vista-, com UDC en el cas de Salt, saccejant qüestions com l'obertura d'una mesquita o legitimant les mentides que creava PxC, per tal que el PSC baixés en vots i regidors, que anirien cap a PxC, cosa que donaria l'alcaldia a CiU. Però deixant clar que el cas de Torelló, és força diferent al de Salt, donat que no s'hi va donar el joc brut interessat i constant, a Torelló saccejar el tema d'una mesquita des de CiU i ERC va tenir molt a veure amb una baixada de vots del PSC i Iniciativa que faria que CiU sense pujar, en entrar PxC, obtingués l'alcaldia.   

A Torelló, un municipi amb menys percentatge d'immigració que la mitjana de Catalunya a les elecions de 2003 el PSC va obtenir 9 regidors, CiU 4, IC 2, ERC 1 i els independents 1.El PSC, amb Miquel Franch d’alcalde, governava amb majoria absoluta amb 9 dels 14 regidors.
            A les municipals de maig de 2007 PxC presenta candidatura amb un cap de llista que ni és, ni viu a Torelló. A finals d’abril de 2007 un col·lectiu magribí lloga un antic gimnàs al carrer Canigó per fer-hi una mesquita, demana permís a l’Ajuntament. L’alcalde decideix deixar el tema per després de les eleccions municipals, però pocs dies abans de les eleccions, sense resposta municipal, comencen a acondicionar el local. En aquell moment el Parlament encara no ha aprovat la Llei de Centres de Culte, i el marc legal és ambigu. Per obrir una mesquita o oratori calen condicions similars a un gimnàs o una associació cultural.       
CiU i ERC ho destapen i acusen l’alcalde d’amagar la informació. Alguns veïns comencen a recollir signatures contra la mesquita i convoquen una manifestació per tres dies abans de les eleccions. L’alcalde respon reconeixent que hi ha una sol·licitud però que la decisió l’haurà de prendre el futur govern i aconsegueix que no es faci la manifestació. Iniciativa es posiciona en favor del dret a que els musulmans tinguin un lloc digne per pregar enlloc d’haver de fer-ho a locals al marge de la llei.
            A les eleccions del 2007 el PSC baixa de 9 a 7 regidors, CiU puja de 4 a 6, ERC, que també ha sacsejat el tema de la mesquita, puja de 1 a 3. Iniciativa baixa de 2 a 1 regidor i PxC, amb un candidat forani es queda a només 3 vots d’obtenir el regidor.
            El mandat començarà amb un govern en solitari i en minoria del PSC amb Franch d’alcalde. La mesquita no es farà i els musulmans continuaran pregant en lloc no acondicionats o a Manlleu. A  mig mandat Franch tindrà problemes de salut, patirà un infart i es forma un govern de coalició PSC-CiU amb Lluís Basas de CDC ocupant un temps l’alcaldia. Hi ha l’acord entre Franch i Basas que cap dels dos es presentarà a la reelecció el 2011.
            El 2011 encapçala la llista de CiU, Santi Vivet d’UDC. I com m’explicaria un periodista osonenc, “el que es va sembrar des de CiU i ERC contra el PSC pel tema de la mesquita el 2007 es recull el 2011”. PxC presenta una candidatura encapçalada per un comercial de Torelló, Josep M Soldevila, que obtindrà 3 regidors, els mateixos que perdrà el PSC. Així el PSC passa de 7 a 4, CiU no puja i es manté amb 6, ERC manté els 3, i Iniciativa continua amb 1. Així, com passa a llocs com Salt, el traspàs de vots del PSC a PxC (encara que el traspàs segur que no es únicament així) dóna l’alcaldia a CiU. El barri on PxC obté millor resultat és a La Cabanya, majoritàriament de cases adossades de nova construcció on viuen veïns, molts dels quals van llogar o vendre la seva casa o el seu pis anterior a immigrants estrangers. Així, en un municipi sense conflictes socials i amb la immigració estrangera força repartida, la pujada de PxC i haver-se sacsejat el tema de la mesquita quatre anys abans des de CiU i ERC, té molt a veure en el fet que el PSC perdi tres regidors que van a PxC i que CiU, sense pujar en vots, obtingui l’alcaldia.
            Ara, un any després l’alcalde d’UDC, Santi Vivet, en contra de l’opinió de molts veïns, a manca de mesquita, ha cedit part d’un institut als musulmans per les pregàries del Ramadà.  Una setmana abans de començar el Ramadà l'alcalde es va reunir amb membres dels col·lectius islàmics de Torelló i Osona i amb l'Àngel Colom de la Fundació Nous Catalans, vinculada a CDC.  Caldrà veure si Vivet facilita (que no regala ni financia amb diners públics com sacceja sovint PxC) l'obertura d'una oratori o mesquita al municipi i evita així que hagin de pregar a locals no habilitats o fer-ho a Manlleu. 
Anar a la informació a Nous Catalans, clica aquí  
     L'Alcalde, Santi Vivet, amb l'Àngel Colom i  Noureddine Ziani de la UCCIC

PxC recull una quarantena de signatures i l'Ajuntament diu que la iniciativa respon a "interessos particulars"
Ara el grup local de Torelló de Plataforma per Catalunya està fent una campanya de recollida de signatures al barri de la Cabanya (on va treure més vots) per reclamar més seguretat, denunciant robatoris i  tràfic de drogues. Tal com informa El 9 Nou, el regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Casals, va manifestar en el darrer ple el seu desacord en aquesta campanya promoguda per PxC. Casals va acusar als membres de PxC de no actuar correctament: “Si hi ha un problema la solució no passa per recollir firmes, sinó que s’ha de comunicar a l’Ajuntament, per poder arribar a un acord. Fomentar una campanya de recollida de firmes no és benefici per a tothom sinó per interessos particulars”. Pel que fa als problemes de seguretat, Casals va dir que “la policia està al cas” i que “s’estan fent actuacions”.



1 comentari:

  1. Com diuen els espanyols "que bonito ver los toros desde la barrera"
    Cuan voste visqui a un barri amb majoria musulmana on no pugui ni pasejar els gossos sense el perill de ser agredit , llavors parli de xenofobia ,racisme o el que vulgui , mentres tant calli que dona vergonya que gent de casa apolli a aquesta gent(lo de gent es per educacio)

    ResponElimina