dimecres, 21 de novembre del 2012

DEBAT A OMNIUM-SOS RACISME I A UNITAT CONTRA EL FEIXISME AL COL D'EDUCADORS SOCIALS sobre immigració i eleccions, dret a decidir-indepèndència i nous catalans.

 Ahir, gairebé a la mateixa hora hi havia dos debats sobre eleccions i immigració i xenofòbia (Què faran els partits per aturar la xenofòbia i l'extremadreta), i d'independència, dret a decidir i immigració (Quina Catalunya volem? una que que no dóna passaport als qui...). Als dos debats hi havia la CUP, Iniciativa, ERC, PSC i CiU. El PP i Ciutadans no es van presentar a cap dels dos.
David Minoves (ERC), Iolanda Pineda (PSC), la regidora d'Iniciativa de Barcelona, Janet Sanz,  la moderadora d'UCFiR, Amaia García, Xavier Bosch, (CiU i Director G. d'Immigració) i Xavier Safont Trias regidor de Mataró i candidat (CUP) a l'acte d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme




David Minoves va dir que calia desemmascarar l'extremadreta i no banalitzar amb aquest grups, ni jugar amb els seus arguments per obtenir rèdits electorals. Per ERC donar dret de vot als nouvinguts és el millor antídot contra la xenofòbia,  "Si es percep l'estranger com a subjecte de drets, que pot votar, enlloc de veure´l com l'altre, tot canvia i el discurs xenòfob ja no és rendible". Minoves va manifestar la importància del Pacte Nacional d'Immigració i va recalcar la importància d'univetsalitzar els drets socials i fer del català com a llengua comuna eina d'integració, combatent la xenofòbia des de les escoles. Minoves va concloure que la xenofòbia creix si hi ha descohesió i malestar social. També va parlar de l'accés al vot i la nacionalitat en la actualitat i en la futura Catalunya independent.

Iolanda Pineda, exalcadessa de Salt, del PSC,  va incidir en la importància de les polítiques públiques en l'àmbit de la sanitat, educació, habitatge i drets socials. Va lamentar la retirada a bona part de l'Estat de la targeta sanitària als immigrants sense papers, la supressió del Fons d'Integració als pressupostos de l'Estat  i el tancament de la majoria d'aules d'acollida. Va refermar la importància de l'urbanisme i les polítiques públiques per evitar guetos o barris d'on molts autòctons marxen, i destacar la importància dels Plans d'Interculturalitat. Pineda va parlar d'interculturalitat, no de multiculuralitat, de relacionar-nos en base a objectius o relacions de present i futur (veinatge, feina, familiar, amistat, esportiva, etc...) no en base als orígens.
Va recordar que el Pacte Nacional d'Immigració demanava el dret de vot als immigrants amb papers i demanà la modificació del Codi Penal pels delictes d'incitació a la xenofòbia i difusió del racisme donat el fracàs de l'article 510 amb el seu actual redactat.

La regidora d'Iniciativa, Janet Sanz, va denunciar l'actual context de retallades, la retirada de la targeta sanitària bona part d'Espanya pels irregulars, va criticar la reforma de llei d'estrangeria de 2009, els Centres d'Internament, la persecució al Top manta. Va lamentar els intents de dividir la ciutadania i estigamatitzar i va posar èmfasi en el programes d'acollida. "Sense totes les xarxes de suport i programes d'acollida i el moviment veïnal a Barcelona no s'hagués donat el suport que van rebre el Poblenou els ocupants d'unes fàbriques que recullen ferralla i anaven a ser desallotjats". Així mateix va dir que Iniciativa -cosa de la que jo pel que he vist no és cert del tot- ni a L'Hospitalet, ni Sant Boi ni a Mataró "no hem votat mai una moció de PxC" i l'hem combatut sempre.
 Janet Sanz també va denunciar la xenofòbia d'Albiol a Badalona, el paper jugat per CiU a municipis com Vic amb el tema del padró municipal i l'existència del Casal Tramuntana. I va finalitzar amb uns compromisos:
-Combatre PxC i evitar que el seu discurs sigui absorbit com ha passat a Itàlia amb Berlusconi i la Lliga Nord.
-.Treballar pel dret de vot i la reforma del 510 (provocació o incitació a la xenofòbia).
-.Universalitzar els drets socials per tothom, com les beques menjador.   

Xavier Bosch, de CiU, i Director d'Immigració de la Generalitat, després d'explicar el moviment migratori que ha viscut Catalunya en 15 anys i els problemes d'encaix de diferents cultures, va destacar que segons les enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió a Catalunya no es percebeix la immigració com un dels principals problemes. I es va estendre en explicar que havia fet la Generalitat aquests dos anys, des de dues querelles a PxC, les campanyes "trenquem els tòpics", la formació de 1000 treballadors públics, la renovació del Pacte Nacional d'Immgració amb totes les forces, tret de PP i C,S, l'escoltar el Consell Assessor d'Immigració, i la desobediència al decret del Govern espanyol per privar de la sanitat als irregulars. Per últim va dir que CiU i el nou govern plantejaran la Llei d'Igualtat de Tracte en base a recomanacions de la Unió Europea.

Per últim, el regidor de la CUP de Mataró, Xavier Safont Tria, va dir que feixisme avança si no se'l combat, que calia ser al carrer plantant-li cara i que la foto actual era la de Grècia l'any 2009 quan aquestes forces eren marginals i ara Alba Daurada té 18 diputats, es fan amos dels carrers, fans feines d'ajut social i de persecució d'estrangers sense amagar la seva simbologia nazi. Va dir que fam i creixement del feixisme, van lligats i va lamentar que no s'hagués impedit l'actual vídeo de PxC on un magribí diu que els polítics els hi donen tot gratis. per últim lamentà que part del vot del PSC hagi anat cap a PxC.
Tot seguit en el debat va sorgir el fet que el Casal tramuntana o les Joventuts Identitàries x Catalunya de PxC arrenquin els cartells d'altres grups i la il·legalització de PxC  




 

ACTE DE SOS RACISME ÒMNIUM:
Josep Pera, de CiU, regidor de Badalona, escolta la intervenció de la socialista Iolanda Pineda al debat d'Òmniun-SOS Racisme
Matteuw Tree, Rita Marzoa i Saïd el Kadaoui a la taula

En el debat d'Òmnium, Sos Racisme, que jo no vaig escoltar complert, Mathew Tree va comentar que la Catalunya d'avui li sembla, en alguns aspectes, l'anglaterra dels anys 70. I desitja que aquí anem una mica més ràpid en fer visible, en tots els estaments de la nostra societat, la diversitat de procedències de la gent que viu a Catalunya.
Rita Marzoa va recalcar que la Catalunya d'avui està formada per gent de tot arreu. Va posar l'exemple de la seva familia: el pare gallec, la mare catalana, el marit argentí i el fill català. Quan la selecció d'Argentina juga a futbol el seu fill vol que guanyi i quan va al Camp nou crida in de pe in de pendència ...
Saïd el Kadaoui va parlar de la identitat de les persones i les nacions. Va recalcar que un aspecte important que sovnt no es té prou en compte és la voluntat de ser. Ell que es reconeix com a Maragllista, pensa que Catalunya serà independent si la majoria de catalans tenen la voluntat de ser-ho. I va reclcar les virtuts del consens i del pensament complexe. La idealització, va dir, ens pot allunyar de la realitat. (Anar al blog de Said el Kadaoui, clica)



 Clica aquí per veure el vídeo de la imatge amb declaracions dels dirigents polítics que van partcipar a l'acte de SOSRacisme-Òmnium
Informació de l'acte al web de SOS Racisme, clica

 

1 comentari:

  1. Què maca està la Janet Sanz, amb la que anava a la uni, jeje ;D
    Penso que el debat està ple de tòpics. El discurs antifeixista segueix a una dimensió que no encaixa massa amb la realitat. Un discurs que sona a nostàlgic. Moltes dades sociològiques, com l'origen del vot "xenòfob", són reals i coneguts, vistos als votants de PxC i als del MSR als respectius llocs d'èxit.
    Però el desconeixement i la manca de contacte real amb nosaltres els "xenòfobs" no permet tenir una visió àmplia i real del que pensem, vivim i proposem. Tret d'honorables excepcions, com la d'en Rius, difíoilment se'ns asseu a un debat per a exposar d'on venim, qui som ara i què pensem, sense embuts ni demagògies. Clar, "al feixisme no se'l discuteix, se'l combat".

    Salutacions,

    ResponElimina