dijous, 13 de setembre del 2018

PRESENTACIÓ DE L'EDICIÓ AMPLIADA DEL LLIBRE "AROMA ÀRAB, RECEPTES I RELATS" DE SALAH JAMAL. Gastronomia, ingredients, foc lent, relats, olors, esperances, pors, ironia, i històries cuinades magistralment



El metge i escriptor palestí, arrelat a Catalunya, Salah Jamal, autor de diferents llibres sobre el conflicte palestí, i que va donar-se a conèixer també pel seu llibre de cuina "Aroma Àrab, receptes i relats", del que es van fer nou edicions en castellà i quatre en català, ha presentat aquest migdia, acompanyat de Ferran Adrià, la reedició ampliada i millorada amb noves receptes i narracions, i fotos de Marta Torrent, editada en català per Cossetània Edicions i en castellà per Planeta Gastro. Presentació a la que hem assitit una trentena de periodistes de disciplines o temàtiques tant diferents com cuïna, llibres, cultura o política internacional i món àrab.



Aquesta foto no és de les del llibre, és d'un dels plats que hem degustat a la presentació

Si al llibre "Nakba, 48 relats de vida i resistència a Palestina" uneix la narració dels fets històrics de Palestina, amb les seves vivències i records de cada un d'aquells moments al Nablús on va néixer i dels seu exili posterior, a Aroma Àrab  barreja una cinquantena de receptes amb històries i anècdotes relacionades o no amb algun dels ingredient del plat, viscut per ell mateix o que ha conegut per altres persones, fent que el lector salti de la gastronomia a la política, vagi de les aromes dels fogons a les sensacions de les passions humanes, mostrant-nos la diversitat cultural del món àrab, les seves diferències i, també, xocs i malentesos entre persones, llegües i cultures, sovint divertits.
Primera pàgina d'una de les històries o narracions


El llibre, que manté el pròleg inicial de l'escriptor Ignasi Riera que el va definir com molt més que un llibre de cuina en ser "una sabia reflexió antropològica", ha estat presentat per Ferran Adrià aquest migdia en un dinar en un cèntric restaurant libanès de Barcelona. Adrià ha qualificat el llibre d'increïble, no només per l'aspecte culinari, sinó també "perquè la cuina i la cultura àrab estan poc representades a la nostra societat".   

Per la seva banda Salah Jamal ha explicat com ell, que no es considera cuiner "donat que cuino a la meva manera, ara poso això i ara una mica d'allò", va ser animat a fer un llibre de cuina per una amic de l'Ateneu Barcelonès, cosa que finalment va acceptar però publicant al costat de cada recepta un conte o narració. Personalment jo afegiria que el que hi ha cada història o anècdota és una reflexió sobre la vida, el compartir, els plaers, les olors, les pors, les esperances i els sabors.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada