dissabte, 18 d’abril del 2020

Fa mig any de l'anomenda batalla d'Urquinaona en la que es va veure que molts joves havien perdut la por. Jo no recolzo la violència, però com analista crec que si el govern de l'Estat no aplica un pla de xoc, que potser només serà possible si el Banc Central Europeu imprimeix diners, per fer front a l'atur desbocat que hi haurà, podria sorgir un esclat de violència incontrolable arreu de l'Estat





Fa mig any de l’anomenada Batalla d'Urquinaona del divendres 18 d'octubre al vespre, moment més àlgid  d'unes protestes, unes cíviques i pacífiques, altres de bloqueig i desobediència, i altres amb força violència, que van començar el dilluns 14 a la Plaça Catalunya de Barcelona i a moltes  i a l'aeroport del Prat. Protestes en els que es van cremar mil contenidors a Barcelona i que els antiduturbis de la Policia Nacional i el Mossos en determinats momenst no van poder controlar. A la Plaça d'Urquianona la Policia nacional va estar a punt d'aixecar la bandera blanca i pacat una retirada, donat que ni disparant pilotes de goma, pots de fum i gas pebre des dels terrats no aconseguia fer recular als maifestants.

I més enllà que jo no comparteixi l'acció violenta, des d'un punt de vista d'anàlisi sociològic o periodístic del que va passar, va demostrar que hi ha gent jove molt descontenta, que havia perdut la por.

Per això crec que si el govern de l'Estat no aplica un pla de xoc, front l'atur desbocat que hi haurà els propers mesos, que potser només serà possible si el Banc Central Europeu imprimeix diners, o amb un suport financer real de la Unió Europea i amb la voluntat de del Govern i partits de recatar a la gent, de la matexa manera que fa deu anys es va rescatar a la banca, podria produir-se un esclat de protestes violentes i saquejos de supermercats o grans magatzems, com ha passat a altres llocs del món en situacions de crisi econòmica i social molt greu quan la gent no té diners per menjar o pagar els subministraments. 
Una violència que podria ser inversament proporcional a la disciplina i compliment del confinament. Per molt menys a  França fa dos anys va sorgir el moviment de les armilles grogues.  No dic en cap cas que desitjo que passi. Però és probable que si s dispara l'atur, i la gent no té per menjar, pagar el lloguer i viure, que esclati. I seria molt més difícil de controlar, perquè mentre fa mig any a més del Mossos hi havia antidistustirbis d'arreu de l'Estat, aquesta violència pot esclatar simultàniament a moltes ciutats.   








 












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada