dimecres, 7 d’octubre del 2020

NAZIS, ULTRES I IDENTITARIS, Analitzo al Periódico la condemna als dirigents d'Alba Daurada per organització criminal i els intents de la ultradreta de maquillar el seu discurs

 




 
Les condemnes a set membres de la direcció d’Alba Daurada, entre ells el seu cabdill, Nikolaos Michaloliakos, per un delicte de direcció de banda criminal, a divuit dirigents per pertinença a aquest grup i a Michaloliakos i dos més per possessió d’armes, significa el punt final al projecte polític i social, racista i autoritari que va créixer a Grècia en un moment en què el país patia una gran crisi social i econòmica. Un projecte polític ultra que anava en direcció contrària de les polítiques d’actualització i maquillatge que realitzaven partits de llarga tradició xenòfoba com el Front Nacional, amb Marine Le Pen al capdavant, matant simbòlicament el seu pare i arraconant fins al 2019 l’antic eurodiputat, Bruno Gollnisch, que continuava sense renegar del llegat dels règims derrotats el 1945. 
  
 Alba Daurada era, a més d’un partit polític que va arribar a ser la tercera força del país i una organització criminal que va animar i planificar crims com el del raper Pavlos Fyssas, assassinat el 2013, un moviment o milícia a l’estil de les SA alemanyes. Els seus militants, vestits de negre i amb banderes amb una creu semblant a l’esvàstica, amb complicitats policials prenien els carrers i organitzaven persecucions d’immigrants o altres minories considerades paràsites. També repartia aliments entre gent necessitada que tingués sang grega pura, ocupant places o equipaments públics. I va ser l’assassinat del raper Fyssas l’acte que va motivar que la societat i els tribunals comencessin a dir prou, iniciant-se un procés de més de cinc anys que ha conclòs amb la sentència dictada ahir.   

Dues grans famílies

Mentre a Europa la ultradreta política cavalca organitzada en dues grans famílies, la que lidera Marine Le Pen, aparentment més moderna, laica i feminista, organitzada al Parlament Europeu en el grup Identitat i Democràcia, i la més ultracatòlica dels conservadors i reformistes en la qual hi ha Vox, Llei i Justícia de Polònia i els Germans d’Itàlia de Girogia Meloni, els grups manifestament neonazis com Alba Daurada i el Jobbik hongarès, que no han volgut reciclar-se, acaben passant, com va afirmar ahir l’exprimer ministre grec, Alexis Tsipras, a la paperera de la història. Però no ens enganyem, a Europa segueix present el discurs d’odi envers els immigrants o altres col·lectius minoritaris i els arguments populistes que responsabilitzen la Unió Europea i ‘lobbies’ habitualment jueus de grans conspiracions. A Espanya aquest espai anomenat «identitari» l’ocupa Vox. I sense anar més lluny, els únics regidors que té Vox a Catalunya, els del municipi de Salt, fa dos anys, vestits també de negre amb samarretes de Plataforma per Catalunya, repartien aliments per a famílies autòctones. Si bé la irrupció de Vox de fa dos anys va tenir el seu contrapunt. Va deixar sense espai polític a Hogar Social Madrid, que dona empara i aliments a «espanyols purs», just en el moment en què aquest grup ultra es disposava a fer el salt a la política.

 
 

NAZIS, ULTRAS E IDENTITARIOS 

Xavier Rius Sant, periodista. Leer en castellano en El Periódico

Las condenas a siete miembros de la dirección de Amanecer Dorado, entre ellos su caudillo, Nikolaos Michaloliakos, por un delito de dirección de banda criminal, a dieciocho dirigentes por pertenencia a la misma, y a Michaloliakos y otros dos por posesión de armas, significa el punto final al proyecto político y social, racista y autoritario que creció en Grecia en un momento que el país padecía una gran crisis social y económica. Un proyecto político ultra que iba en dirección contraria de las políticas de actualización y maquillaje que realizaban partidos de larga tradición xenófoba como el Frente Nacional, con Marine Le Pen a la cabeza, matando simbólicamente a su padre y arrinconando al hasta 2019 eurodiputado, Bruno Gollnisch, que continuaba sin renegar del legado de los regímenes derrotados en 1945.   

Amanecer Dorado era además de un partido político que llegó a ser la tercera fuerza del país y una organización criminal que animó o planificó crímenes como el del rapero Pavlos Fyssas, asesinado en 2013, un movimiento o milicia, al estilo de las SA alemanas. Sus militantes vestidos de negro y con sus banderas con una cruz parecida a la esvástica, con complicidades policiales tomaban las calles y organizaban persecuciones de inmigrantes u otras minorías consideradas parásitas. También repartía alimentos entre gente necesitada que tuviera sangre griega pura, ocupando plazas o equipamientos públicos. Y fue el asesinato del rapero Fyssas, el acto que motivó que la sociedad y los tribunales comenzaran a decir basta, iniciándose un proceso de más de cinco años que ha concluido con la sentencia dictada ayer.   

Dos grandes familias

Mientras en Europa la ultraderecha política cabalga organizada en dos grandes familias, la que lidera Marine Le Pen, aparentemente más moderna, laica y feminista, organizada en el Parlamento Europeo en el grupo Identidad y Democracia, y la más ultracatólica de los Conservadores y Reformistas en la que está Vox, Ley y Justicia polaca o los Hermanos de Italia de Girogia Meloni, los grupos manifiestamente neonazis como Amanecer Dorado y el Jobbik húngaro que no han querido o podido reciclarse, acaban pasando, como afirmó ayer el ex primer ministro griego, Alexis Tsipras, a la papelera de la historia. Pero no nos engañemos, el discurso de odio hacia los inmigrantes u otros colectivos minoritarios, y los argumentos populistas que responsabilizan a la Unión Europea y a lobbies habitualmente judíos de grandes conspiraciones, siguen presente en Europa. En España este espacio llamado identitario lo ocupa Vox. Y si ir más lejos, los únicos concejales que tiene Vox en Catalunya, los del municipio de Salt, hace dos años, vestidos también de negro con camisetas de Plataforma per Catalunya, repartían alimentos para familias autóctonas. Si bien la irrupción de Vox de hace dos años tuvo su contrapunto. Dejó sin espacio político al Hogar Social Madrid, que da cobijo y alimentos a “españoles de pura cepa”, justo en el momento que este grupo ultra se disponía a dar el salto a la política.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada