dilluns, 2 de desembre del 2013

CiU AMB EL SUPORT DELS EX-PxC, REBUTJA TOTES LES MOCIONS DEL PLE EXTRAODINARI SOBRE POBRESA A SALT.

A l'article que publica Pilar Rahola demà (ja avui) a La Vanguardia, denúncia la situació de les famílies que passen l'hivern amb l'aigua, el llum i/o el gas tallat per manca de pagament. Rahola no és una persona que pugui ser acusada de bonisme, sinó tot el contrari. Acostuma a carregar contra els que manifestem certes postures de les que ella discrepa amb l'acusació o desqualificació que som "bonistes"

 Diu Rahola a La Vanguardia:   "Hi ha una solitud més dura que la d'una persona (...) reclosa en un pis alt sense ascensor i amb les limitacions pròpies de l'edat? Sí, aquesta mateixa persona gran a qui li han tallat la llum, l'aigua o el gas per manca de pagament. Dimecres passat, en el Migdia de 8tv, una responsable de Creu Roja mostrava la seva preocupació per les famílies que viuen sense calefacció perquè no poden pagar les companyies energètiques. D'entre tots els col·lectius de risc..."
 Iolanda Pineda, del PSC, grup que va presentar les mocions
 
L'alcalde, Jaume Torramadé de CiU, que va rebutjar, amb el supor dels dos ex PxC totes les mocions. Digué que la malnutrició infantil podia estar deguda a costums culturals dels immigrants.
Ferran Burch i Eva Rigau d'IPS-CUP que van donar suport a totes mocions
 S'ha publicat reiterades vegades aquests últims mesos amb motiu dels desnonaments hipotecaris que a la majoria de països de la Unió Europea hi ha moratòries per evitar fer desnonaments i tallar l'aigua, el gas i la llum els mesos d'hivern. A l'Estat espanyol aquest criteri humanitari no existeix, i amb una crisis econòmica com l'actual hi ha moltes llars on no tenen ni llum. ni aigua, ni gas.
Aquest ha estat el motiu del Ple extraordinari de Salt d'avui, celebrat a petició del PSC. L'equip de govern de CiU, amb el suport dels dos regidors ex-PxC, ha rebutjat les sis mocions presentades pel PSC, que només han obtingut el sí, a part dels socialistes, dels dos d'Independents per Salt-CUP. L'alcalde, Jaume Torramadé, ha aprofitat  el debat de les diferents mocions per acusar al PSC d'electoralisme i buscar resó mediàtic. La regidora de PxC, Maria Osuna, en 5 mocions ha votat en contra, tret la de la llei de la dependència que s'ha abstingut, mentre el regidor del PP, Felip Gil, no hi ha estat present.
 
El PSC volia debatre i arribar a acords sobre serveis socials, arrel de la greu situació de pobresa que s’està vivint a la vila. “L’anàlisi de les dades sobre serveis socials del 2012 i la seva evolució respecte els últims anys és preocupant per l’increment de pobresa que suposa, i hem de ser capaços de poder parlar-ne en el ple municipal i oferir solucions” com ha dit l'ex alacaldessa i cap de llista del PSC, Iolanda Pineda.

DADES DE POBRESA A SALT

Segons dades oficials exposades pel PSC, durant el 2012 es van derivar més de 4.000 persones (l’equivalent a 1.200 famílies) al Centre de Distribució d’Aliments. Durant el primer semestre d’aquest any ja s’hi ha derivat la mateixa gent que en tot l’any passat.


També és rellevant l’evolució del número de PIRMIS que s’han atorgat al municipi, precisament quan els requisits per atorgar-les s’han restringit per part del govern de la Generalitat. A Salt, del 2011 al 2012, hi va haver 100 beneficiaris més de la PIRMI, que ara formen part d’un total de 346 beneficiaris, 55 dels quals, malgrat tenir reconegut el dret, no el cobren ja que no hi ha suficient partida pressupostària a la Generalitat.


Segons la regidor socialista Yasmina Abad “Els talls de llum i aigua també es troben a l’ordre del dia i la pobresa energètica és un fenomen en augment que ens preocupa pel que suposa. No sols es tracta que una família no pugui escalfar casa seva, sinó que la gent es busca la vida com pot intentant escalfar-se. Tenim coneixement de molts ponts elèctrics per tenir llum a casa i això no és sols un perill per qui manipula un comptador elèctric sinó també un perill per tot els veïns d’una comunitat de propietaris. Només cal recordar que el dijous passat hi va haver un incendi amb ferits a una comunitat de propietaris del carrer Abat Oliva



Yasmina Abad al Ple d'aquest vespre

          TOTES LES MOCIONS REBUTJADES
L'alcalde de CiU, Jaume Torramadé, i la resta de regidors de l'equip de Govern, tot reconeixent situacions de precarietat, han desqualificar les propostes de les mocions, en un ple molt tens, tot i no hi hagut gairebé públic, només vuit persones. Així, ni la web municipal ni el digital Tot Salt, que en l'anterior mandat servia de plataforma per les crides a anar a rebentar plens, han anunciat ni informat de la celebració del mateix.

Torramadé ha lamentat que els socialistes critiquessin ara molts problemes que no van resoldre quan estaven governant. El PSC, en canvi, considera que el govern local podria fer molt més per solucionar qüestions com la pobresa energètica, la malnutrició infantil o els talls en el subministrament d´aigua, entre d´altres. 

Iolanda Pineda ha demanat que es posi en marxa una nova tarifa social, que l´Ajuntament trobi els mecanismes necessaris per evitar que l´empresa subministradora talli l´aigua potable per impagament a les famílies més vulnerables, al menys a l'hivern, i que part dels ingressos pel cànon de l´aigua es destinin a ajuts d´urgència per evitar talls en el subministrament,i es reobrin la majoria de fonts del poble, tancades amb l'excusa de la plaga del mosquit tigre, si bé es va fer  per acabar amb l'ús que em feien veïns als qui han tallat l'aigua, que hi anaven cada dia amb garrafes. També va demanar que les taxes d´escombraries i clavegueram se separessin del rebut de l´aigua.

L´alcalde, Jaume Torramadé, ha replicat que algunes de les fonts (no totes) ja s´havien tancat durant el mandat socialista, i es va mostrar vagament disposat a reobrir-les -tal com li ha demanat en nombroses ocasions Independents per Salt-CUP, "quan la situació es normalitzi una mica". Normalització qüestionable, donat que hi ha més gent que abans sense aigua.

També ha generat molta polèmica la moció referent a garantir un àpat equilibrat al dia a la població infantil de Salt. El text subratllava que el nombre de beques menjador ha anat disminuint «alhora que la pobresa anava augmentant», i que mentre el curs 2010-2011 s´havien atorgat 252 beques, el curs 2012-2013 només se´n van donar 158. El regidor d´Educació, Robert Fàbregas (que fa mesos que va dient a propis i estranys que deixarà l'acta de regidor), va admetre que en aquests moments hi ha dificultats, però es va preguntar per què aquesta preocupació no havia sorgit abans.  

La regidora ex PxC, Juana Dolores Martínez (PxC en va treure 3, però ella i el cap de llista, Carles Bonet, van deixar el partit al cap d'un mes) ha qüestionat les dades de pobresa de part de la població de Salt, dient que molts pobres tenen televisions de plasma i cotxes d'alta gama, i ha recomenat als homes de Salt que tenen 6 o 9 fills que aprenguin que és un preservatiu i se'l posin, si no volen tenir problemes per alimentar-los. Maria Osuna de PxC, gairebé no ha intervingut. 
Juana Dolores Martínez (ex PxC) digué que els molts pobres de Salt tenen diners per altres coses


Un altre tema que s'ha debatut amb motiu d'una moció va ser la pobresa energètica. En aquest sentit, l moció del PSC instava l´Ajuntament a destinar un fons de contingència social pel pagament del subministrament a famílies en situació de risc social i demanava que tant la Generalitat com el govern central milloressin les tarifes socials dels subministraments energètics. En aquest cas, el regidor de CiU, Albert Casellas, ha respost que la despesa social de l´Ajuntament de Salt havia augmentat, i va replicar al PSC que «potser hauria estat millor fer polítiques preventives que no pas haver-ne de fer reactives».
Les altres tres mocions que s'han votat i s'han rebutjat, han estat una per acabar amb les retallades de la llei de la dependència, una altra per a fer una reforma urgent de la Renda Mínima d´Inserció, i una per incorporar una partida econòmica de 50.000 euros del pressupost a ajuts d´emergència que gestionaria el Consorci de Benestar Social.
Totes les fonts de Salt estan tancades

ESCRIT DEL PSC DEMANAT EL PLE EXTRAORDINARI I TEXT DE LES MOCIONS QUE HAN ESTAT REBUTJADES, OBTENINT NOMÉS EL SUPORT D'IPS-CUP

EL PSC DE SALT FA AVINENT A LA CONSELLERA DE BENESTAR NEUS MUNTÉ LA GREU SITUACIÓ DE POBRESA DE SALT



El grup municipal del PSC ha presentat fins a sis mocions per debatre al ple municipal. Les mocions se centren en donar solucions per evitar els talls de subministrament elèctric i d’aigua,  demandant la implantació d’una tarifa social per aquelles famílies amb pocs ingressos; i que s’incrementi la partida d’ajuts d’emergència per qui no ho pugui pagar.


Així mateix també demanem que tant des de la Generalitat, com des del govern central es deixi de retallar la llei de dependència, ja que a hores d’ara ens trobem en una situació pitjor que la teníem abans de l’aprovació de la llei de l’any 2006. En una altra moció donem suport a la ILP de Renta Mínima d’Inserció, que ha recollit més de 100.000 signatures, per desenvolupar aquest mandat estatutari.


L’altra gran preocupació és l’alimentació dels nostres nens i nenes. L’informe del Síndic de Greuges del setembre passat, així com l’estudi d’un pediatra de Salt, i les dades sobre l’atorgament de beques de menjador escolar ens aporten dades inquietants. A tal efecte demanem que a banda d’un estudi rigorós sobre la situació alimentària de la nostra infància, crear un protocol per detectar les situacions de desnutrició i donar ràpida solució a la situació per tal de garantir un àpat diari aquells nens i nenes que ho necessitin, arribant, si cal al pagament del 100% de la beca menjador.


Finalment, també instem al govern a l’ajuntament de Salt per tal de millori partides pressupostàries per al pressupost de 2014 en l’àmbit de serveis socials: partida d’ajuts d’emergència, al Centre de Distribució d’Aliments que gestiona Càritas, que s’incrementi la partida del Servei d’Atenció Domiciliària. Finalment, sol·licitem que es creï una taula de serveis socials amb implicació de tots els grups municipals presents al ple municipal per tal de donar compte de la memòria anual de serveis socials i per avaluar les polítiques de benestar social que s’apliquen a Salt.


Aprofitant la visita que ahir va fer la consellera de Benestar social la Sra. Neus Munté a la seu dels serveis socials de Salt al carrer Àngel Guimerà, la regidora Iolanda Pineda, va fer entrega de les sis mocions a la consellera traslladant-li les preocupacions sobre la situació de la pobresa a Salt.

Fins ara, l’equip de govern no ha mostrat cap intenció d’arribar a cap acord en cap de les mocions presentades, mostrant una incapacitat absoluta de diàleg malgrat la greu situació de pobresa que vivim en la nostra localitat. Abans de la presentació de la petició de ple extraordinari ja vam passar còpia de les mocions per intentar acords previs, sense tampoc obtenir resposta. Dóna més la sensació que volem passar ràpid el ple extraordinari “matar” el tema ja que sols han trigat una setmana per convocar el ple municipal des que vam presentar la petició”. Segons manifestacions del portaveu municipal Mingo Álvarez.


LES DADES

La dada més significativa és l’augment de l’atur a la nostra població. L’any 2007 Salt comptava amb 1.200 persones aturades. Cinc anys després, al juliol de 2013, ja eren 3.700 les persones aturades. Existeix una situació d’empobriment ja que les prestacions d’atur s’acaben i hi ha moltes famílies que únicament sobreviuen amb un ajut familiar de poc més de 420 €/mes.

Durant el 2012 el Consorci de Benestar Social Gironès Salt va destinar per Salt poc més de 24.000 € per fer front a ajuts d’emergència. Aquests ajuts serveixen per evitar talls de subministrament, pagament de lloguers per evitar desnonaments, ajuts per adquisició de productes de farmàcia i ortopèdia. Amb aquest diners es van aconseguir donar un total de 39 ajuts. En el mateix període Càrites Salt hi va destinar 24.800 €.

Segons la memòria anual del Consorci de Benestar Social Gironès – Salt del 2012 serveis socials es van beneficiar del servei de Centre de Distribució d’Aliments un total de 1254 famílies que suposa un total de 4316 persones. En el primer semestre de 2013, d’acord amb les dades facilitades pel propi Consorci ja s’havien derivat a aquest servei un total de 4000 persones, el que suposa el voltant de 1000 famílies.

Si parlem de pobresa infantil les dades que disposem de Salt són que malgrat créixer la pobresa, les beques menjador han disminuït. Durant el curs 2010-2011 es van atorgar 252 beques menjadors amb una despesa de 111.329’05 €. Dos cursos després, 2012-2013 se’n van atorgar gairebé 100 ajuts menys, 158 beques menjador que van suposar un total pressupostat de 82.377’90 €.

D’acord amb la memòria del Consorci de Benestar Socials Gironès-Salt 2012 a Salt, durant l’any passat només hi havia 52 serveis d’atenció domiciliària. Aquest servei consisteix en una treballadora familiar que s’ofereix a gent gran que no es pot valdre per si mateixa. L’any 2009 hi havia 86 usuaris d’aquest servei. La llei 12/2007 estableix que la ràtio que s’ha de cobrir és d’un 4% de la població de més de 65 anys. En aquest cas a Salt només es cobreix l’1’53%.

Una dada que resulta també significativa és l’augment de les persones en el nostre municipi que reben una PIRMI (Prestació de renda mínima d’Inserció). Malgrat els canvis legislatius que ha aplicat sobre el PIRMI la Generalitat, que han restringit l’accés a aquest tipus de prestació resulta que a Salt no deixa de créixer el numero de persones que la reben. Durant el 2009 hi havia 146 beneficiaris de PIRMI. Dos anys després, al 2011 ja hi havia 245 i al 2012, 346, 55 dels quals malgrat tenir reconegut el dret encara no ha cobrat.
LES PROPOSTES

1. Moció per garantir el dret universal al subministraments bàsics. Moltes famílies tenen verdaderes dificultats a pagar els rebuts de llum i gas degut a l’increment de cost que s’ha donat en els últims temps, unit a la situació de menys ingressos. La pobresa energètica és la dificultat de mantenir la llar en unes condicions adequades de temperatura i confort a un preu just. Ja ha arribat l’hivern i no es poden mantenir llars amb gent gran i infants a menys de 15 graus de temperatura i per això instem a l’ajuntament que destini un fons de contingència social al pagament de subministres a famílies i persones que no hi puguin fer front a aquesta despesa d’acord amb la seva situació. Així mateix instem al govern de la Generalitat i l’estat que facin els canvis legislatius necessaris per tal d’establir tarifes socials per aquests subministres, que s’hi apliqui un tipus d’IVA reduït i siguin més transparents, a banda que per llei no es puguin produir talls de llum durant els mesos d’hivern.
2. Moció Per garantir el dret universal al subministrament d’aigua potable a les llars de Salt. L’Ajuntament de Salt ha rebut durant aquest 2013, 400.000 euros d’AGISSA (Aigües de Salt, Girona i Sarrià), a canvi de l’allargament de la concessió del serveis de distribució i abastament d’aigua. Així mateix com a accionista d’AGISSA, l’ajuntament de Salt rep anualment beneficis. No sabem quants talls de subministrament d’aigua es produeixen per impossibilitat de pagament de la factura. Per això demanem que AGISSA faciliti aquestes dades a l’Ajuntament. Els instem a posar en marxa una tarifa social. Sol•licitem que destini part del cànon que ha rebut de la companyia per tal d’incrementar la partida de d’urgència social.

3. Moció per garantir un àpat equilibrat a la població infantil de Salt. A la vista dels informes del Síndic de Greuges de Catalunya i de l’estudi publicitat aquest estiu que havia dut a terme des d’un CAP de Salt, instem al govern de la Generalitat per tal que garanteixi el 100 % de l’import de beca menjador en aquells casos que es determini indispensable. Demanem que s’estableixi un protocol, amb la intervenció de serveis social, escoles, CAP’s per detectar els casos de desnutrició infantil i poder-hi donar resposta eficaç i ràpida, a banda de garantir des de l’ajuntament el pagament del 100% de la beca menjador mentre no hi ha ajut de la Generalitat.

4. Moció pels compromisos 2014 del Consorci de Benestar Social Gironès Salt. Demanem que l’Ajuntament que dobli la partida destinada a ajuts d’emergència i del Centre de Distribució d’Aliments, així com que s’incrementi el número de serveis d’atenció domiciliària per arribar a cobrir durant el 2014 el 3% de la població de més de 65 anys. Així mateix demanem que es creï la taula de serveis social per donar compte de la memòria d’activitats així com de les polítiques que s’hi desenvolupen.

5. Moció sobre la llei de dependència. Posem en evidència les continues retallades que la Llei de dependència, que es va aprovar l’any 2006, ha patit ja sigui des de la Generalitat com des de l’Estat. Així mateix denunciem com a banda de l’impagament de les prestacions econòmiques vinculades s’ha deixat sense serveis a les persones depenents. A Girona la unitat de valoracions ni tan sols fa valoracions a banda que s’han suspès els programes individuals d’atenció. Per això instem tant al govern de la Generalitat com de l’Estat que cessin en les retallades al quart pilar de l’Estat del Benestar.

6. Moció sobre la reforma urgent de la renda mínima d’inserció i suport a la ILP de la renta garantida de ciutadania. En la que sol•licitem al Parlament de Catalunya la reforma urgent de la Renta mínim d’Inserció per tal que les persones aturades que ja estan sense prestació ni recursos puguin accedir a un itinerari d’inserció socio-laboral i a la prestació RMI que els permeti cobrir les necessitats econòmiques essencials per una vida digna.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada