dimecres, 11 de desembre del 2013

GARCÍA ALBIOL ABSOLT DEL DELICTE D'INCITACIÓ A L'ODI I LA DISCRIMACIÓ. Una vegada més, tot i reconèixer els fets i qualificar-los de vexatoris, s'interpreta que no és delicte


Imatges del dia del judici

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha estat absolt pel Jutjat Penal n 18 de Barcelona del delicte d'incitació a l'odi i la discriminació en base a motius d'origen ètnic tipificar a l'article 510-1 i 510-2 del Codi Penal pels pamflets repartits el   24 d'abril de 2010, quan Albiol va repartir un fulletó preelectoral  del PP "¿Tu barrio es seguro?", en el que afirmaba: "Estoy a solo dos concejales de ganar las elecciones  municipales. Si en 2011 soy el alcalde os aseguro que: Podremos salir por el barrio con la Seguridad de no ser acosados ni atracados". 

En el que el text i les imatges es culpabilitzava a immigrants, sobretot als romanesos de ser responsables de la inseguretat, brutícia i delinqüència. Però tal com ja vaig explicar aquí fa uns dies, l'acusació es va basar més en els declaracions fetes per Albiol els dies posteriors, qualificant a la totalitat de gitanos romanesos de Badalona de delinqüents que havien de ser expulsats o anar a la presó els dies posteriors. 

En el judici celebrat el passat 20 de novembre a Barcelona, la fiscalia i l'acusació particular, exercida per SOS Racisme, van demanar un any de presó, 8000 euros de multa i la inhabilitació al càrrec i sufragi passiu (ser candidat) durant el temps de la condemna.

Albiol va ser jutjat en un moment que l'article 510 s'està modificant en el Congrés del Diputats  per adaptar-se a exigències de la Unió Europea i les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans, donat que després de les últimes sentències del Tribunal Suprem ,que han considerat que prima la llibertat d'expressió i no hi ha delicte si no hi ha una voluntat clara d'incitar a l'odi i, acte seguit, ningú no actua discriminant, o actuant amb odi o violència cap el col·lectiu afectat. (clicar per llegir proposta de nou redactat).   

De fet,  el mateix Fiscal, Miguel Ángel Aguilar, ja va demanar en el judici que s'apliquessin les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans i els acords i normatives europees signats per Espanya, donat que si s'aplicava l'article tal com el va interpretar el Suprem pel cas de la llibreria Kalki l'any 2011, l'article queda buit de contingut.  El Jutjat Penal, però no ha entrat a valorar l'imperatiu de considerar vigents i d'obligat compliment els acords, directives internacionals signats per Espanya, ni les sentències del Tribunal de Drets Humans, sinó que, donat que encara no s'ha modificat el redactat de l'article 510, l'ha aplicat de manera que s'entén que no hi ha delicte si acte seguit ningú actua amb odi o discriminació. I no només es basa en la sentència del Suprem pel cas Kalki, sinó també en la posterior de l'Audiència de Barcelona de juny de 2011 per la que s'absol PxC per l'octaveta falsa de 2007, tot i reconèixer que n´és l'autora. 

A la sentència s'afirma que “Un procés penal no té com a finalitat valorar la personalitat de l’acusat ni la seva conducta en general, ni jutjar les seves declaracions des d’un punt de vista moral o polític.

Així la sentència per justificar la interpretació actual de l'article 510 diu que: "Sin embargo,respecto a otros dos elementos que derivarían del art. 18.1 del CP, como son que la incitación sea directa, y que se refiera a actos concretos, la Sentencia del Tribunal Supremo de 12-4-2011 (sentència 259/2011, cas llibreria Kalki) dice que "es preciso que se trate de una incitación directa a la comisión de hechos mínimamente concretados de los que pueda predicarse la discriminación,el odio o la violencia contra los referidos grupos o asociaciones y por las razones que se especifican en el artículo."

Y la Sección 5ªen Sentenciade 29-6-2012 (cas de l'octaveta falsa repartida per PxC a Vic el maig de 2007) afirma: 
"el panfleto transcrito en el apartado de hechos probados, no es constitutivo del delito de provocación al odio, pues ninguna de las expresiones recogidas en el mismo supone una invitación directa y convincente a cometerningún delito en concreto, por lo que la intervención del derecho penal no esposible."

A la sentència feta pública avui, tot i reconèixer que Albiol va excedir ofenent i vexant el col·lectiu gitano romanès, manifesta que:

"El acusado precisó expresamente que no se refería a los rumanos, ni a los gitanos; y habría que añadir que sus declaraciones ni siquiera se dirigieron a los gitanos rumanos, sino solamente a los gitanos rumanos que se habían instalado en Badalona".

"Se puede argumentar que una crítica grave e injusta contra los gitanos rumanos que viven en Badalona podría afectar a todos los rumanos o a todos los gitanos; pero ese tipo de especulación no tiene cabida en un proceso penal como elemento interpretativo para calificar de racistas o xenófobas unas declaraciones que en sí mismas no se refieren a una etnia o a una nacionalidad.
Más bien se observa lo contrario: don Xavier Garcia Albiol insiste siempre en que no quiere criticar a todos los rumanos, y que su relación con los gitanos es excelente."
"En definitiva, loshechos probados no encajan con la acción de provocarque exige el art. 510.1 CP, ni con la exigencia de que el autor de los hechos haya obrado por motivos racistas, antisemitas, religiosos, etc"

"En el presente caso don Xavier García Albiol no realizó susdeclaraciones, ni distribuyó el folleto, por las características de las personas a las que se criticaba; la acción del Sr. GarcíaAlbiol derivó de su convicción de que estas personas cometían delitos, y probablemente hubiera llevado a cabolas mismas acciones si el grupo que él pensaba que cometía numerosos delitoshubiera tenido otras características.
La no concurrencia de temerario desprecio de la verdad, ni de"animusiniurandi",ni fundamento en las características étnicas, nacionales o ideológicas del colectivo objeto de la injuria, hacen que no se den los requisitos del art. 510.2 CP, y por lo tanto la sentencia debe ser absolutoria"

SOS Racisme, que va fer d'acusació, explicarà el recurs que pensa presentar, en una roda de premsa demà al migdia.  

Text de la sentència (clica) 

SOS Racisme ha anunciat que presentarà recurs i lamenta el precedent que la sentència justifiqui que vexar un col·lectiu per motius electorals o polítics sigui legítim (clica per anar a la roda de premsa de SOS Racisme)

 COMUNICAT DEL PSC DE BADALONA:

Ni la mentida, ni la manca d’escrúpols tenen càstig penal, però si mereixen la reprovació moral

11 de diciembre de 2013
Xavier Garcia Albiol ha injuriat, ha vulnerat l’honor de persones i ho ha fet per motius electoralistes, per aconseguir vots de manera reprovable, ho diu la sentència que l’absol perquè, a interpretació del jutge, aquests fets no formen part dels delictes de que li acusaven. Però si que defineixen una persona i una manera de fer política.

El socialistes de Badalona estem molt allunyats d’aquest “tot si val” que guia la manera de fer política del alcalde del PP. Una manera de fer, mentidera i sense escrúpols, de la que avui mateix hem tingut una bona mostra amb el seu intent de vincular-nos al procés que l’ha conduït a seure a la banqueta dels acusats i ser jutjat.

El socialistes ni hem promogut ni hem format part d’aquest procés. Ho hem mirat sempre des d’un profund escepticisme. Sempre hem considerat que les controvèrsies polítiques s’han de dirimir en la política i no en l’àmbit de la justícia. I perquè creiem en la política, en la bona política, malgrat lo difícil que ho posen personatges com Albiol, continuarem denunciant les seves mentides i la seva falta d’escrúpols.

Hem assistit amb vergonya al trist espectacle de veure a l’alcalde de la nostra ciutat essent jutjat pel mateix delicte del que fins ara només havien estat jutjats grups de neo-nazis, militants de Plataforma per Catalunya i el propi Josep Anglada. I hem vist també que, com ells ha estat absolt. La llibertat d’expressió que ens empara a tots, també ho fa amb expressions i conductes com la dels esmentats, per molt repugnats que ens puguin semblar.

Garcia Albiol ha quedat absolt perquè com diu la sentència: “Un procés penal no té com a finalitat valorar la personalitat de l’acusat ni la seva conducta en general, ni jutjar les seves declaracions des d’un punt de vista moral o polític.”

Això ens correspon a nosaltres, als ciutadans i ciutadanes de Badalona.

I en aquest sentit als socialistes de Badalona no ens tremolarà la veu cada cop que tinguem que alçar-la per desemmascarar les falsedats, corrupteles i mentides d’un alcalde i un govern nascut des de la injuria i la vulneració de l’honor.

Avui la ciutat ha tancat el vergonyós episodi del judici. Més d’hora que tard tancarà el vergonyós episodi de l’alcaldia de Xavier Garcia Albiol.

Badalona, 11 de desembre de 2013

 COMUNICAT D'UNITAT CONTRA EL FEIXISME I EL RACISME
Lamentem la decisió judicial en el cas de Xavier García Albiol. Saludem l’esforç de SOS Racisme pel seu intent d’acabar amb la impunitat del racisme, mitjançant els tribunals. El cas demostra, una vegada més, les mancances de les lleis vigents a l’Estat espanyol i de l’actual sistema judicial davant el racisme i el feixisme. El fet de permetre la “llibertat d’expressió” per atacar i insultar una part de la població contrasta amb la voluntat del PP de limitar la llibertat d’expressió en molts altres àmbits.

Però, donat que sembla que es permet difondre octavetes que diuen mentides respecte a la gent romanesa o gitana, suposem que no tindrem problemes si difonem octavetes que expliquin veritats respecte al PP i al propi García Albiol. Fets rellevants no falten, des de declaracions de contingut xenòfob fins a connexions amb el franquisme… Properament, parlarem amb les entitats de Badalona adherides a UCFR per mirar de posar en marxa aquesta iniciativa.
Unitat contra el feixisme i el racisme, Barcelona, dimecres, 11 de desembre
--
Unitat contra el feixisme i el racisme
http://unitatcontraelfeixisme.org
http://www.facebook.com/unitatcfr


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada