dimecres, 2 de desembre del 2015

PRESENTACIÓ DEL NOU LLIBRE DE JORDI BORRÀS "DESMUNTANT SOCIETAT CIVIL CATALANA". Borràs amb un ampli treball d'investigació mostra els vincles ultres de l'entitat unionista i es pregunta qui la financia

 El fotoperiodista Jordi Borràs, expert en ultradreta, que fa 8 mesos va publicar "Plus Ultra, crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya", va presentar ahir al vespre al centre cívic del Pati Llimona de Barcelona el seu nou llibre "Desmuntant Societat Civil Catalana", editat per Edicions Saldonar. Llibre que fa un exhastiu estudi de les vinculacions amb la ultradreta franquista de la majoria de fundadors i dirigents d'aquesta entitat unionista, creada l'abril de 2014 pels principals promotors de Somatemps. 


El periodista David Bassa, presentant el llibre de Borràs
Per Borràs darrera de Somatemps, "que és presenta com una associació de debat històric que defensa que el veiritable catalanisme és espanyolista, hi ha persones amb fortes vinculacions amb convocants d'actes nostàgics del franqusime, dirigents de Plataforma X Catalunya, el Casal Tamuatana, el neofeixista o nacional-revolucionari Movimiento Social Republicano (MSR), activistes catòlics preconciliars, falangistes i carlistes".
En la seva intervenció Borràs va donar alguns detalls de la investigació que va fer al voltant de l'expresident de Somatemps i fins fa poc de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch, que, tot i voler donar una imatge de demòcrata, va participar a l'homenatge a l'aixecament franquista del 18 de juliol de 1936, celebrat Gandesa el juliol de 2013. D'aquell acte Borràs trobà fotos on Bosch, tot i que intenta amagar-se, apareix al costat de la bandera franquista. 
Borràs també va descobrir els comentaris de Bosch fets des del seu Facebook oficial homenatjant a l'ex diputat franquista, Blas Piñar, mort fa dos anys, així com el seu segon compte de Facebook, sota el nom de Félix de Sant Serní de Tavèrnoles, des d'on  amenaça a líders polítics i religiosos i  de Youtube. Així mentre a Yotube, sota el nom de Josep Codina, ell mateix posa veu a diversos vídeos franquistes i en té un d'homenatge a les Waffen SS, al de Facebook publica coses com que "s'hauria de cremar Montserrat amb el pare Hilari Raguer dins". Precisament la difusió per part de Borràs fa tres mesos d'aquests fets, va motivar que Bosch anunciés que deixava la presidència de SCC, i aquesta entitat ja no va convocar la manifestació unionista del 12 d'octubre a Plaça Catalunya.
El llibre s'ha fet gràcies a un llarg treball d'investigació del que Borràs no ho ha explica tot. "Hi ha moltes coses que no he pogut publicar al llibre. Pot haver-hi una segona part del llibre? Ja ho veurem", va dir. El que sí detalla molt el llibre són els molts recursos ecònomics d'aquesta entitat que va declarar que dels 992.000 euros recaptats els 2014, només 15.250 venen de quotes dels socias, i 14.396 recollits a paradetes i actes. La resta, més de 950.000 són donacions anònimes que Borràs creu que "provenen de grans empresaris o, potser de poders o cercles més ocults".
Per Borràs tot i que SCC "ha volgut ser transversal amagant els seus vincles amb l'extremadreta amb la presència d'un socialista com Joaquim Coll, no ha sabut o no ha volgut posar cap codó sanitari cap els ultres"

Marcus Pučnik, ex responsable de relacions a amb la premsa internaciona de SCC
Significativa va ser la intervenció a l'acte del periodista Marcus Pučnik que va ser responsable fins fa uns mesos de relacions  amb la premsa internacional de SCC. Pučnik va explicar que quan va començar a col·laborar i treballar amb SCC desconeixia els vincles ultres de Josep Ramon Bosch i d'altres dels seus dirigents. 
Pucnik es va anar donant poc a poc que darrera de SCC hi havia ultres començant pel seu president.  Així quan es va publicar que Bosch havia anat a l'acte d'homentage a l'aixecament franqusita a Gandesa, primer se li va dir que no era cert. Després va sortir que havia escrit des del seu Facebok un reconeixement a Blas Piñar que acabava amb un A.E., abreviatura que en cercles ultres s'utilitza per dir "Arriba España!". Llavors se li va reconèixer que sí que havia anat a l'acte franquista de Gandesa, només per acompanyar al seu pare, però que el comentari de Facebook homenatjant Blas Piñar era fals. I quan El País va publicar aquests fets, que ell com a responsable de relacions amb la premsa internacional havia de desmentir, es va trencar la confiança i va ser acomiadat.   
Markus Pučnik

A l'acte d'ahir també hi va intervenir el periodista Salvor Cot, director d'El Món, que des del Món i des de Nació Digital, ha anat publicat aquest últim any algunes de les coses que descobria Borràs i que s'expliquen àmpliament en el llibre. Per Salvador Cot Jordi Borràs respon a la pregunta d'on són ara els franquistes que a Catalunya van amagar-se durant la Transició. I va afirmar que el títol "Desmuntant SCC" és un treball que fa temps que està fent Borràs, al qui es va referir "com un gran fotògraf que més a més sap escriure i investiga molt bé, cosa que ens provoca molta embeja als periodistes que no som  fotògrafs"  
Per la seva banda el president del Grup de Periodistes Ramon Barnil, David Bassa, va afirmar que a altres estats europeus no es permetria que una entitat que està presidida per persones que homenatgen a Franco i el nazisme "rebi el suport de partits parlamentaris, o que un militant ultra que van un dia a un acte amb l'uniforme de La Falange, dies després coordini el servei d'ordre d'un acte amb diputats, com els del 12 d'octubre". 
A l'acte també hi va intervenir l'editor Francesc Gil que va constatar la dificultat que van tenir fa unes setmanes per tancar el llibre, donat que el tema continuava viu aportant nous fets i noves dades, i ha lloat la capacitat de treball de Borràs.
 David Bassa i l'editor, Francesc Gil
 
 Salvador Cot, escoltant la intervenció de Borràs
 


 Entre el públic hi havia nombrosos periodistes. A la imatge Pito Abril  felicitant a Borràs 

1 comentari:

  1. Si mires aquest video potser comencis a entendre certes coses...
    https://youtu.be/tO65KSxWpp8

    ResponElimina