dilluns, 15 de febrer del 2021

La irrupció de Vox. El votants de Vox ja existien el 10-N 2019 que van ser 243.640. Les contramanifestacions i persecucions de membres de Vox han fet de revulsiu i han motivat que a diferència dels votants d'altres partits, no es quedessin a casa. El 11 diputats no permetran condicionar majories com al parlament madrileny o andalús, però els permetrà anar a barris i pobles on no tenen implantació per crear grups i sacsejar o crear conflictes relatius al català a l'escola, immigració o seguretat.

           


Ja vaig dir al llarg de la campanya electoral del 14-F que era un greu error contramanifestar-se amb llançament d’objectes o intentant bloquejar els pas als candidats de Vox. Accions que els hi generava un gran ressò mediàtic. I recordava que a Plataforma per Catalunya (alguns dels seus dirigents són ara diputats de Vox) ja li agradava que hi haguessin contramanifestacions amb incidents en els seus actes, fet que els multiplicava el seu protagonisme informatiu. I si analitzem les dades electorals d’ahir, no ens hem de preguntar d’on han sortit els prop de 220.000 vots que Vox ha obtingut a Catalunya en comparació a les eleccions catalanes del 21 de desembre de 2017.

No ens ho hem de preguntar perquè aquests 220.000 votants ja existien, ja havien manifestat la seva adhesió a Vox a les eleccions generals del 10 de novembre de 2019, quan 243.640 catalans van votar a Vox, que va obtenir dos diputats a la demarcació de Barcelona, Ignacio Garriga i Juan José Aizcorbe. Vox, comparant les dues eleccions (10-N-19 i 14-F), ha perdut només uns 24.000 vots, però altres partits que ahir els hi van anar bé les coses com el PSC, que ha esta la força més votada, n’ha perdut, compara-t’ho amb el 10-N-2019, 140.000 vots; la CUP n’ha perdut 170.000; ERC 270.000 vots. Els qui van votar Voc el 10-N, s'hi han mantingut fidels, s'han sentit motivats a ta anar a votar malgrat la pandèmia.

Ja sé ja que hi ha qui creu que encerclant els seus actes a crits de Vic o Salt “serà la tomba de feixisme!”, accions que acostumen a acabar amb càrregues policials i persecucions o llançaments d’objectes als membres de Vox, se’ls atura, la gent es desperta i s’adona que són feixistes. Però la realitat ha estat totalment inversa. I no nego que en alguns actes Vox ha volgut anar per carrers que els Mossos desaconsellaven per que desitjava que hi haguessin incidents. Els qui dubtaven si votar Vox o els que ja el van votar el novembre de 2019 a les eleccions generals de novembre de 2019, malgrat la pandèmia, ahir van anar a votar en sentir-se agredits pels intents d'agressió o persecució a dirigents de Vox. I d’altra banda els ha ajudat electoralment canvis a l'estratègia que feien inicialment Ignacio Garriga i Alberto Tarradas, que es negaven a parlar en català i no volien  la bandera catalana als actes. I aquests últims dies tant Abascal com Mulleras, i també Garriga, han parlat una mica en català als actes, i per fi hi ha hagut al costat de les banderes espanyoles, banderes catalanes.

D'altra banda, pel que pot fer ara Vox al Parlament, tot i els seus bons resultats els seus 11 diputats, seran irrellevants a l'hora de formar o canviar majories en les votacions, donat l'enfonsament del PP i Ciudadanos, i la majoria aclaparadora dels 74 escons dels tres partits independentistes. Així que crec que el que farà Vox serà per una banda, fer constants intervencions i preguntes en els plens del Parlament sobre inseguretat, immigració, problemàtiques de barris on poden guanyar vots, o sobre la suposada persecució de nens castellanoparlant a l'escola. Intervencions sovint sortides de to. En el cas que el govern que es formi presidit per ERC, quedi bloquejat per les diferències entre Junts, la CUP i ERC, faran denúncia de la "casta política podrida". I, paral·lelament, miraran de tenir activisme al carrer i consolidar grups a nivell muncipal -ara només té 3 regidors a tot Catalunya que són els de Salt, abans de PxC-, i sacsejar el tema de la immigració, fer demagògia al voltant de delinqüència o oposar-se als centres de culte islàmic, per obtenir representació a les municipals d'aquí dos anys.  

           Xavier Rius Sant

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada