dijous, 15 de maig del 2014

OCUPEN LA SECRETARIA D’UNIVERSITATS I RECERCA PER DENUNCIAR LA COMPLICITAT AMB L'ESTAT D'ISRAEL. (Publico a la Directa)




Avui, dia de la commemoració de la Nakba palestina —inici de l’expulsió de 800.000 refugiades palestines l’any 1948– un centenar de persones, membres de la comunitat universitària, ciutadanes palestines i membres de la Campanya No Més Complicitat amb Israel, han ocupat el vestíbul de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat, per denunciar la política de col·laboració del Govern i determinades universitats catalanes, com la de Vic, amb institucions, empreses, centres de recerca i universitats israelianes que, segons les activistes, participen en l’ocupació i el sistema d’apartheid al que es veu sotmès el poble palestí.
L’acció s’ha fet després de que s'hagi negat repetidament a les persones representants de la campanya Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) una entrevista amb el Secretari d’Universitats i Recerca Antoni Castellà. L'entrevista pretenia exposar-li la els motius de la campanya. Finalment, arran de l'ocupació, Cristina Pastor, cap del gabinet de Castellà, i Joan Montesinos, Subsecretari de Coordinació, s'han compromès a escoltar les demandes de les activistes i han fixat el proper 4 de juny per la reunió amb Castellà.
Explicació dels acords signats
L’acció ha començat passades les dotze del migdia quan una seixantena de persones, la majoria amb les mans pintades de vermell com a símbol de complicitat amb la política d’Israel, han irromput als baixos de l’edifici, tot i els impediments dels bidells i personal de seguretat. A quarts d’una, quan el Subsecretari i la Cap de Gabinet han acceptat reunir-se amb les portaveus de la campanya, la resta de gent allà concentrada, entre les quals hi havia tres diputades d’ICV-EUiA, han abandonat el vestíbul per esperar el resultat de la negociació al carrer.
Durant aquesta primera reunió s’ha explicat als responsables d’Universitats i Recerca el context de la campanya, les demandes i la importància de la data d’avui. Així mateix, s’ha fet especial èmfasis en com la intensificació de les relacions amb Israel, per part del Govern català, contribueix i perpetua, segons les activistes, l’ocupació i la violació sistemàtica dels drets humans de la població palestina.
En la mateixa reunió de juny s’espera que el Secretariat expliqui els acords signats amb centres i institucions israelianes. La Campanya pretén saber si aquests acords s’han fet amb institucions amb seu o actuacions a Cisjordània, pràctica prohibida per una recent directiva europea.
Vincles universitaris entre Catalunya i Israel
La campanya BDS, d’àmbit estatal, posa enfadis especial en Catalunya donada l'aposta del govern de la Generalitat per tenir com a soci prioritari l’Estat d’Israel, amb un especial interès en els vincles universitaris. El manifest de BDS Acadèmic per Palestina, englobada dins la Campanya No més complicitat amb Israel, ha obtingut de moment el suport de 350 professores, entre les quals hi ha 50 catedràtiques com Josep Fontana, Arcadi Oliveres, Miren Etxezerreta o Joan Subirats. Per la seva banda centenars de membres del PAS, estudiants i el principals sindicats d’estudiants, SEPC i AEP, així com diversos sindicats de treballadores, també s’han adherit al manifest i a la campanya internacional.
Una primera victòria
Pels responsables del BDS les universitats s’han convertit en l’instrument principal del Govern de CiU “per tirar endavant la seva aliança amb l’Estat d’Israel, a qui mostra com a un referent”. Per Ibrahim Bisani, portaveu de la comunitat palestina, l’acció ha estat “una primera victòria en espera de com vagi la reunió del 4 de juny”. Les organitzadores de l’acció creuen probable que algun d’aquests convenis sigui amb institucions que actuen a Cisjordània o relatives a la indústria militar. Però alhora, tal com han volgut deixat clar avui amb l'acció, també rebutgen els acords amb les autoritats i institucions acadèmiques d’Israel “mentre no respecti la legalitat internacional i les declaracions de Nacions Unides”.
Agents del Mossos d’Esquadra han vigilat en tot moment com es desenvolupava l'acció, sense intervenir-hi. Un cop acabada l'acció, Rubén Novoa de l’Associació Israel a Catalunya ha interposat una denúncia al Departament d’Interior per tal que es sancionés per co-acció i manifestació il·legal a les participants a l’acció, considerant al professor Aitor Carr el principal responsable.
  
Les diputades d'ICV-EUiA, Sara Vilà i Lorena Vicioso a l'acció. També hi ha participat el diputat al Congrès, J Josep Nuet.
Entrant abans que tanquessin la porta.

,
Altres s'han quedat fora quan s'han tancat les portes

 ñ

A fora esperant
Aitor Carr explicant que el 4 de juny serna rebuts per Antoni Castellà
Ibrahim Bisani, de la comunitat palestina valorant l'acció
 Rubèn Nova, en nom de l'associació palestinòfoba, Israel a Catalunya, donat que els mossos no ha considerat convenient idenficar als que han entrat, ha denúnciat l'acció al dpartament d'Interior per manifestació il·legal, coaccions i incitació a l'odi contra els jueus (article 510 Codi Penal), qualificant a Aitor Carr principal responsable.


Anar a la web de Israel a Catalunya
Anar a Palestina.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada