dimecres, 30 de juliol del 2014

L'AVIÓ DE SAINT EXUPÉRY A TARFAYA ON ES VA INSPITAR PEL PETIT PRÍNCEP JA NO ESTÀ RODEJAT DE LA SORRA DE CABO JUBY, QUAN ES COMPLEIXEN ELS 70 ANY DE LA SEVA MORT. Diu Exupéry: "La guerra no és una aventura, és una malatia, com el tifus"

Demà 31 de juliol es compleixen 70 anys de la desaparició en missió de reconeixement de Antonie de Saint Exupéry, autor del Petit Príncep i d'altres llibres com Vol nocturn, Correu del Sud, l'Aviador o Pilot de guerra. Com a pilot de guerra lluitava amb els aliats, i el seu  P-38 Lightning va despegar de Còrsega en missió d'observació a la vall del Roine i Grenoble, però va desapareixer prop de Marsella, en ser abatut per un caça alemany. 

Tots els seus biògrafs coincideixen en que va ser el període entre 1926 i 1929, quan pilotava i treballava a l'Aeropostal París Dakar, de la que més a més de pilot, va ser durant un temps cap de l'estació de cabo Juby -la Trafaya del llavors Sàhara espanyol- on els vols feien escala. Allà, on va passar llargues temporades en una humil casa o cabanya va escriure "Correu del Sud" i es va inspirar per fer fer després El Petit Príncep. 
El desembre de 1935, mentre intentava batre el record París-Saigon, acompanyat del seu mecànic, Prevot, l'avió es va avariar i va haver d'aterrar al desert del Sàhara a Líbia. No tenien ni idea on eren, van patir desidratació i al·lucinacions fins que el quart dia aparegué un beduí sol que els salvà la vida. Aquesta experiència també el marcà a l'hora de fer el Petit Príncep i les reflexions sobre la vida humana, la mort,  l'amor que expressa en els seus llibres.
A Pilot de guerra, on recull, farcit de reflexions i monòlegs interiors, la seva experiència com a pilot de guerra quan França està sent derrotada per Alemanya el 1940 en parla de la mort l'acompanya cada dia amb pilots que no tornen, diu que quan mort algú "Encara no hi perspectiva, ni espai, el dia que l'enterrem.Per sentir la mort ens cal imaginar les hores que ens feia falta el mort. Aleshores ells ens manca. Ens hem d'imaginar les hores que li feiem falta nosaltres. Hem d'imaginar l'hora de la visita de l'amic; i descobrir-la buida.  El mort només se'ns morirà l'endemà en silenci. (...) No m'agraden els tòpics de guerra. (...) Aquesta setmana ha tornat una missió de cada tres. En altres temps he viscut bones aventures: La creació de les línies postals, les rebel·lions del Sàhara, l'Amèrica del Sud. La guerra però no és una veritable aventura. L'aventura descansa sobre la riquesa dels lligams que estableix, de les creacions que provoca. La guerra no és pas una aventura. La guerra és una malaltia. Com el tifus."   
  
El passat mes de maig vaig ser per l'antic Sàhara espanyol amb el meu fill i vam anar a Cabo Juby, Tarfaya on hi ha un petit museu sobre Saint Exupéry i en aquell lloc on les dunes de la platja i el desert s'uneixen un monument commemoratiu a Exupéry d'un avió de l'Aeropostal com els que pilotava i que aterraven allà quan ell era el cap de l'estació i que en les llargues esperes allà el desert creava en la seva ment llibres com el Petit Príncep o Correu del Sud.     

I em ens vam trobar amb la decepció que les obres d'ampliació del port de Trafaya estaven deixant envoltat de ciment, noves construccions i canonades del que serà una zona comercial, la sorra i les dunes que  envoltaven el moment i ens permetien evocar i  imaginar a Exupéry navegant pel mar de sorra o esperant l'arribada del proper correu.


Imatges de el monument rodejat ara per les obres de la futura zona comercial del port que trenquen la màgia de l'emplaçament

Amb el meu fill el passat mes de maig


A sota imatge de com apareix el lloc a les guies i llibres.
Diu Exupéry: La guerra no és una aventura, és una malatia, com el tifus"



avión, avió,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada