dissabte, 25 de febrer del 2017

LOCOMOTORA SENSE FRE, publico al Punt Avui sobre el rumb de la presidència dels Estats Units, el mur de Mèxic i el discurs d'ahir a la convenció conservadora



Tal com està anant la muntanya russa de les primeres setmanes del mandat de Donald Trump, es fa difícil saber cap a quina direcció evolucionarà i si hi ha algú que controla el president. Perquè el que va dir i com ho va dir en el discurs que va fer en la conferència d'acció política conservadora mostra la Casa Blanca i l'administració Trump com una locomotora sense fre i sense rumb.
Més enllà del personatge de Trump, de l'empresari egòlatra i triomfador que és, al seu voltant té assessors com Steve Bannon, ideòleg ultra anomenat ja “el nou Rasputin”, de qui surten moltes de les propostes de voladura de ponts i crema de naus cap a un futur incert, que han d'aconseguir que Amèrica torni a ser gran. Però també hi ha polítics com el Vicepresident, Mike Pence, d'idees religioses ultraconservadores –nega la teoria de l'evolució–, però que ha estat molts anys congressista i governador, o Reince Priebus, cap de gabinet de la Casa Blanca, que és president del Comitè Nacional del Partit Republicà. I molts analistes creien que aquests gestors republicans, que saben el que és governar i que coneixen el valor de la diplomàcia, acabarien imposant la línia de la nova administració, més enllà que endurís la política migratòria, s'apropés a Rússia, o fes canvis en els tractats comercials i els aranzels duaners.
Però el que va dir Trump ahir en la conferència conservadora, i el que va anunciar fa dos dies de recuperar la cursa nuclear, qüestionant el tractat START III, signat per Barack Obama i Dmitri Medvédev el 2010, amenaçant de dinamitar l'aliança amb Rússia que s'ha anat teixint des de molt abans d'arribar ell a la Casa Blanca, fa dubtar si hi ha algú al capdavant de la locomotora desbocada del Despatx Oval, més enllà d'un empresari egocèntric incapacitat mentalment, com han denunciat un prestigiós grup de psiquiatres. Pot ser Rússia l'aliat, si es reinicia la cursa nuclear?
Dijous el secretari Seguretat Nacional, John Kelly, i el secretari d'Estat, Rex Tillerson, van anar e Mèxic i es van reunir amb el president Enrique Peña Nieto per refer els ponts trencats pels atacs verbals de Trump a Mèxic i per matisar la proposta de fer un mur que haurien de pagar els mexicans, als quals havia acusat d'exportadors de delinqüents i de robar les empreses als nord-americans. Però ahir en el seu discurs, Trump, dinamitant tota la feina dels seus responsables d'exteriors i seguretat, va tornar a responsabilitzar Mèxic de la inseguretat i la delinqüència, i va anunciar que accelerarà la construcció del mur.
Amb l'escàndol de la dimissió de l'efímer conseller de Seguretat Nacional, Mike Flynn, que va mentir sobre els seus contactes amb el Kremlin, i quan encara ningú sap quin abast tindrà la suposada interferència russa en la campanya electoral i la guerra bruta contra Hilary Clinton, Trump havia atacat en els últims dies els serveis d'intel·ligència i l'FBI. Però en el seu discurs d'ahir va tornar a carregar contra els serveis d'intel·ligència i, sobretot, contra la premsa, a la qual va acusar d'inventar mentides. Fins i tot la conservadora i republicana FOX va ser objecte de les seves crítiques. I també va obrir una nova crisi diplomàtica amb França i Europa per la política, segons ell equivocada, vers el terrorisme. Caldrà veure les properes setmanes si, més enllà dels que com Bannon, volen “deconstruir l'Estat administratiu” i portar el país cap a un escenari desconegut, el Partit Republicà, que controla les dues cambres, permetrà al president continuar amb aquesta deriva i com reaccionarà Trump si el poder legislatiu vol aturar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada