dijous, 9 d’abril del 2015

PRESENTACIÓ DE LA "LUZ DEL ESTALLIDO" AL CCC DE BARCELONA. Casals, Cuevas, Pajares i jo a més de comentar la novel·la i les seves semblances amb la realitat, hem analitzat la situació de la ultradreta


Unes setanta persones han assistit aquesta tarda a la presentació de la  novel·la "La luz del Estallido" de Miguel Pajares al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Pajares fou creador del Centres d'Informació de Treballadors Estrangers a CCOO i ara és president de la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats. Hi hem intervingut l'historiador Xavier Casals, la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, Miguel Pajares i jo. 
 
"La luz del estallido" se situa en el gènere de novel·la negra o policíaca. I tracta de l'extrema dreta catalana i espanyola i els grups xenòfobs o identitaris. El protagonista és l'inspector d'homicidis de Barcelona dels Mossos d’Esquadra, Samuel Montcada, que també va protagonitzar l'anterior novel·la de Pajares, Cautivas.
Aquí Montcada investiga l'assassinat del fins fa poc líder del principal grup ultra de Catalunya, Mateu Estrada, que ha estat destituït. I inicialment se sospita d'un antifeixista que el dia anterior el va amenaçar a la porta d'un local ultra del barri del Clot. No obstant això no li quadrarà a l'inspector Montcada.  
La novel·la alterna capítols en que el narrador és Carlos, un jove ultra que cerca un grup, amistat i reconeixement, i altres on la història es narrada des del punt de vista de l'inspector Samuel Montcada que porta la investigació.
A la història hi apareixen líders d'un fictici i fragmentat món ultra, algun dels quals se l'acusa de ser infiltrat dels serveis secrets, un altre és editor i té les oficines a un municipi del Baix Llobregat, uns altres tenen un local al Clot, en un moment que líder del principal grup ultra és assassinat després d'haver estat apartat o destituït per les seves maneres de fer, fet que es pot interpretar com una similitud al que li ha passat a Josep Anglada.
Cuevas, Casals i jo, sense desvetllar la trama i qui ha matat a Estrada, hem destacat com la novel·la retrata uns moviments d'extrema dreta que existeixen, la seva evolució, i les semblances i diferències entre el que s'explica en la ficció i la realitat. Pajares ha reconegut que s'havia inspirat en dirigents ultres de Catalunya i l'Estat espanyol per encarnar alguns personatges de ficció.
Cuevas s'ha mostrat impactada per la debilitat del personatge de jove ultra, en Carlos que abraça aquestes idees racistes en la recerca d'un grup i reconeixement. Casals ha parlat de l'extrema dreta a Catalunya i Espanya, destacant que a països rescatats o amb alt índex d'atur, com Espanya, Irlanda o Portugal, l'extremadreta no va tenir bons resultats a les eleccions europees de fa un any i, en canvi, sí que va guanyar o obtenir una respresentació important a països com França o el Regne Unit molt menys afectats per la crisis. I tots hem coincidit que un dels motius que aquí no aparegui una extrema dreta forta, és perquè l'extremadreta està al PP.    
Jo he introduït el fet que grups com Podemos o Ciutadans siguin els que agafen el vot socialpopulista del descontentament, i que el fet casual o no que  Podemos utilitzi eslògans utilitzats per la ultradreta com el terme "casta política podrida" introduït a l'Estat espanyol per Josep Anglada, o el de "Frente a su odio, nuestra sonrisa", calcat al que té des de fa tres anys el Casal Tramuntana que el va agafar del neofeixisme italià. Pajares ha reconegut que algunes propostes de la ultradreta font la crisis, la banca o la corrupció poden ser semblants a la de l'esquerra radical, però ha aclarit que el demostra si un partit és o no de ultrdreta és la seva postura front la immigració. Casals s'ha preguntat que passaria ara si VOX hagués entrat al Parlament Europeu, partit al que li van faltar menys de cinc mil vots per obtenir l'escò i a la campanya electoral de les eleccions andaluses ha fet un gir agafant el discurs islamòfob.

En el col·loqui en el que algunes persones del públic han donat la seva opinió sobre els motius del creixement de la ultradreta o de perquè aquí no té la força que tenen a França, ha intervingut també el regidor de PxC de Vic, Joan Carles Fuentes, que ha dit que PxC no és racista. Fuentes està imputat per l'intent de provocar un accident de tràfic a Anglada amb els càrrecs de cosnpiració per atemptar contra càrrec públic, lesions i homicidi. accident de trànsita a Anglada amb el càrrecs de conspiració per atemptar a càrrec públic, lesions i homicidi. I Xavier Casals ha respost a les preguntes de com era possible que el Front Nacional francès hagi mutat en poc temps de l'antisemisme negacionsita a defensar a Israel. 
 
M Pajares, Xavier Casals, Alba Cuevas, i jo
Llegir comentari de la novel·la a La Vanguardia (clica)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada