divendres, 15 de setembre del 2017

EL FISCAL DEMANA 5 ANYS DE PRESÓ PEL VICEPRESIDENT DE DEMOCRACIA NACIONAL, PEDRO CHAPARRO, I 3 PER J. DEL VALLE PER AMENACES AL FOTOPERIODISTA JORDI BORRÀS. A la vista celebrada avui Borràs ha explicat que ha hagut de canviar de domicili a causa de les reiterades amenaces d'agressions i de mort per part de grups ultres. Chaparro ha dit que la crida a agredir Borràs que va fer a l'acte del 12 d'octubre de 2015 van ser desafortunades e irreflexives.

Del Valle i Chaparro durant el judici. A la dreta el fiscal Miguel A Aguilar i l'advocada de l'acusació, Eva Lavarta

Aquest matí s'ha celebrat a la Ciutat de la Justícia el judici contra el vicepresident de Democracia Nacional, Pedro Chaparro, i el militant del partit, Jorge del Valle, per les presumptes amenaces i coaccions fetes en l'acte del 12 d'octubre de 2015 contra el fotoperiodista Jordi Borràs, el qual  hauria estat senyalat megàfon en mà a la manifestació que sortia de plaça Espanya per Chaparro i Del Valle, amb crits com "Ahí está el hijo puta de Jordi Borràs", fet que motivà que Borràs abandonés el lloc i deixés de cobrir la manifestació.  I una hora  i mitja més tard quan Chaparro intervenia des de la tribuna a la plaça Sant Jordi, animà que si algú veia a Borràs li donés "un capón no muy violento", "una hóstia" per tal que marxés.
En el judici que han testificat el periodista Quico Sallés, que era al costat de Borràs quan va ser assenyalat per Del Valle i Chaparro en començar la manifestació, que ha explicat com  Chaparro va assenyalar Borràs i, mentre parts dels manifestant cridaven insults cap a Borràs, Chaparro i del Valle es dirigiren cap a ells amb actitut semblant amenaçadora, havent d'abandonar l'acte. Per la seva banda,  Enric Borràs, germà de Jordi Borràs, que és qui va gravar les declaracions que va fer Chaparro des de la tribuna, ha explicat l'actitud hostil cap a la premsa dels organitzadors i participants a l'acte anual del 12 d'octubre, recordant que fa onze mesos ell i els redactors del País, El Periódico i de diverses ràdios van haver d'abandonar l'acte entre insults i crits, rebent l'impacte d'alguna ampolla o llauna.
També han testificat quatre agents de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra, tres d'ells darrera una mampara que eren allà aquell dia, i la cap de llista de DN, Montserrat Montanuy, cap de llista de DN per Barcelona les passades municipals, que va gravar un vídeo de la manifestació i l'acte posterior.
Del Valle i Chaparro, que només han respost les preguntes del seu advocat, han negat haver mostrat cap actitud hostil cap a Borràs durant la manifestació. I Chaparro pel que fa al que va dir des de la tribuna  de donar a Borràs "un capón no muy violento" y "una buena hostia" van ser "unes declaracions desafortunades" motivades per un "arravatament". I ha recordat el tuit que va fer Borràs dos anys abans indicant on eren un militants que havien anat a l'acte de Montjuïc i foren agredits.
Jordi Borràs, en el seu torn, ha explicat que des de fa anys rep reiterades amenaces,  i ha aportat fotos de pintades amb amenaces contra la seva vida, i tuits amenaçadors fets des de diferents comptes de Democracia Nacional. També ha detallat com es va sentir quan Chaparro el va assenyalar amb el megàfon en començar la manifestació, havent d'anar cap els mossos i tot seguit abandonar l'acte acompanyat de Quico Sallés. Ha explicat com aquest anys ha patit amenaces de tota mena, fins i tot de mort cap a ell i la seva família ha motivat que en molts actes o presentacions de llibres seus hi han de ser els mossos per garantir la seva seguretat, i que les amenaces han influit en que decidís canviar de domicili i deixés durant una llarga temporada a cobrir actes de l'extremadreta.
Per la meva banda el Fiscal de delictes d'odi, Miguel Ángel Aguilar, després de recordar que hi ha una causa oberta contra els autors de l'agressió a uns militants ultres el 12 d'octubre de 2013, demanat ell 15 anys de presó per a cada un, i que Borràs no està imputat per aquells fets ni cap de les parts ha demanat que hi comparegui. Aguilar ha destacat la ideologia de DN i el fet que Chaparro i Del Valle han estat condemnats anteriorment per actes violents. Concretament Chaparro ha estat condemnat a 4 anys de presó pel Tribunal Suprem per l'atac o irrupció violenta de Blanquerna. Ha detallat els crits i consignes de la manifestació contra immigrants, refugiats i independentistes, i contextualitzant així les amenaces a Borràs, primer, en començar la manifestació i, després, des de la tribuna, per Aguilar no es pot considerar que van ser fetes irreflexivament i sense intenció, sinó "que senyalaven directament a Borràs amb l'agravant de discriminació ideològica". Aguilar ha rebutjat la consideració de la defensa i del propi Chaparro que les amenaces fossin fruit d'un arrevat i d'obsecació, sinó més aviat una coacció i amenaça conscient i una voluntat de coaccionar i impedir que Borràs continués fent exercici del seu dret fonamental a informar com a periodista.
Tant el fiscal Aguilar com l'advocada de l'acusació, Eva Lavarta, han ratitificat la petició de 5 anys de presó per Pedro Chaparro i tres per Jorge del Valle, a més d'una indemnització de 10.000 euros, l'allunyament de Borràs i prohibició de manifestar-se a la província de Barcelona. L'advocat de la defensa ha demanat l'absolució i, en cas de ser condemnat, que es considerin els atenuants de "dilacions indegudes" i el d'haver actuat amb arravatament i obcecació. Personalment jo crec que Del Valle serà absolt o condemnat a una pena molt lleu, mentre que Chaparro sí que serà condemnat, però potser a menys del 5 anys.  
 Chaparro i Del Valle a Montjuïc
Jordi Borràs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada