dissabte, 25 de gener del 2020

El retorn dels Boixos Nois. Els incidents d'avui a Mestalla amb membres del Yomus, confirmen que aquest grup està resurgint amb relleu generacional i nous cadells. Tot i el tancament del bar La Jarra i la prohibició d'entrar al Camp Nou provoquen incidents quan el Barça juga fora i fa uns dies a l'estadi Johan Cruyff . Avui també s'han produït incidents al voltant del camp de l'Espanyol i s'han fet crits racistes dins del camp contra el jugador de l'Athletic, Iñaki Williams


Els Boixos Nois, que tenen des de fa anys prohibit l'accés al Camp Nou, es fan presents i s'estan creixent en els desplaçaments a partits que el Barça juga fora de casa. Els greus incidents d'avui a Mestalla amb seguidors del Yomus, no només és l´últim exemple d'aquest resurgiment, sinó que confirma que el grup se sent fort i s'està nodrint de nous seguidors més joves, coneguts com cachorros o cadells. 
Membres dels Boixos, malgrat ser històricament els seus fundadors i molts dels seus seguidors independentistes, sovint han estat utilitzat pels negocis i actes il·licits dels anomenats Casuals, els líders dels quals tenen forts vincles amb la ultradreta espanyolista. I actualment la majoria de membres dels Boixos, molts d'ells cadells o cachorros o vinculats als Casuals, s'ubiquen en la ultradreta espanyolista. Teòricament sense relació amb els Boixos hi ha la penya Supporters, sorgida el 2012, que des de fa tres temporades s'ubica, amb el permís del club a la Grada d'Animació. Però sent teòricament grups separats, hi ha transferència de membres entre Supporters i els Boixos i sovint es junten fora del camp. I en alguns dels aldarulls que hi ha hagut els últims dos anys, s'hi han vist implicats membres dels dos grups.  A la Grada d'Animació s'hi reuneixen  membres de la penya Almogàvers, Nostra Ensenya, Creu Sant Jordi, Front 532 i els Supporters

ELS SEGUIDORS HOOLIGANS DE L'ESPANYOL QUE S'UBIQUEN AL COSTAT DE LA CURVA
Lamentablement avui també s'han produït incidents als voltants del RCDE Stadium, amb enfrontaments entre seguidors radicals de l'Espanyol i de l'Athletic Club.  I dins del camp s'han fet crits racistes contra el davanter de l'Athletic, Iñaki Williams.
Estant dissoltes les Brigadas Blanquiazules des de fa uns vuit o nou anys, ha resorgit un nou grup de hooligans. Fa uns anys el club va obligar a passar per un control d'empremtes digitals per entrar dins la Curva o grada d'animació, i alguns antics membres de les Brigadas, per evitar ser controlats van començar a ubicar-se a la banda dreta de la Curva (o esquerra si ho mirem des del centre del camp). I són alguns d'aquests els que van començar els crits racistes contra el davanter de color de l'Athletic.  El relleu generacional d'aquest seguidors hooligans, sigui dins La Curva, sigui a la seva banda dreta, el formen joves que acostumen a participar en les concentracions i actes dels ultres espanyolistes Los de Artós, alguns d'ells vinculats a Vox. 

Ara caldrà veure quina sanció s'imposa a l'Espanyol pels insult a Williams. El reglament permetria el tancament del camp o una multa de fins 50.000 euros. S'hagués pogut suspendre el partit cosa que a Espanya només s'ha fet en un partit de Lliga, el Rayo-Albacete, el passat 15 de desembre, tot i que no va ser per insuls racistes, sinó per dir nazi al jugador ucraïnès Román Zozulya. De Zozulya s'ha dit que és ultradretà, en se un dels fundadors del grup o milícia Narodna Armiya (Exèrcit de la nació o del poble), que va ser ubicat en l'àmbit ultranacionalista i ultradretà durant el conflicte amb Rússia.


LA JARRA, ELS SUPPORTERS, ELS CASUALS I ELS NOUS CACHORROS
Pel que fa als hooligans del Barça, el 31 de maig passat va tancar el bar La Jarra al carrer Arístides Maillol, on es reunien el Boixos abans o després dels partits. Allà s'hi van trobar armes blanques, punys americans i barres de ferro. Però malgrat aquest tancament, el grup s'està creixent i membres dels Boixos es veuen implicats o provoquen incidents cada vegada de manera més seguida. Incidents en els que també hi han participat alguns membres dels Supporters que es reuneixen als jardins de Travessera on hi ha el Departament de Salut.
Així la tolerància cero que va aplicar Joan Laporta amb la que els va fer fora de l'estadi la temporada 2003/2004, i gairebé els va fer desaparèixer, tot i continuar vigent pel que fa a l'entrada dins del camp, ja no significa que el grup, amb els seus comportaments violents, estigui desactivat. Amb Sandro Rosell van estar a punt d'arribar un acord per poder tornar a entrar. Posteriorment amb Josep Maria Bartomeu van intentar retornar en el marc del projecte de la Grada d'Animació, fet que va molestar als Mossos d'Esquadra.  Ara es tornen  a fer sentir fora de l'estadi a Barcelona i dins i fora dels estadis en els desplaçaments. I també hi ha hooligans propers als Boixos entre els Supporters que són a la grada d'animació.

INCIDENTS CADA COP MÉS FREQÜENTS
El 28 d'octubre de 2018 ja van provocar aldarulls per Les Corts en fer el seu "corteo" o manifestació o anada col·lectiva al camp tallant els carrers. El 6 de maig de 2018, amb motiu  del clàssic, van fer el "corteo"al barri de Les Corts de Barcelona i n'hi van tornar a haver. 
Fora de casa el 21 d'abril de 2018 van provocar incidents als voltants de l'estadi del Metropolitano a  amb motiu de la final de la Copa del Rei, agredint a seguidors del Sevilla i apedregant una autobús. Al Wanda Metropolitano, on no tenen prohibida l'entrada, van seguir el partit des del Fondo Sur.


 Boixos al final de la Copa del Rei el passat mes de maig

Posteriorment el 3 de novembre de 2018 els Boixos van provocar incidents a Vallecas. Un centenar armats alguns d'ells amb pals, navalles bengales i punys americans, van enfrontar-se al Bukaneros del Rayo, penya considerada d'extrema esquerra. Diversos Boixos van ser detinguts. 
El 19 de febrer de 2019 els Boixos van provocar incidents en el desplaçament a Lyon amb motiu de la Champions, encenent bengales dins l'estadi de l'Olimpique.  El 24 de maig de 2019, en el partit de final de la Copa a Sevilla, entre el Barça i  el Valencia membres del Boixos van provocar destrosses pels voltants de l'estadi i pel barri del Nervión.

I el passat 18 de desembre de 2019 membres dels Supporters i dels Boixos, quan feien l'habitual "corteo", van topar-se amb membre del Tsunami Democràtic que havia cridat a concentrar-se al voltant de l'estadi amb motiu del Barça Madrid, provocant els Boixos enfrontaments. `
L'últim incident, deixant de banda el d'avui a Mestalla, va ser el passat 6 de gener amb motiu del Derbi entre el Barça B i l'Espanyol B a l'estadi Johan Cruyff, quan un grup de radicals van fer crits desitjant la mort dels jugadors blanquiblaus i celebrant la mort de Dani Jarque. Alguns Boixos van fer salutacions feixistes i van cridar Sieg Heil.


Boixos Nois i Supporters, junts en el Corteo


HISTÒRIA DELS BOIXOS NOIS

Els Boixos Nois comencen a ser notícia la Lliga 1984-1985, quan es destaquen pels insults racistes cap el porter camerunès de l'espanyol, N'Kono, i per l'inici de persecucions de membres de la Penya Juvenil de l'Espanyol, quan encara no existien les Brigadas Blanquiazules. Més tard, el 1986, després de la tràgica mort de 36 aficionats a la final de la Copa d'Europa a Heysel, a causa dels excessos causats per hooligans del Liverpool, els Boixos planten al Gol Sud del Camp Nou una pancarta amb el text: "Gràcies Liverpool! " i l'estel de la senyera independentista va ser reemplaçada per la creu gamada. Això va espantar a la directiva que, després d'algunes bronques i converses els va traslladar temporalment a la Tercera Graderia. Però poc després apareixen nous dirigents, que després de imposar la consigna de res de violència dins de l'estadi i llibertat d'acció al carrer, aconsegueixen el retorn al Gol Sud.    
El gener de 1991 cinc membres dels Boixos maten al simpatitzant de l'Espanyol, Frederic Rouquier, essent condemnats a 26 anys de presó. També s'atribueix a membres dels Boixos Nois l'assassinat perpetrat el 6 d'octubre de 1991 al Parc de la Ciutadella de Barcelona de la transexual, Sónia Rescalvo Zafra, cas que va tenir una gran rellevància mediàtica en considerar-se el primer assassinat por motius d'odi d'una transexual a l'Estat espanyol.
Cal parlar també de  Sergi Soto, el líder dels Boixos mort en estranyes circumstàncies el 1997, per qui es va guardar al seu dia un minut de silenci al camp. Soto havia estat condemnat per agressions a un soci de l'Espanyol i a un magribí, i havia sortit a la televisió amb opinions en favor de la violència contra els africans. El president del Barça, Joan Gaspar, va buscar-se el suport d'aquest grup de hooligans, i al gener de 2003, quan van tornar a ser notícia per seves agressions fetes per alguns Boixos a seguidors dels Barça i a periodistes, no va fer res per aturar-los. Llavors es van donar a conèixer els 'Casuals', Boixos Nois que amb una altra indumentària per despistar la policia, acudien als partits, amb el viatge pagat, i insultaven i agredien a qui els convenia. Els Boixos casualment entraven al camp per la porta 88, nombre que en l'argot nazi, com he dit, significa H-H, és a dir, Heil Hitler! 
Va ser després de nous actes violents del 22 d'agost de 2013 quan membres dels Boixos Nois llencen bengales al camp i posteriorment done una pallissa a dos magribins en un de los bar proper a l'estadi, Joan Laporta decidí aplicar la tolerància cero cap aquest grup.
I parlant de la transferència ideològica dels Boixos i els seus membres, un sector del Boixos, els els coneguts també com a Casuals, liderats per Ricardo Mateo,van ser condemnats a penes de fins a 13 anys de presó per la seva actuació com a grup criminal que donava pallisses per encàrrec, feia extorsions i trafic de drogues. Entre els Casuals condemnats hi havia dos fills dels subhaster ultra i franquista, Alberto Royuela, que van col·laborar en diversos moments amb Plataforma per Catalunya, tant en la seva creació, com amb el grup local de Santa Coloma de Gramenet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada