dilluns, 5 de març del 2012

PxC CONTINUA AMB LA SEVA ISLAMOFÒBIA A MATARÓ I ST VICENÇ DE CASTELLET I VOL QUE ALBIOL MENGI DE LA SEVA MEDICINA


El passat dijous, 1 de març, Mataró va viure un dels Plens més llarg de seva història, donat que va començar a les 7 de la tarda i va acabar passades les dues de la matinada de divendres. Un Ple que es va poder seguir en directe per internet. No entraré aquí a comentar el tema de l’escola Marta Mata ni en altres qüestions del llarg ordre del dia. Em centraré en els temes vinculats a la immigració i la mesquita que van sacsejar PxC i, també el PP.
            Mataró és un cas més dels municipis en que els PSC va perdre l’alcaldia per la irrupció de PxC, si bé la baixada del PSC i l’entrada de PxC va anar acompanyada, també d’una pujada de CiU. Així CiU obtingué 11.121 vot, el 24,87% i 8 regidors –en tenia 7—, el PSC 10.018, el 22,41% i 8 regidors —en tenia 11—,  el PP va pujar de 5.632 vots, un 14,19%  i 4 regidors  a 6.884,  un 15,40% i 5 regidors; PxC va entrar amb 4.684 vots i el 10,48% i 3 regidors, mentre Iniciativa es mantindria en 2 i la CUP en 1. ERC perdria els dos que tenia. El convergent Joan Mora seria nomenat alcalde amb només 8 dels 27 regidors, formant un govern en minoria, i tindria sèries dificultats en els primers plens per aconseguir els vots necessaris per l’aprovació del Cartipàs (distribució de regidories i regidors del govern que necessita la majoria)
            La llista de PxC estava encapçalada per la jove Mònica Lora que va entrar a PxC pocs mesos abans de les eleccions. La llista tenia el suport, com quatre anys abans, d’alguns membres destacats de la comunitat gitana. (Veure article del periodista mataroní, Joan Salicrú) Si en el primer ple de juny Lora ja va mostrar el seu punt de vista intransigent cap a la immigració i els musulmans, aquest dijous va tornar a mostrar el seu no absolut i sense fissures a la immigració magribina que jo qualificaria, senzillament, d’islamofòbia. Un rebuig que en alguns moments semblava que secundava el cap de llista del PP, José Manuel López González.
            Abans d’entrar en aquest temes va sorprendre el fet que el regidor de la CUP, Xavier Safont Tria, que no parava de passar-se notetes amb els regidors del PP, presentés una moció conjunta amb el PP i PxC per la supressió d’un càrrec de confiança; moció que van guanyar en sumar més vots que CiU i amb l’abstenció dels socialistes. A la majoria d’ajuntaments on hi ha PxC, la resta de partits es neguen a presentar mocions conjuntes. A llocs com El Vendrell el que fan els altres partits és presentar-ne una semblant de pròpia que aproven o, en algun cas, votar favorablement la de PxC si es beneficiosa per tots els ciutadans i no fa diferències entre autòctons i immigrants. A Vic, com es veurà demà dilluns, la CUP no només es nega presentar mocions amb PxC sinó que es nega a participar el debat i en els votacions de tot el que porta PxC. Però Mataró, penso, és l’únic ajuntament on la CUP ha presentat una moció conjunta amb PxC. 

          El Secretari del Grup Municipal de la CUP, Joan Jubany, m'ha demanant que rectifiqui aquesta afirmació, donat que diu que la moció era només de la CUP i el PP, i que PxC va dir que votaria a favor. Però el que jo vaig entendre és que es presentava de manera conjunta pel tres grups. Així ho recull per exemple el digital Tot Mataró:

"La minoria que té el govern al Ple Municipal s’ha fet pal·lesa en la votació d’una moció presentada conjuntament pel Partit Popular, Plataforma per Catalunya i la Candidatura d’Unitat Popular. Els 9 vots d’aquesta aliança tomben els 7 vots acumulats pel govern davant l’abstenció de PSC i ICV-EUiA pel que el Ple s’ha posicionat per la supressió del càrrec de confiança de Cap d’àrea d’administració i atenció ciutadana" (Veure article complert Tot Mataró)

      La versió de Joan Jubany, Secretari del Grup Municipal de la CUP, és però, que "a PxC no li vam pas oferir presentar la moció conjuntament. No entra en els nostres plans treballar plegats amb el partit xenòfob. El que va fer la Sra. Lora és dir verbalment durant el ple que s’afegia a la moció i que hi votaria a favor".
   
              Però acabo de buscar l'ordre del dia del Ple i la moció era conjunta.
 Mirant l'ordre del dia del Ple, la cosa està clara: No va ser que PxC vota a favor, sinó que la va presentar conjuntament: - Punt 23. Proposta de Resolució que presenta el grup municipal de PxC per la suspensió de l’atorgament de llicències pel període d’un any per a centres de culte a la ciutat de Mataró.  . - Punt 24. Moció que presenten els grups municipals del PPC, CUP i PxC sobre la substitució del Cap d’Àrea d’Administració i Atenció Ciutadana.

            Dit això, en la moció sobre el Dia de la Dona Treballadora, Mònica Lora va aprofitar per carregar contra la submissió de les dones musulmanes als immams radicals, preocupació que molts podem compartir. Llàstima que també dirigís el seu rebuig a tot el col·lectiu magribí, fins i tot a cap aquelles dones d’origen magribí que trenquen o volen trencar el domini masclista. Així Lora va desqualificar tot el col·lectiu quan va dir que “no podem respectar una cultura que no respecta el 51% de la població”, referint-se a les dones.
           

                                Mònica Lora i els altres dos regidors de PxC votant

               En aquest punt sobre el Dia de la Dona, el portaveu del PP, José Manuel López González, aprofità per carregar contra el col·lectiu musulmà pel fet que als seus centres de culte “es separen homes i dones, i el homes van una banda de la vorera pel carrer i les dones per una altre”. Podem qüestionar i criticar –com jo critico-, molts elements o tradicions de bona part de la població magribina, de la mateixa manera que critico el masclisme del Vaticà i l’església catòlica o el fet que les dones no puguin entrar, per exemple, al menjador dels monjos de Montserrat. Però evidentment el regidor del PP competia amb Lora pel discurs antiislàmic que tants vots ha donat a Mataró. Un discurs que gens ajuda a la cohesió social d’aquest municipi on hi una gran quantitat d’immigració magribina i subsahariana.
            El rebuig a la immigració va tornar a sortir amb motiu de la moció que va presentar en solitari la CUP per la insubmissió fiscal a Espanya i en favor que la Generalitat recaptés i administrés els nostres impostos. Lora, en el seu torn, rebutjà la proposta però aprofità per culpar als immigrants de la situació financera de Catalunya pel fet que amb les remeses de diners que envien als seus països, descapitalitzen Catalunya. Així reclamà que s’imposi una taxa als diners que marxen cap el Marroc i, tot seguit, sense venir a cuento, en aquesta moció sobre fiscalitat, denuncià que els musulmans volen instaurar a Espanya un califat. El regidor del PP en el seu torn, donà la raó en algun aspecte a Lora.
            Però el punt fort va ser la moció de PxC per l’aprovació d’una moratòria d’un any a l’obertura de nous centres de culte davant la informació que l’Associació Cultural Musulmana Al-Ouahda volia obrir una mesquita més gran al polígon de Rocafonda, donat que l’actual se´ls hi havia quedat petita. Aquest tema a l’anterior Ple ja l'havia plantejat el PP. Per Lora on hi ha mesquites, venen més immigrants, obren més comerços i es converteix en un gueto.  
            L’alcalde Joan Mora va explicar que tal com s’havia informat, finalment l’associació Al-Ouahda havia renunciat a fer una nova mesquita. Llavors Lora replicà qüestionant la legalitat i l’idonietat de l’actual en aquell polígon industrial, qüestió que va derivar cap a la idoneïtat i la legalitat d’altres equipaments com la seu de la Creu Roja o la Casa d’Andalusia que també són allà. Llavors alguns regidors li van retreure a Lora si ella qüestionava tant la legalitat de la mesquita ja existent, perquè no havia votat en un anterior ple un acord pel que s’exigia a una altra mesquita que retirés un altell que havia construït que no estava en els planells. Lora aquí va deixar clar el seu posicionament: “No vam votar en favor que retiressin els altells d’aquella mesquita perquè l’únic que votrarem, a favor és a que es tanquin totes les mesquites, amb altells o sense”
I en aquest punt jo em faig la següent reflexió: PxC diu que s’implanta el salafisme radical, que no es volen integrar, però després rebutja i criminalitza tot el col·lectiu. I aquest rebuig a tot els col·lectiu només genera que es tanquin en ells mateixos i reforça precisament aquells dins la comunitat que no volen integració ni interculturalitat. Reforça la idea que s’odia als musulmans, cosa que provoca un tancament comunitari que beneficia als anomenats radicals.
           José Manuel López, del PP, amb un discurs, sembla, proper al d'Albiol
            Però el Ple va tornar al tema de les mesquites una hora més tard quan el portaveu del PP,  José Manuel López González, va presentar un prec sobre els guetos que es generaven a certs barris per l’obertura de centres culturals i religiosos. El regidor de Ciutadania, el convergent Joaquim Fernández, li va respondre que el lloc on plantejar això era la Comissió de Nova Ciutadania, va posar en dubte el sentit real  del prec i li va preguntar a quins barris o carrers passava i si creia que s'incomplien normatives. 
              En el Ple PxC i PP es quedaren sols votant en contra la moció de la CUP, que va tenir el suport del PSC, Iniciativa i CiU, de retirar la medalla de ciutat a organismes franquistes.
            En resum, vaig trobar tant als regidors de CiU, (que governen en absoluta minoria,8 de 27), com els de l’oposició de PSC i CUP no gaire enèrgics a l’hora de replicar a PxC i el PP. Inicitiva sí que va estar més combativa. Potser es deu al fet que el Ple durés set hores i que PSC i Iniciativa ja havien polemitzat i molt amb CiU pel tema de la gestió de les obres de la nova escola i la sorpresa que es va treure l'alcalde a mig Ple, amb manifestació al carrer i pancartes a la sala, informant que casualment aquell migdia la Generalitat havia presentat la llicència d'inici de les obres, però no vaig percebre una esquerra amb discurs clar front la islamofòbia rotunda de PxC i  més ambigua del PP.  Potser és perquè no volen estar constantment replicant a PxC per no fer-li el joc. Potser pensen que repetir una i altra vegada que el fet d'obrir mesquites és un dret que cal respectar, i tornar a rebatre el discurs islamòfob que constantment proclama PxC els pot anar electoralment en contra. Potser va influir el fet que el PSC de Mataró estava pendent del Congrés d'ahir dissabte que va triar nou Primer Secretari, Xesco Gomar, que no és regidor, i del rumb que agafi la nova executiva front el discurs persistent de PxC i PP.  
       (Per cert, el dimecres 21 de març a les 19 hores, presento el llibre a Mataró)

                    Sant Vicenç de Castellet i Badalona
             
    El dia abans d’aquest Ple de Mataró Josep Anglada i una quinzena de militants de PxC anaren al Ple de Sant Vicenç de Castellet, on PxC no té representació i governen en coalició CiU o PSC a manifestar-se contra la mesquita de carrer Clot de Tufau que  PxC qualifica d’il·legal. És un fet que molts oratoris i mesquites anteriors a la Llei de Culte, de la mateixa manera que moltes esglésies catòliques o evangèliques, no compleixen la normativa i tenen uns terminis per adaptar-se. Però com hem vista  Mataró o a Salt, PxC també rebutja que en facin de noves les quals llavors complirien fil per randa tota les normatives.  
            Jo he preguntat a l’alcalde  De St Vicenç, Joan Torres, per la situació d’aquest oratori i ha declinat fer cap declaració.
            Per últim vull fer esment que a Badalona, on el passat 20 de desembre, l’alcalde del PP, Xavier García Albiol, va presentar una moció demanant una moratòria d’un  any a l’obertura d mesquites per aconseguir així, evitar l’obertura d’un oratori de 140 metres quadrats al carrer Listz del barri de la Salut. Ara PxC pensa fer una campanya contra la mesquita i contra Albiol per permetre-la.
            Albiol va perdre la moció en votar-hi en contra els regidors del PSC, Iniciativa i CDC –el d’UDC va sortir del Ple instant abans—. (Veure article meu al Periódico sobre la proposta d'Albiol) Albiol, no volia que s’obrís l’oratori donat que segons ell, convertiria el barri en un guetto ,sabent que la seva proposta no s’aprovaria. Ara, doncs, Josep Anglada ha anunciat que farà una campanya a Badalona amb manifestació inclosa. Albiol va obrir la caixa dels trons, identifica  maliciosament mesquites amb guetos, pretén impedir el dret a la llibertat religiosa, i PxC agafa el relleu, sacsejarà la convivència i li farà beure la seva medicina.  

6 comentaris:

  1. Digueu el que vulgueu pero a mi aquesta noia m'encanta, jove i amb energia. Diu el que tots pensem sin medias tintas. Albert

    ResponElimina
  2. Sr. Rius, n´hi ha tants com vosté que viuen en un món de "fantasia i il.lusió", l´existència de PxC no es degut a que els catalans ens em tornat xenòfogs de cop i volta, si no als problemes que comporta tant de descontrol i inmigració masiva, jo quan sorto tanco la porta de casa, ja m´agradaria deixar-la oberta per acollir als qui més ho necesiten, peró tant vosté com jo sabem que aixó no es posible, vosté quan surt de la seva llar tanca la porta, vosté tria qui deixa entrar a casa seva o i entra tothom? ... Si i entra tothom recordi que a més tindrà que ajudar-los perquè els necesitats tenen més drets que vosté perquè estàn en inferioritat laboral i cultural, després amb els seus estalvis tindrà que soportar el pes de l´acollida de tota la família que s´ha quedat al carrer, porti´ls al metge, escolaritzi els nens i bla bla bla, i el més important s´els té que deixar reçar i practicar la seva religió i costums, i pensi que si els i porta la contraria els descendents d´aquest necesitats degollaràn als seus i a la seva família per infidels, i per acavar espero que PxC multipliqui els seus regidors a tot arreu de Catalunya, mirall d´una societat que ja n´està ben farta de tot aixó, quan volgui que el meu pasi sigui una ONG votarem o proposarem gent com vosté.

    ResponElimina
  3. No sé qui ets, però en alguns punts de la teva crònica del Ple de Mataró demostres un gran desconeixement de la política (local). No entenc perquè critiques a la CUP per haver votat conjuntament amb PP i PxC una resolució a favor d’eliminar un càrrec polític de confiança inútil que ens costa 75.000 €; potser hauria estat més interessant que haguessis explicat els motius (en cap cas ideològics) pels quals ICV i PSC es van abstenir en aquest punt. La resta de consideracions sobre la islamofòbia (jo hi afegiria aspectes com l'espanyolisme) les comparteixo i són el pa nostre de cada dia, sobretot per a aquelles persones que, des de postulats independentistes i d'esquerres, ens hi enfrontem. Salutacions cordials.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No critico la CUP, només constato que es va entendre que la moció era conjunta dels tres.
      Tot Mataró també ho va entendre així:
      http://www.totmataro.cat/portal//index.php?option=com_content&task=view&id=96030&Itemid=106

      Elimina
    2. Juli,
      La moció era conjunta ja, abans de començar el Ple. Mira l'ordre del dia.
      No passa res, però només ho constato.
      http://www.mataro.cat/web/portal/contingut/ordre_del_dia/2012/03/Ple_municipal.html

      Elimina
  4. Senyor Rius, a vostè el que li passa, és que pateix de Xenomania.
    Li recomano que es llegeixi aquest article:

    http://primerelsdecasa.blogspot.com/2012/03/la-xenomania.html

    ResponElimina