dissabte, 5 de maig de 2012

DECLARACIÓ DE PRINCIPIS DE TOTS FEM BAGES.


   Dijous al vespre vaig tenir el plaer de participar a la presentació de la Declaració de principis de Tots fem Bages al Casino de Manresa.Hi van assistir unes 50 persones entre els qui havia representants de nombroses entitats. L'acte va començar amb una presentació a càrrec de Francesc Xavier Navarro, de Bages per Tothom, que va llegir amb la Denise Vieira la declaració de principis. A continuació vaig fer una exposició sobre el racisme que va anar seguida d'un ric col·loqui. Finalment la  Gilma Arévalo Bartra, originària de Perú,va recitar uns emotius poemes sobre el fet d'emigrar.

               

TOTS FEM BAGES, es una xarxa va néixer ara fa un any amb la voluntat d’aglutinar  esforços de tothom (organitzacions polítiques i socials, societat civil organitzada i persones a títol individual) per lluitar contra l’ús polític del racisme i la xenofòbia que tan present es a la nostra societat.

Amb aquesta finalitat, per tal de conscienciar a les forces polítiques i al conjunt de la població, i/o denunciar accions contràries als objectius que perseguim, al llarg d’aquests primers d’existència,  hem impulsat les següents accions:

Ø      Maig 2011: Elaboració d’un primer manifest per sol·licitar l’adhesió a les entitats i població en general, així com un vídeo de sensibilització.
Ø      Setembre 2011. Moció i intervenció als plens municipals dels Ajuntaments de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada contra la proposta d’una organització xenòfoba en la que es volia vetar el dret de vot de les persones d’origen magrebí.
Ø       Novembre 2011. Amb motiu de les passades eleccions generals, organització d’una taula rodona amb representants de les organitzacions polítiques que es presentaven a les eleccions.
Ø      Novembre 2011. Propostes de moció presentades al ple dels ajuntaments de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada en la que es sol·licitava que els respectius consistoris es comprometessin amb la lluita contra el racisme i la xenofòbia i el foment dels drets humans. 


Fruit d’aquest treball i del debat del membres que formem part de Bages per Tothom, coincidint amb el seu primer aniversari, hem aprovat la següent: DECLARACIÓ DE PRINCIPISEl passat mes d'abril, un grup d'entitats i persones del Bages ens vam mobilitzar, davant la proximitat de les eleccions municipals, per demanar a tota la ciutadania, als partits polítics i, especialment, a la societat civil organitzada, la seva contribució en el treball per una societat més cohesionada evitant l'ús polític del fet migratori i la xenofòbia com a arma electoral. El mes de novembre vam fer la mateixa crida davant la realització d'una nova contesa electoral, en aquesta ocasió estatal.

L'ús polític del fet migratori i el racisme no es donen només quan hi ha període electoral. S'ha instal·lat en la quotidianitat amb la proliferació de tota una sèrie de rumors i discursos que afavoreixen la creació de determinats estereotips. La legislació vigent, en practicar el racisme institucional amb lleis com la d'Estrangeria, a la pràctica legitima aquest tipus de discursos.

En l'actual context de crisi econòmica i amb un atur desbocat, fomentar un discurs racista té una clara voluntat política: aconseguir que les persones de les classes treballadores i populars -sigui quin sigui el nostre origen- ens barallem entre nosaltres mentre els grans poders econòmics, amb els seus representants polítics, aprofiten per acabar amb les comptades millores socials que es van aconseguir després de molts anys de dures lluites. Ens venen les retallades com un fet inevitable quan són producte d'una opció política determinada: aquella que vol un estat al servei dels poderosos.

Ignorar el discurs racista i xenòfob que han fet determinades forces polítiques s'ha demostrat ineficaç per combatre l'auge d'aquest tipus d’ideologia. Alhora fer pedagogia des d’un punt de vista paternalista i des de la distància, sense estar implicat en la quotidianitat de la majoria de la població que viu el dia a dia, tampoc ha esdevingut efectiu.

Per tot això des de la Plataforma Tots Fem Bages ens reafirmem en la nostra voluntat de:

-        Continuar denunciant l'ús irresponsable de determinats discursos i la difusió de rumors sense fonament que fan créixer l'animadversió contra els immigrants i que contribueixen a deteriorar el clima de convivència de la nostra societat.

-        Crear un nou discurs que expliqui, des del dia a dia, que les problemàtiques existents en determinats barris i ciutats de la nostra comarca que afecten la vida quotidiana dels ciutadans no són producte del fet migratori sinó conseqüència de les desigualtats intrínseques que genera un sistema econòmic on els beneficis generats pel treball de la majoria se’ls apropia una minoria.

-        Reiterar la nostra crida a la responsabilitat del conjunt de les forces polítiques democràtiques per exigir que les seves legítimes aspiracions no passin per sobre dels drets polítics, civils i socials de ningú ni posin en risc la cohesió i convivència ciutadanes. La Plataforma Tots Fem Bages vetllarem perquè des de les formacions polítiques no es facin discursos racistes i ens comprometem a denunciar-ho públicament si es dóna aquesta circumstància. De la mateixa manera també denunciarem qualsevol tipus d'agressió feixista.

-        Fer una crida als mitjans de comunicació perquè facin un tractament absolutament objectiu pel que fa a temes relacionats amb la immigració i les persones nouvingudes per evitar crear estats d'alarma social que no ajuden en res, només els racistes.

-        Apostem per una nova regulació dels moviments mundials de població que no criminalitzi els sectors més desafavorits i que fomenti la interculturalitat per evitar la creació de guetos tancats en funció de la procedència o l’origen social. Considerem necessària la modificació i derogació, si s’escau, de la llei d’estrangeria així com de les normes que permeten la privació de llibertat i la reclusió de persones en els Centres d’Internament d’Estrangers pel sol fet de no tenir regularitzada la seva situació administrativa dins de l’estat espanyol.

-        De la mateixa forma, manifestem el nostre rebuig a les darreres modificacions que s’han realitzat per part del govern espanyol en matèria d’assistència sanitària que priven d’aquest dret bàsic a una part de la població

Manresa, Abril 2012

Cap comentari:

Publica un comentari