dilluns, 7 d’octubre del 2013

PREOCUPACIÓ PER LA MANIFESTACIÓ DE LA ESPAÑA EN MARCHA A SANTS, PRÈVIA A L'ACTE DE MONTJUÏC. Associacions de Sants rebutgen la presència d'ultres i volen ocupar abans la plaça

El 12 d'Octubre, més a més de la concentracio espanyolista de Plaça Catalunya -a la que participaran PP, C'S, PxC i Tramuntana-, i de la manifestació del Passeig de Gràcia, s'ha convocat la concentració ultra de La España en Marcha a Montjuïc, els quals volen arribar-hi en manifestació des de l'Estació de Sants. Si bé es donava per segur que l'acte de Montjuïc seria autoritzat, doncs millor tenir-los allà controlats que no barrejats amb els actes de Pç Catalunya i Passeig de Gràcia, encara no se sap si la manifestació serà autoritzada, i hi ha preocupació per si es produeixen enfrontaments. 

Com era de preveure les associacions socials, culturals i polítiques de Sants rebutgen que la Plaça de Sants o la dels Països Catalans, tornin a ser escenari d'actes ultres i volen ocupar-la abans per evitar que es faci des d'allà la manifestació. El problema és que molts manifestants de La España en Marcha (clica) arribaran en tren a Sants i d'allà aniran a Montjuïc. 


 Foto de la manifestació del 12 d'Octubre de 2000 a la Plaça dels Països Catalans, últim any que es va celebrar a Sants


 Foto de El País de la concentració el 12 d'octubre de 2001, primer any que es va celebrar a Montjuïc. A la imatge al costat de banderes del Moviment Patriòtic Català (MPC), alguns dels quals ara tenen càrrecs a Plataforma X Catalunya 

La concentració d'extremadreta del 12 d'octubre es va celebrar fins l'any 2000 a la Plaça dels Països Catalans, i alguns anys hi havien incidents entre antifeixistes i ultres. Llavors des de l'any 2001 va passar a celebrar-se la Plaça Sant Jordi de Montjuïc, generalment convocada per Democracia Nacional i altres grups afins, no aglutinant mai més de 500 persones. 

Però l'any 2001, quan per primera vegada l'acte ultra se celebrava a Montjuïc, grups d'antifeixistes van voler anar en manifestació des de Sants a Montjuïc i, en tallar-los el pas la policia nacional, la carrertera de Sants es va convertir en una batalla campal entre els antidisturbis i grups antifeixistes que destrossaren el mobiliari urbà, aparadors, i nombrosos contenidors cremats que afectaren també a vehicles de veïns. L'actuació d'aquest sector d'antifeixistes va indignar moltes associacions de Sants que no compartien que el rebuig a un acte ultra a Montjuïc acabés provocant actes de vandalisme al barri, i a partir de llavors ja no es van tornar fer contramanifestacions antifeixistes a Sants o, si se celebraven eren, de tipus pacífic i sense pretendre arribar a Montjuïc.

Si be incialment semblava que la concentració de La España en Marcha a Montjuïc no hauria de generar incidents, en tenir encapsulats allà als assistents que no es barrejarien amb les altres dos convocatòries de Plaça Catalunya i Passeig de Gràcia, el fet que ara convoquin sortir en manifestació des de Sants, on els que venen en autocar es juntarien amb els que arribaran en tren, ha generat un problema imprevist. No es cap secret que La España en Marcha (Democracia Nacional, Alianza Nacional, Nudo Patriota i Moviminento Católico Español i La Falange) han obtingut un fort creixement mediàtic amb la seva acció de Madrid la passada Diada i volen publicitar-se com els veritables defensor d'Espanya de cara a fer una llista a les eleccions europees. I si es produeixen incidents, la difussió que en farà la premsa fora de Catalunya serà molt superior a la de l'acte de Pç Catalunya on hi serà el PP, C'S i PxC. 

Com era d'esperar el fet que ara convoquin a sortir en manifestació des de Sants ha generat un gran rebuig al barri. Així ahir al vespre unes 200 persones en representació d'un ampli ventall d'organitzacions, entitats, partits i associacions del barri de Sants i la Bordeta es van reunir a la plaça de Sants.  I es va acordar rebutjar la presència dels ultres als carrers del barri i convocar diverses concentracions de protesta. Una primera el dijous, dia 10 a les vuit del vespre a la mateixa Pç de Sants, i una altra a la Pça de Sants dissabte al matí per evitar que l'ocupi La España en Marcha. Probablement Interior prohibirà la manifestació dels ultres des de Sants, autoritzant només l'acte a Montjuïc, però els incidents es poden donar igualment si el que arriben en tren van caminant des de Sants a la Plaça Espanya. I no és cap secret que als ultres els interessa que hi hagi incidents per obtenir ressò.
De moment a Barcelona ja es veuen cartells de la concentració de Montjuïc


ñ
.               Cartell de la concentració a Montjuïc enganxat ahir a Clot Camp de l'Arpa.

1 comentari:

  1. Quan surts per la tele parlant d'extrema dreta? Avisa al teu blog amb temps

    ResponElimina