dissabte, 13 de juny del 2015

ESPERANÇA I FREDOR AL SALÓ DE PLENS I ALEGRIA I TENSIÓ A LA PLAÇA, EN EL PLE QUE HA INVESTIT A SABATER ALCALDESSA DE BADALONA. Sabater ha dit que treballarà per a tots i ha demanat que no s'atii el discurs de l'odi. Albiol ha estat desafiant i no s'ha fet la tradicional foto dels membres del nou consitori. Tot fa pensar que Albiol intentarà crear confrontació front l'independentisme.


Albiol, escolta desafiant, el parlament de la ja alcaldessa, Dolors Sabater

A la plaça s'han viscut moments de tensió i petits enfrontaments. Els mossos han hagut de fer un cordó de separació. Els seguidors d'Albiol portaven gorres i samarretes blaves

Sabater en baixar a la Plaça


Prop d'un miler de persones s'han manifestat a la plaça
Tal com estava previst, Dolors Sabater, cap de llista de Guanyem Badalona en Comú ha estat escollida com a nova alcaldessa de Badalona, amb 15 vots dels regidors de Guanyem Badalona en Comú, PSC, ERC, ICV-EUiA, I CDC, és a dir un més de la majoria absoluta. El fins ara alcalde, Xavier García Albiol, ha obtingut els 10 vots del seu grup, mentre Juan Miguel López de Ciutadans s'ha votat a ell mateix, i Jordi Subirana d'UDC ha votat en blanc. Així doncs, el PP ha perdut l'alcaldia de la tercera ciutat de Catalunya governada fins avui en minoria per García Albiol, a la que va arribar a l'alcaldia després de sacsejar de manera demagògica i esbiaixada diverses problemàtiques relacionades o no amb la immigració i oposant-se a l'obertura de mesquites i oratoris. Fa tres mesos el PP català convençuts que aquesta estratègia els era rentable electoralment, va reproduir el mateix discurs a nombrosos municipis de Catalunya, si bé no els hi ha donat bons resultats.
Aquest migdia fora la plaça hi havia prop d'un miler de persones, alguns concentrats des de dues hores abans, uns convocats per l'entorn d'Albiol "per evitat que Badalona caiga en manos de los independentistas de la CUP", i altres pels partits que han donat suport a Sabater. El Ple, que s'ha retransmès per Badalona TV, s'escolatava a la plaça per megafonia. 
Abans de començar el ple ja s'han produït alguns petits enfrontaments que han anat més enllà dels insults, cosa que ha obligat als mossos d'esquadra a fer un cordó a la plaça separant els dos bàndols. Mentre és habitual que els seguidors dels grups polítics que es fan amb l'alcaldia es concentrin davant dels ajuntaments, avui a Badalona hi havia molts seguidors de García Albiol, que havien estat convocats per un full que cridava a manifestar-se per "evitar que Badalona caigui en mans de la CUP".   


Minuts abans de les dotze, mentre la que seria nomenada alcaldessa rebia informacions i consells de Secretari Municipal sobre com es desenvoluparia l'acte, i els ex alcaldes Jordi Serra i Maite Arqué del PSC i Màrius Díaz del PSUC (primer alcalde de la democràcia) també xerraven distesament amb Sabater, els regidors del PP, en una ambient una mica tens acompanyaven a García Albiol que ha sortit al balcó a saludar als seus seguidors i a rebre l'escridassada dels militans d'esquerres i/o independentistes que eren allà per donar suport a Sabater.
A  Albiol, se'l veia contrariat, donat que fins dijous al mig dia no va acceptar que hauria de traspassar la vara d'alcalde a Sabater, amb la que per desgrat dels tècnics municipals no es va reunir fins dimecres al migdia, atenent les reiterades peticions de Sabater de trobar-se per preparar el relleu. 
Màrius Díaz, primer alcalde democràtic de Badalona i el Secretari Municipal (amb americana), xerren amb Sabater moments abans del ple. A sota, l'ex alcalde socialista, Jordi Serra, encoratja a SabaterSerra serà regidor socialista, però no portaveu dle grup. Mentres tant Albiol, sortia al balcó per saludar als seus per última vegada com alcalde, fet que alguns ho han entès om una provocació.








Els antidisturbis surten a la plaça a separar els dos grups

ALCALDESSA AMB  EL VOT DE 15 DELS 27 REGIDORS
Minuts després de les 12 ha començar el Ple, i els 27 regidors han jurat o promès el càrrec. Tret dels del PP, PSC i el de Ciutadans, tots ho han fet per imperatiu legal i amb farses més curtes o més llargues en relació a la lleialtat al Rei i la Constitució fins que el poble català decideixi. Però quan ho ha fet la regidora d'origen magribí, Fatima Taleb, el president de la Mesa d'Edat, el popular Ramon Riera li ha advertit que potser no seria vàlid.
Tot seguit s'ha procedit a la votació i Sabater ha estat investida amb 15 vots cap a ella (la majoria absoluta són 14), 10 per Albiol, un pel regidor de Ciutadans, i l'abstenció del d'UDC.
Llavors el Ramon Riera del PP -no l'ex alcalde com és habitual- li ha donat la vara d'alcaldessa.

 Sabater, acompanyada dels caps de grup d'Iniciativa (Alex Mañas), ERC (Oriol Lladó) i Alex Pastor (PSC) en rebre la vara.


Tot seguit els diferents grups municipals, de menor a major han exposat el sentit del seu vot.
Juan Miguel López de Ciutadans, ha manifestat que s'ha votat a ell mateix donat que discrepava dels que volen la ruptura amb Espanya i de l'assemblearisme d'esquerres de Guanyem que ha qualificat com un somni juvenil.
A continuació Alex Mañas, d'ICV-EUiA, grup que es va trencar en part fa uns mesos en dimitir el regidor portaveu, Carles Sagués, en donar suport a confluir amb Guanyem en una sola llista, ha manifesta que la pluralitat del consistori i dels grups que donen suport a Sabater, és un actiu positiu. Mañas aprofitant la presència dels ex alcaldes Màrius Díaz i Maite Arqué, als que la ciutadania es referia a ells com en Mario o Màrius, i la Maite com una mostra de proximitat, s'ha referit a la Dolors Sabater com una alcaldessa a la que la gent s'hi referirà pel seu nom, la Dolors.  Mañas també ha celebrat que es tanqui un període negre per Badalona en que Albiol ha utilitzat un discurs racista.

FALCÓ RECORDA QUE INICIATIVA NO VA DONAR SUPORT FA DOS ANYS A LA MOCIÓ DE CENSURA

Ferran Falcó de CiU, ha explicat que ell ha votat a favor de Sabater, mentre el regidor Subirana d'UDC, ha votat en blanc.
Ha reconegut que fa quatre anys ells no van votar ni a Jordi Serra ni a Albiol, cosa que va privar de la majoria a un hipotètic tripartit, fent alcalde a Albiol com a llista més votada. Però llavors ho van fer donat que confiaven que Albiol faria una política pel que fa a la immigració, la imatge de Badalona, el populisme  i les inspeccions i precintos de locals triats en base a l'origen ètnic dels propietaris, diferent al que ha fet. per això van donar suport a un intent de  moció de censura que, segons ell, no va cuatllar en fer-se enrere Iniciativa. I ha explicat que ell no comparteix les idees de Podemos i la CUP que donen suport a Guanyem Badalona, però sí que coneix molt a la Dolors, de qui ha lloat la trajectòria i les moltes coincidències que hi té, pel que tot i no ser necessari el seu vot per fer-la alcaldessa -amb 14 en tenia prou- ha  votat per ella. I ha acabat demanat humilitat al nou govern i que posi per davant de tot la ciutat, i celebrant que s'hagi dit prou a un equip que fomentava el populisme i les fòbies cap a uns o altres.
Per la seva banda Oriol Lladó d'ERC, grupque va quedar fora del consistori fa quatre anys i ara ha obtingut tres regidors i que tenia clar des d'abans de les eleccions donar suport a un govern de colició per fer fora a Albiol, s'ha felicitat del resultat i ha dit que cal fer un govern per a tots els que són a fora, cridin en favor d'uns o dels altres. Ha insistit en la importància del projecte social i per les persones del nou equip amb el que ells hi seran amb Iniciativa i Guanyem, i per les crítiques que s'han fet aquest dies sobre si el govern serà independentista ha dit que s'hi han de sentir còmodes els independentistes i també el federalistes que hi ha a Podem, Iniciativa o el PSC. I parlant d'objectius més concrets s'ha referit a la necessitat de soterra l'autopista de Mataró que talla la ciutat en dos. 

A continuació Alex Pastor, pel PSC, ha manifestat que han votat a favor, si bé ara per ara no entraran al govern i ha demanat que es treballi per tothom. "Badalona com la plaça de la Vila està dividida entre els que criden en favor d'aquest canvi i el que no el volien, però tant uns com altres tenen les mateixes necessitats socials". Pastor ha criticat els quatre anys de mandat d'Albiol i ha demanat cohesionar la ciutat. 
S'ha de dir que el PSC ha rebut moltes pressions pel fet de votar una alcaldessa independentista, com també ha estat pressionat el Partit Socialista d'Euskadi  que van dir que votarien a favor dels partits independentistes bascos que a Vitòria han fet fora de l'alcaldia a Javier Maroto del PP, que ha fet pel que fa a la immigració un discurs calcat al d'Albiol. Finalment a Vitòria el seu vot no era determinant, s'ha trencat l'acord amb el PNB a altres municipis i el PSE han votat en blanc, però perdent l'alcaldia el PP. 
 José Téllez, de Guanyem Badalona en Comú, ha explicat els objectius del seu grup i ha defensat la legitimitat del govern d'esquerres que encapçala Sabater pel fet que quatre grups li han donat suport. I ha acabat citant una frase de la Revolució del Clavells de Portugal i a Emiliano Zapata. 
Juan Miguel López de Ciutadans
Àlex Mañas d'ICV-EUiA
Ferran Falcó de CiU
Oriol Lladó d'ERC

 Álex Pastor del PSC
José Téllez de Guanyem Badalona en Comú
La regidora Fàtima Taleb que ha rebut molts atacs a la xarxa per part dels seguidors d'Albiol


 ALBIOL DESAFIANT
Per la seva banda Xavier García Albiol, que se'l veia molt afectat, ha afirmat que si bé és legal que els partits perdedors es juntin per fer fora al guanyador, no és legítim. Albiol va posar tanques publicitàries fa uns dies demanant respecte a la llista més votada, i es van distribuir milers de fulls convocant a la concentració d'avui "per evitar que Badalona caigui en mans dels independentistes de la CUP". Em consta que, des de dimarts, tant des del PP, com des dels cossos policials de la Generalitat i l'Ajuntament, se li va mostrar la preocupació que la convocatòria a manifestar-se avui, per evitar un govern independentista, se li anés de les mans a Albiol i es produïssin fets violents contra els nous càrrecs públics, alguns dels quals se'ls hi ha imposat una protecció policial que rebutjaven. 
 Albiol, mentre coincidint amb les seves paraules, a la Plaça creixia la tensió i els insults, ha dit que  demanava "als regidors del PP que aixequin el cap i mirin als ulls dels regidors del nou equip de govern perquè ens diferenciem d'ells en moltes coses. I una és que nosaltres hem guanyat i ells no!" Tot seguit responent al que havia dit el portaveu socialista de que la ciutat havia estat dividida per ell, ha dit que "la ciutat no està dividida, està indignada perquè molts veïns creuen que vostès no són un govern legítim". 
Tot seguit s'ha referit al caire independentista del nou govern i ha advertit que si pensaven "utilitzar la ciutat per aquest procés ens tindran al davant per evitar-ho"
Sembla evident que l'eix del discurs de García Albiol a l'ajuntament de Badalona, a les tertúlies i entrevistes televisives ara ja no serà tant la immigració, sinó el rebuig a la independència i la suposada responsabilitat del PSC en recolzar un govern independentista.     




SABATER: "GOVERNAREM PER TOTS I SEREM IMPLACABLES AMB LA CORRUPCIÓ"

Dolors Sabater, posant-se potser en el paper de mestra o professora que fa la classe sense estar darrera la taula, ha fet el seu llarg parlament, dreta amb un faristol al mig del saló de plens. Ha començat repetint unes paraules que va dir el primer alcalde democràtic de Badalona després del franquisme, Màrius Díaz, sobre el poder d ela ciutadania per transformar la societat i la ciutat. I després d'agrair els suports rebuts per part d'Iniciativa i ERC que entraran al govern, ha manifestat que tenen molts punts de coincidència amb el PSC. Ha agraït també el suport de CDC i ha estès la mà i la col·laboració als regidors d'UDC i de Ciutadans. 
Referint-se a Albiol a qui Sabater en aquell moent mirava, si bé ell girava o baixava el cap, ha Sabater ha defensat la legitimitat del seu govern,i també ha estès la mà a Albiol per entendres i col·laborar en projectes de ciutat
Governarem sense excloure ningú, mai més enlloc contra ningú, serem implacables amb la corrupció!", ha advertit Sabater que ha estès la mà als grups que li han fet costat i fins i tot, al PP. 
després s'ha referit a que els polítics havien defraudat al poble i que amb la seva candidatura sorgida de moviments populars, el poble recuperava el poder. i ha dit que no nomes posaria en marxa els consells de participació que funcionaven a Badalona fins 2011 que el PP va oblidar, sinó que els ampliaria.  
S'ha referit a la pobresa, la crisis i les retallades que pateix la gent, front uns governants que han fallat i allunyat de la gent i ha enumerat algunes mesures com abaixar-se el sou perquè treballen a la "casa comuna, la casa de tots". I ha acabat dient que "Serem un govern del poble i pel poble". 
En aixecar-se la sessió, no s'ha fet la tradicional foto de grup del nou consistori donat que els regidors del PP han abandonat immediatament l'ajuntament, sortint Albiol al carrer i marxant pel carrer Francesc Layret evitant creuar la Plaça de la Vila.
Llavors Sabater ha anunciat que al balcó en lloc de sortir ella, hi sortirien les entitats de Badalona que han recuperat el poder i ella ha baixat acompanyada dels regidors que li han donat suport a la plaça on ha estat aclamada.
 Sabater dirigint-se a Albiol que no la mirava


 
 Albiol, abandonat l'Ajuntament sense fer la foto de grup ni donar la mà a la nova alcaldessa


 Els regidors de l'equip de govern baixen a la plaça


 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada