Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll. En el ple es van viure moments de molta tensió un
En el Ple Municipal de Ripoll celebrat la tarda i nit del passat dimarts 27 de febrer, la gestió de la immigració va centrar bona part de les polèmiques entre l'alcaldessa d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, que governa en minoria, i l'oposició de Junts, ERC, PSC, la CUP i un regidor independent que l'anterior mandat ho havia estat per Junts. El ple se celebrava un mes després que l'oposició tombés els pressupostos de 2024, cosa que ha obligat al govern a prorrogar els anteriors, i també després d'un increment de la presència mediàtica d'Orriols que desitja presentar-se a les properes eleccions catalanes. Flotava a l'ambient la polèmica per les dificultats que està posant a l'empadronament de persones estrangeres, encara que compleixin tots els requisits, i l'entrevista publicada pel diari El Mundo dilluns, que va ser-ne la portada al menys en l'edició de Barcelona, on afirmava que "Espanya utilitza la immigració per colonitzar i acabar amb la nació catalana". El ple que començà a les 19'30, va acabar a les dotze de la nit, hora màxima fins la que es pot allargar, i es viviren moments de força tensió.
Orriols és alcaldessa amb només sis dels disset regidors, gràcies que els regidors de Junts, liderats per Manoli Vega, es van negar a sumar-se al pacte fet per ERC, PSC i la CUP per formar un govern conjunt amb majoria absoluta. I Junts, temorós a que Aliança li prengui molts vots a les properes eleccions amb el tema de la immigració i també pel que Orriols considera manca de voluntat del partit de Puigdemont de fer la independència, els post-convergents han donat un gir en la qüestió migratòria fent propostes contradictòries que, des del meu punt de vista, només aconsegueix donar més visibilitat a Orriols.
Entenc que demanar l'expulsió dels multireincidents estrangers que fan dels furts o delictes més greus el seu modes de vida habitual no és xenofòbia. Però en canvi la moció que va presentar Junts a Ripoll dimarts i que està presentant el partit a amb certa tensió interna en alguns altres ajuntaments, sí que es pot considerar que legitima els arguments d'Orriols.
La moció dona veracitat a les anàlisis conspiranoiques d'Orriols sobre que a aquí hi ha més immigració que altres llocs d'Espanya i d'Europa per voluntat política dels governs d'Espanya que volen destruir Catalunya. No pretenc aquí rebatre amb xifres i tants per cent el que s'afirma a la moció de Junts a la que Aliança Catalana va votar a favor. Però si vull constatar que aquí hi ha un índex d'entrada de més estrangers, perquè Espanya és una de les portes d'entrada d'Europa. Molts d'aquest immigrants sense papers que des de Canàries es traslladen a Catalunya, el que fan poc després es marxar cap el país d'Europa on tenen familiars o amics. I d'altra banda ara es queden més estrangers a Catalunya perquè viu l'impacte de la forta caiguda de la natalitat i hi ha molts sectors que demanden la seva mà d'obra amb o sense papers degut a la manca de relleu generacional autòctons o perquè els autòctons rebutgen treballar en molts sectors. Per últim, les xifres i percentatges comparatius de població estrangera no són rellevants i indicatives de la realitat, ja que a Espanya costa molt més que a altres països l'obtenció de la nacionalitat i més a més la immigració va arribar més tard. Vull dir que els fills i nets d'algerians que viuen a França són evidentment de nacionalitat francesa perquè ja la van obtenir els seus progenitors fa dècades, però en canvi a Espanya molts joves magribins no tenen encara la nacionalitat espanyola bé, perquè els seus pares encara no l'han aconseguit, bé perquè ells van néixer al Marroc i encara no l'han culminat els tràmits que duren anys. També cal considerar que a com a Catalunya sempre hi ha arribat més magribins que altres parts d'Espanya, aquest triguen més en obtenir la nacionalitat que els llatins, majoritaris a Madrid, que la poden tramitar molt abans. L'argument d'Orriols que Espanya ens envia més i la pitjor immigració deliberadment és tant fals i infantil, com el que deia el PP fa vint anys que Jordi Pujol portava marroquins en lloc de llatins, perquè volia frenar l'expansió de la llengua castellana.
Moment de la votació en que Junts i Aliança voten sí a la moció
Ajunto al final el text de la moció que com dic es va aprovar amb els 6 vots d'Aliança Catalana i els 3 de Junts. Manoli Vega, fent veure que s'estranyava de rebre el suport d'Aliança Catalana li va dir a l'alcaldessa "que potser vostè no se l'ha llegit" en anar en una línia pel que fa a donar drets i deures i facilitar l'acollida diferent al que proposa Aliança. Orriols va dir que valorava el gir de Junts lamentant que s'envii tants immigrants a Catalunya que el partit feia i irònicament va invitar-la a entrar a l'equip de govern municipal. La resta de grups van votar en contra.
Però va ser en la següent moció, la presentada per ERC per crear una Oficina Municipal d'Escolarització, que entre altres funcions facilitaria la matriculació i acollida dels alumnes nouvinguts, quan Orriols va deixar anar tot el seu argumentari xenòfob. La moció es va aprovar amb els vots d'ERC, Junts i PSC, i el vot en contra d'Aliança. Reprodueixo aquí algunes de les afirmacions que va fer Orriols en el debat sobre l'oficina municipal d'escolarització per que el lector les valori:
“Quants calés més ens costarà la immigració, quantes hores extres haurem de fer per facilitar-los els tràmits, per regalar-los encara més els nostres serveis?
“Tot això es culpa de governs superiors –referint-se al govern d‘Espanya- que tenen una clara intencionalitat de dur immigració a Catalunya i que compten amb la complicitat del govern de la Generalitat. “
“Quants educadors de carrer, quants agents cívics, quants funcionaris de presons, i quantes es oficines d’escolarització ens podríem estalviar si en comptes de dedicar recursos a fomentar la immigració il·legal, es fessin polítiques natalistes. La invasió demogràfica que estem rebent es insostenible. I vostès aboquen –referint-se a la Generalitat i ERC- tots els recursos cap el col·lectiu immigrant"
L'alcaldessa, Sílvia Orriols
TEXT DE LA MOCIÓ DE JUNTS APROVADA AMB ELS VOTS D'ALIANÇA CATALANA i JUNTS
ATÈS que la Unió Europea, les Nacions Unides i el Fòrum Econòmic Mundial situen els processos
migratoris com un dels tres grans reptes que té la humanitat pels propers 25 anys, essent els altres
dos la lluita contra el canvi climàtic i la digitalització.
ATÈS que en els darrers 20 anys Catalunya ha experimentat una arribada elevadíssima de
persones immigrades (en molts casos irregulars), que segons diferents estudis, es calcula entre
un 20% i un 30% del total de la població que tenia Catalunya a principis dels anys 2000.
ATÈS que en aquest mateix període la majoria de països de la Unió Europea (Alemanya, França,
Països Baixos, Dinamarca, Escòcia...etc) han tingut taxes d’immigració entre el 5% i el 15% i
només Suècia i Noruega s’han aproximat a la xifra del 20%.
ATÈS que en cap cas l’origen d’aquestes persones immigrades és un problema en sí mateix, ans
al contrari, però ho pot ser si el volum és desproporcionat i ingestionable.
ATÈS que el Gobierno del Reino de España porta anys desplaçant persones immigrades des
d’altres llocs de l’Estat cap a Catalunya en proporcions molt més grans de les que li tocarien per
població i PIB. El darrer cas conegut tot just fa un parell de mesos amb l’enviament a Catalunya
de la majoria de persones immigrants arribades a les Canàries, un percentatge molt per sobre de
Madrid o altres territoris de l’Estat.
ATÈS que una arribada massiva de persones immigrades dificulta la gestió de la seva integració
a la societat d’acollida i tensiona els sistemes socials, sanitaris i educatius del país i dels municipis
que els acullen.
ATÈS que Catalunya ha estat sempre terra d’acollida i solidària, però que per poder continuar- ho
sent amb unes condicions adequades d’integració, no es poden acceptar els fluxos ingents i
desproporcionats que s’han donat aquests darrers 20 anys.
Per tot el que antecedeix, proposem al Ple Municipal l’adopció dels següents acords:
ACORDS
1- INSTAR al Gobierno de España a fer efectiu el traspàs integral de les competències d’immigració a la
Generalitat de Catalunya.
2- DENUNCIAR que Catalunya (i els seus municipis), per tot el que s’ha exposat en els atesos de
la moció, no pot continuar rebent fluxos migratoris en volums superiors al de països com França,
Alemanya o Dinamarca, per posar alguns exemples.
3- ESTABLIR com a principi rector de les polítiques d’immigració a aquest municipi el concepte de “drets i
deures”, entre els quals, l’aprenentatge i coneixement del català.
"Odia el delito y expulsa al delincuente"
ResponElimina