divendres, 30 de gener del 2015

EL SERIAL DE PLATAFORMA, publico a "El 9 Nou" sobre l'ordre d'allunyament dels líders de Pxc per conspiració per atemptar contra càrrec públic



Dilluns al vespre, poc després que jo tuitegés que el titular del jutjat número 2 de Vic acabava de decretar una ordre d’allunyament vers Josep Anglada, al regidor de PxC de Vic, Joan Carles Fuentes, al d’Olot, Nacho Mulleras, i al secretari general de Plataforma, Robert Hernando, imputats per conspirar per atemptar contra un càrrec públic, algú em responia amb aquest twitt: “Si que són estranyes les primàries a PxC!
Respectant la presumpció d’innocència, si el jutge després de prendre declaració als imputats, a Anglada, i a l’advocat Francesc Bueno, i escoltar les gravacions i missatges, ha dictat aquestes mesures cautelars, deurà ser que creu fonamentada la probable conspiració per provocar un accident a Anglada. Bueno, que és qui va denunciar que se li havia proposat que convidés a sopar a Anglada a Tavèrnoles i l’emborratxés, per que de tornada a Vic topés amb el camió d’un romanès que l’esperaria en un revolt, que havia d’al·legar que el fundador de PxC anava fent esses, i donat l’estat etílic de l’accidentat, la policia creuria la versió de l’immigrant. I Bueno, segons la seva versió, quan se li va anunciar el pla, va anar al lavabo i va engegar la gravadora del mòbil, i els hauria seguit la corda en una segona trobada que també va enregistrar on, segons  converses gravades, es comentaria que potser millor si Anglada enlloc d’acabar ferit, es mata.

Els tres imputats han dit que les gravacions i els missatges de whatsapp han estat manipulats i descontextualitzats, i han demanat que la policia científica verifiqui si el que es diu en les hores de gravació, són fragments manipulats o el recull d’unes converses senceres.

No és cap secret que jo no tinc la mínima empatia política vers Josep Anglada ni cap a l’advocat Francesc Bueno, que és qui fa dos anys em va posar diverses querelles criminals per injúries i calumnies. Però com a periodista que escric sobre ultradreta, he volgut seguir aquest serial i escoltar oltar totes les parts. I els fragments de les converses gravades on algun dels imputats s’atribueix la idea del pla, o les afirmacions que està tot lligat amb el romanès que ha de col·lisionar amb Anglada, em fan dubtar que sigui una invenció o fragments de sobretaula dites en broma. També podria ser que inicialment el pla fos només d’emborratxar a Anglada i que en aquest estat topés amb el camió sense més consequêncies que unes rascades al cotxe, i que davant dels Mossos fes un numeret com el de setembre de 2009 a Madrid, a quan crits de “Soy Anglada de Vic, persigan a los moros!” es va negar a bufar a requeriment dels municipals. I potser, un cop ultimat el pla, algú, mentre el gravaven hagués dit que “millor si enlloc d’abonyegar el Mercedes cau pel precipici”. Serà la policia científica qui aclarirà la veracitat o no de les gravacions, i llavors els imputats hauran de justificar-se o no davant el jutge, sense caure en unes contradiccions que sembla que algun imputat ja va caure en la declaració de fa uns dies.


El jutge ha establert que Fuentes només es podrà apropar a Anglada en els plens i comissions de l’ajuntament acompanyat de la policia, però no podrà participar en un debat electoral amb Anglada ni assistir a cap acte oficial si Anglada hi és. I el resultat de tot, a no ser que el jutge retiri las imputacions i arxivi el cas ràpidament, és que Anglada, que tenia un futur polític més aviat magre, resulti reforçat. I Plataforma, que amb la destitució del líder anunciava unes maneres de fer més educades, sense les sortides de to del fundador, veurà perjudicada la seva cursa de les municipals arreu del país, en un context que ja era poc favorable en marxar part dels votants a CiU, Podemos i Ciutadans. Tantes vegades m’havien dit dirigents de PxC en privat que “l’Anglada sempre la caga” amb motiu d’un o altra escàndol, i ara, presumptament, màxims dirigents del partit, si es confirmen els fets, l’han ben cagat. I és que tornant al twitt que algú va fer sobre la manera més estranya de fer primàries a PxC, sembla que els procediments poc ortodoxos no eren cosa només del líder, sinó de bastants més. I és que el funcionament democràtic no s’aprèn només posant-ho als estatuts  

Xavier Rius, periodista  
El secretari general de PxC, Robert Hernando, sortrint del jutjats de Vic la setmana passada.
Fuentes y Mulleras sortint del jutjat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada