dijous, 13 de febrer del 2014

PESENTACIÓ DE "PETJADES DE NADOR" DE LAILA KARROUCH A LA SALA DE COLUMNA DE VIC

Avui a les 8 del vespre s'ha presentat el llibre "Petjades de Nador" de l'escriptora Laila Karrouch a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic. Acte en el que han acompanyant a l'autora, el regidor Joan López i l'escriptor Saïd el Kadaoui. El Kadaoui és nascut com la Laila prop de Nador, i és autor de diferents llibres que tracten també el tema de la identitat i la migració. Hi han estat presents unes setanta persones.
 

 Aquest és el tercer de llibre de Laila Karrouch i és, d'alguna manera, una continuació en registre de ficció del "De Nador a Vic", publicat fa deu anys, que va rebre el premi Columna Jove, i que va ser persentat llavors a Vic per l'alcalde Jacint Codina.
 L'acte d'avui es canviar de data a petició de l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, que després de la participació de la Laila al programa "El convidat" va creure convenient ser ell qui el presentés, però finalment l'alcalde no hi ha assistit. Si que hi era entre el públic el regidor Antoni Serrat
 
   Després que el regidor Joan López presentés a la Laila i la seva trajectòria, en Saïd el Kadaoui ha anat comentant el llibre, la seves trames i, l'evolució vital de la Laila escriptora i de la Laila protagonista de la novel·la, així com dels conflictes d'identitat que tant ella com en Said han hagut d'afrontar en haver vingut ella a Vic i ell a Berga quan eren nens. Així en Saïd ha anat fent reflexions o preguntes que la Laila responia en un diàleg fluid i distès. 


La Laila ha confirmat que ella era la Laila de la novel·la, si bé al novel·lar-ho podia posar-hi distància o canviar certes coses. Ha comentat l'evolució d'ella i de les seves germanes, les quatres separades, i les dificultats de l'entorn per acceptar-ho. Tots dos han coincidit en afirmar que el llibre mostra la dualitat sentir la pressió o l'ofec de famílies tradicionals amb un pes jeràrquic molt marcat i a la vegada la sensació d'acolliment per parts d'aquest tipus de família, com la de la Laila en la que molts matrimonis són formats per cosins, amb part de la família, en el cas de la Laila, vivint a Catalunya, Bèlgica i Nador, on la Laila viatja sovint.  


La Laila ha explicat que ella el venir aquí amb vuit anys es va tancar molt per la dificultat de comunicar-se, però que de seguida a la que va aprendre català es va obrir. "He escrit tres llibres, plantat dos arbres tingut dues filles, porto 25 anys vivint aquí, però encara hio ha gent que em pregunta o m'interroga sobre la meva identitat, la qüestiona o m'exigeix explicacions".  Sobre aquesta qüestió s'ha referit en tancar l'acte en Joan López que s'ha referit a la Laila com una Paco Candel de la població d'origen magribí de la Catalunya de futur.  Finalment hi ha hagut algunes intervencions entre les que han destacat també la de ciutadans també d'orígen mabribí i amazic que han felicitat la Laila la seva tasca i la valentia d'escriure de temes tan íntims i complexos com la identitat o l'evolució vital d'ella com a dona.

Finalment ha signat llibres i s'ha fotografiat amb lectors, amics i amigues
Said El Kadaoui, Laila Karrouch i Joan López
 Amb filles, germana, nebodes i amigues



Amb la Icram, en Saïd i el Fouad

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada