dijous, 6 de setembre del 2012

COMUNICAT DE SUPORT DEL GRUP DE PERIODISTES RAMON BARNILS


El Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) vol expressar el seu ple suport al periodista Xavier Rius Sant, autor del llibre ‘Xenofòbia a Catalunya’, davant l’acte de conciliació convocat pel jutge de Moià (Bages), demà divendres, 7 de setembre, relatiu a la querella per injúries i calúmnies presentada pel líder de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada. Li donem el nostre suport perquè:
-       Considerem que la via judicial empresa pel polític osonenc és una amenaça directa a la llibertat d’informació i d’expressió i un intent de fer callar les veus periodístiques valentes, com la de Xavier Rius Sant, col·laborador habitual de diferents mitjans on fa un seguiment d’accions racistes i xenòfobes, que expliquen la realitat de l’extrema dreta xenòfoba catalana. Tant el llibre com els articles que ha publicat aquest periodista en els últims anys a diversos mitjans responen a una línia de denúncia dels plantejaments racistes, línia que des del GPRB abonem plenament.
-       Creiem que les expressions del llibre ‘Xenofòbia a Catalunya’ que Anglada considera injurioses i difamatòries són només fragments del relat periodístic que Rius Sant fa de les activitats de PxC i de les relacions que té amb altres formacions espanyoles, i que tots ells estan perfectament documentats.
-       Trobem totalment desproporcionada la reclamació de 100.000 euros d’indemnització que Anglada ha anunciat que demanarà a Rius en cas de no prosperar l’acte de conciliació i donem ple suport a la decisió anunciada per Rius de no retractar-se de cap fragment del llibre.
D’altra banda, condemnem enèrgicament les amenaces a la integritat física del periodista que Anglada i altres dirigents de PxC han fet darrerament a les xarxes socials. Igualment greu va ser l’aparició d’un perfil fals del periodista, amb comentaris sexistes, fet que ja va ser denunciat per ell mateix a principis de juliol.
I finalment, demanem a les altres entitats representatives dels periodistes catalans que expressin públicament el seu suport a Xavier Rius Sant, com ja va fer el Sindicat de Periodistes de Catalunya en un comunicat el passat 30 de juliol, per evitar que aquest cas no acabi representant una derrota de l’exercici lliure del periodisme.
Barcelona (Països Catalans), 6 de setembre de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada