divendres, 5 de juliol del 2013

EL FRACÀS DE VOLER "NORMALITZAR" ANGLADA. Publico aquest article al 9 Nou.



EL FRACÀS DE VOLER “NORMALITZAR” ANGLADA

El més significatiu de l’esperpent que es va viure al Ple Municipal de Vic no van ser els crits, l’error o l’encert de l’alcalde Josep Maria Vila d’abadal de desallotjar la sala, l’equivocació d’unitat contra el Feixisme de cridar en acabar la lectura de la moció que presentaven o la constatació que PxC hagi posat ja en marxa a les dependències municipals l’anomenada Oficina de Defensa del Vigatà Autòcton. El més significatiu és el fracàs de l’estratègia de CiU i ERC d’intentar normalitzar PxC fent-la partícip de les negociacions dels pressupostos, de la gestió de la ciutat i, fins i tot, votant-li mocions. Es creia que civilitzant Josep Anglada es desinflarien els seus arguments desestabilitzadors que només aporten crispació i posen en perill la cohesió. Fins i tot als qui preguntàvem fa anys si era normal que la seu nacional de PxC fossin les oficines municipals del Palau Bojons, que a la sala gran del  Palau s’hi fessin de manera habitual les executives nacionals, ens deien que era millor no tocar el tema per tal de tenir Anglada tranquil.



         Però de la mateixa manera que les concessions de les democràcies europees cap l’Alemanya nazi el setembre de 1938 en l’anomenat Pacte de Munic, fet a contracor perquè s’abandona Txecoslovàquia a la seva sort, no va aconseguir frenar les ànsies expansives del nazisme, sinó tot el contrari, aquest intent de normalitzar PxC i fer-li concessions només ha aconseguit que Anglada es cregui més fort i desafiï dues vegades de llençar escales avall si li porten la contrària, el seu alcalde i el seu regidor de seguretat, sense que de moment aquestes amenaces hagin tingut cap conseqüència.



            Em diran alguns que exagero, que l’Anglada és un vigatà honest, una mica esbojarrat, que amb el seu discurs aconsegueix que el immigrants que es van instal·lar a Vic perquè els vigatans els hi donaven feina no tinguin “tantes pretensions”, i que el pitjor que pot fer Anglada si ha begut una mica es involucrar-se en una baralla on la sang no arriba al riu o respondre de mala manera a qui el provoca. Em diran alguns que comparar Anglada amb en nazisme es exagerar, per més que ell com molts vigatans d’ordre van abraçar la pau de Franco.



          Però és que en el Ple de dilluns, on es votava una moció contra l’ús discriminatori de les oficines municipals, PxC va traspassar tots els límits. Tenia raó ara fa un mes al Ple l’alcalde Vila d’Abadal quan va dir que si PxC volia fer un servei jurídic només d’atenció als ciutadans autòctons, podia fer-ho però no a les dependències municipals. El partit feixista grec Alba Daurada, que ara vol imitar amb les accions, els uniforme i la simbologia PxC, organitza repartiment de menjar per la gent autòctona. Els primers cop ho va fer en una plaça d’Atenes, que el seu servei d’ordre acotava, i després de mirar la documentació de qui volia un lot de menjar, deixaven passar a qui acreditava ser grec autèntic de pare i mare. Però l’alcalde va ordenar a la policia que impedís que aquest ajut discriminatori es fes en una plaça pública i ara Alba Daurada ho fa a locals propis.



        Semblava que l’alcalde de Vic recolzaria la moció per tal que PxC no faci un servei discriminatori a les oficines municipals que es paguen amb els impostos de tots els ciutadans, celebrin la Pasqua o el Ramadà. Però PxC es va presentar amb una  quinzena de militants de les joventuts, la majoria de Girona, vestits de negre com fan els d’Alba Daurada. Abans de la lectura de la moció Anglada ja va dir que si l’alcalde, un regidor o un funcionari volia impartir-li que fes aquest servei a les oficines municipals, sabria com pujaria els 25 graons del Palau Bojons, però estava per veure com les baixaria, sense que l’alcalde li cridés l’atenció o l’expulsés del Ple.  Després de la lectura de la moció, quan es van produir els crits, Vila d’Abadal va dir que en disconformitat de la cridòria CiU s’abstindria, cosa que va debilitar la força de la moció contra l’ús discriminatori de les oficines, fent guanyador moral del Ple a Anglada. Però la cosa encara és més greu perquè dimarts a Canal Taronja Anglada va deixar clar que el comentari d’enviar escales avall al regidor que volgués controlar o impedir certes activitats al que ell considera la seu nacional de PxC, l’enviaria escales avall reptant Joan Ballana a intentar-ho. Ara doncs, si el govern municipal s’arronsa i no denuncia per amenaces a Anglada encara es farà més fort. I als que em diguin exagerat per comparar PxC amb el III Reich poden trobar a la xarxa fotos d’alguns dels joves que, vestits de negre eren al Ple de Vic, besant la Creu Celta, portant una esvàstica o desfilant en un acte d’homenatge a Rudolf Hess.



Xavier Rius, periodista i autor del llibre “Xenofòbia a Catalunya”    

3 comentaris:

  1. dius que pxc esta encontra de els immigrants en general i que els i agrada rudolf hess que no era ni català ni castellà ni alemany sino d'Egipte

    ResponElimina
  2. Munich era una ciutat independentista de Alemanya i es va convertir amb la mes patriota de totas el NSDAP de Hitler abrasava a la independència al principi fins al radicalitzar va aconseguir convertir la població de Babiera en patriotes Alemanys i guanyar las eleccions amb mes de 30.000.000 de vots

    ResponElimina
  3. Quina classe de feixista és vostè Xavier que es creu amb la capacitat de dir amb qui s'ha de pactar o amb qui no? A qui li ha dit vostè que representa? Vostè no representa a ningú.
    Amb qui no s'hauria de tractar és amb gent com vostè, veritable feixista que diu qui són els bons i qui els dolents.
    Per què no s'emporta als inmigrants a casa seva? Per què els hem de patir la resta? No sigui poca vergonya.

    ResponElimina