dilluns, 25 de maig del 2015

ALBIOL RECONEIX QUE POT PERDRE L'ALCALDIA MENTRE GUANYEM BADALONA, ERC I INICIATIVA OPTEN PER UN PACTE AL QUE S'HI HAURIA DE SUMAR EL PSC. A diferència del mandat anterior CiU ja no és determinant per tenir majoria absoluta

 Aquesta tarda, després que el Ministeri de l'Interior fes públics els resultats de Badalona, que aquesta matinada havien quedat encallats en el 92%, s'ha confirmat la viabilitat d'un govern de majoria absoluta i d'esquerres a Badalona que impediria la continuïtat de Xavier García Albiol, que ha obtingut 10 regidors, al capdavant de l'Ajuntament de la tercera ciutat de Catalunya. 
El govern d'unitat estaria format per Guanyem Badalona en Comú, candidatura que agrupa entre d'altres a la la CUP i Podem, que ha tret 5 regidors i està encapçalada per l'activista i professora d'institut, Dolors Sabater, per ERC que n'ha tret 3 i està encapçalada pel periodista Oriol Lladó, i Iniciativa que n'obté 2, encapçalada per Álex Mañas. Està per veure si hi formaria part el PSC, amb 4 regidors, encapçalat per Jordi Serra, que ha patit una forta davallada. Però, en principi,sembla clar que els socialistes donaran suport a la investidura d'aquest govern, tot i que encara no s'han posicionat si hi participarien. 
Com a Badalona hi ha 27 regidors, amb aquests 14 s'obtindria la majoria absoluta. A diferència del mandat anterior, ara no caldria el vot de CiU, liderada pel diputat Ferran Falcó, que ha baixat a 2 regidors. Ciutadans n'ha obtingut un.
Per ser investit alcalde, cal que un candidat tingui en el ple de constitució el vot de la majoria absoluta dels regidors, però en el cas que no s'aconsegueixi, assumeix l'alcaldia el cap de llista amb més vots ciutadans, tot i que estigui en minoria al consistori, que és com va arribar Albiol a l'alcaldia en no donar suport CiU a un govern alternatiu. A mig mandat va haver-hi una temptativa de moció de censura, però CiU i Iniciativa no es van posar d'acord. 
De tota manera ara cal que les negociacions avancin i pel que fa a Guanyem Badalona en Comú, Dolors Sabater, que s'ha postulat per liderar el nou govern municipal, m'ha reconegut que qualsevol acord haurà de ser refrendat per les seves bases. Està per veure ara si els quatre partits acceptarien que Sabater fos alcaldessa 4 anys, o voldrien repartir-s'ho en el temps en proporció als vots. 
La possibilitat que el suport del PSC o ERC al govern d'esquerres anés condicionat a pactes a altres municipis o la Diputació, podria dificultar l'acord, però sembla evident que cap dels quatre partits voldria ser responsable d'un desacord que donés de nou l'alcaldia a Albiol.  Així doncs, una cosa serà la investidura de Sabater, amb pacte o no de canvi d'alcalde o alcaldessa d'aquí un temps, i una altra, la governabilitat amb majoria a mig termini. Cal recordar que encara que aquest govern encapaçalat per Sabater perdés el suport d'algun dels quatre partits, només podria fer-se alcalde a Albiol amb una moció de censura que tingués el suport de 14 regidors, i el PP en té 10 i Ciutadans 1, és impensable que CiU i un regidors més donessin suport a la moció.  
També hi hauria la possibilitat que es fes un govern PSC, ERC, i ICV-EUiA en el que no hi entrés Guanyem Badalona, grup que els hi donaria el seu sí a la votació d'investidura, però quedant-se a l'oposició. Sembla gairebé segur és que si el PSC entra a un govern d'esquerres tripartir o quatripartit, l'ex alcalde i cap de llista, Jordi Serra renunciarà previament a l'acta de regidor.
El que està clar és que, tot i la davallada de vots del PSC, Albiol, que ha perdut un regidor, no ha aconseguit la majoria absoluta que pretenia amb la seva campanya de ma dura amb tocs xenòfobs. Un discurs que que el PP ha exportat a tot Catalunya i no li ha donat vots.  I a modus de contrast, es passarà d'un govern que volia tancar les mesquites a un altre amb una regidora musulmana amb vel, Fátima Taleb, número 5 de la llista de Sabater.
I és probable que si Albiol perd l'alcaldia, l'encara alcalde mobilitzarà als grups ciutadans que li donen suport, com va fer quan  es va veure assetjat per diferents escàndols de corrupció en el que el seu equip s'ha vist implicat.
Dolors Sabater, probable nova alcaldessa de Badalona


 Fátima Taleb, nova regidora de Guanyem Badalona en Comú
Oriol Lladó, d'ERC té clar el govern d'esquerres
Álex Mañas, d'ICV-EUiA també hi participaria.


 Jordi Serra del PSC, al'esquerra de la imatge


 Ferran Falcó de CiU. No sembla problable que doni suport al goverr d'esquerres.
          .
Xavier García Albiol
Si Albiol perd l'alcaldia mobilitzarà els seus seguidors
Albiol amb el polèmic regidor de Seguretat, Miguel Jurado
Albiol des de l'oposició fa fer campanya contra l'obertura de mesquites en sòl públic (pagant) o privat

 Campanya d'Albiol d'aquestes eleccions

 RESULTATS DE LES ELECCIONS A BADALONA
 COMUNICAT D'AVUI DE XAVIER GARCÍA ALBIOL
Muchas gracias a todos los que habéis confiado en mi proyecto. Ayer, los vecinos de Badalona -de manera abrumadora- hablasteis y dijisteis, con más votos y más porcentaje que en 2011, que debíamos seguir por el mismo camino. Por aquellas cosas de ley electoral de este país, que es totalmente injusta - y valga decir- el gobierno del PP no se atrevió a cambiar hace un año, con toda probabilidad, dentro de 15 días dejaré de ser el Alcalde de Badalona.
Un pacto entre los partidos perdedores de las elecciones, a cuyo principal rival de esos cuatro partidos doblo en votos y concejales, asaltarán la alcaldía de la ciudad.
Guanyem (que es la CUP y Podemos), PSC, ERC e IC lo tienen claro. Llegados a este punto, será la primera vez en la historia de la ciudad que cuatro partidos que han perdido estrepitosamente las elecciones, asaltan la alcaldía, circunstancia que mucho me temo, será letal para el progreso, imagen, presente y futuro de nuestra ciudad. Al tiempo.

Xavier García Albiol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada