dijous, 3 de desembre del 2015

MEMÒRIA DE 25 ANYS DE "CRIMS D'ODI", DES DE 1990 A L'ESTAT ESPANYOL, L'han redactat els periodistes David Bou i Miquel Ramos del Grup d'Investigació de Delictes d'Odi


El Grup d’Investigació sobre Crims d’Odi, un equip multidisciplinar d’especialistes que treballen per l’eradicació dels incidents, agressions i els delictes d’odi, acaba de publicar digitalment la Memòria de 25 anys d'oblit, que recull els 86 casos amb 88 víctimes mortals, succeïts a l'Estat espanyol des de 1990.  
Un estudi realitzat per Miquel Ramos i David Bou, que es fonamenta en la recerca i la denúncia que ha dut a terme el Movimiento Contra la Intolerancia, l'organització que encapçalada Esteban Ibarra, i l’Informe Raxen.
A la presentació de l'informe que es va fer dimarts passat a Madrid,  a més de Ramos, Bou i Ibarra, i del catedràtic Tomás Calvo,  hi van intervenir familiars d’algunes de les víctimes, com la filla de Lucrecia Pérez, la germana de Jimmy Ndombele i familiars de Giovanni Musat.
 L'informe, publicat en català, castellà i anglès, mostra els casos, tant de manera conòlogica, com classificats pels motius o tipus: violència ultra al futbol, intolerància criminal, racisme i xenofòbia, aprofòbia, odi ideològic, islamofòbia, homofobia, transfòbia, antisemitisme i misogínia.

Com recull l'informe la majoria dels agressors són menors de 25 anys i els seus crims es concentren a Madrid amb 29 casos, Barcelona amb 19 i València-Múrcia amb 14. Lluny de la deformació periodística de referir-se a aquests casos com a episodis violents de bandes juvenils, els crims d’odi responen al perfil d’un agressor heterogeni, amb un perfil socioeconòmic divers.
El primer cas de l'informe és la transexual Sonia, morta a Barcelona el 6 d'octubre de 1991 al Parc de la Ciutadella, i el segon, també a Barcelona, el  Fréderic Rouquier, seguidor de l'Espanyol, assassinat el 13 d'octubre de 1991 per uns membres dels Boixos Nois. Recull casos com, és el de Josep Maria Isanta, assassinat a la Patum de Berga de 2005. o el de Carlos Javier Robledo, assassinat l'abril de l'any 2000  la Vila Olímpica de Barcelona. Robledo va ser escollit de manera totalment aleatòria per un noi a punt de complir 18 anys que, acompanyat de set joves més, el va matar. L’agressor principal, Valentín Moreno, que aquella nit encara era menor d'edat per poques hores perquè celebrava el seu divuitè aniversari, va ser condemnat a vuit anys de reclusió en un centre de menors. Després de cinc anys, quan ja es trobava en llibertat pels beneficis penitenciaris, va tornar a ser detingut per participar a la pallissa que es va produir al final del partit de futbol de Tercera Regional entre els Bada Bing, una secció dels ultres Boixos Nois, i el Rosario Central, un equip format per argentins de Barcelona. El jove, aleshores de 23 anys, lluïa el dorsal número 88, un número que, pel moviment neonazi, significa Heil Hitler.
 
L´últim cas que recull de Catalunya és el del senegalès, Ibrahima Dieye,el 3 de genr de 2012.  De cada crim, més a més de la fitxa amb les dades, recull i linka informacions del cas i la condemna judicial.  L'últim que recull és el del jove marroquí Salah Touil assasinat a la localitat Murciana de Totana el 16 d'agost de 2015


5 comentaris:

  1. ¿Menciona el libro las mezquitas en cuanto que locales en donde se le inculca a la gente el odio a los judíos, a los cristianos y a todo aquel que no sea musulmán, y por consiguiente aboga por que sean cerradas? ¿Se equipara en él el Corán con el Corán, salvo que este último está respaldado por una divinidad mientras que el primero por un mero mortal? ¿Se denuncia en él, como delito de odio, la insistencia sistemática de muchos periodistas (entre ellos Xavier Rius Sant) en equiparar a todo aquel español que defienda su identidad en cuanto que tal, con un nazi capaz de matar? ¿Se denuncia en él la represión de la libertad de que un español pueda dar, públicamente y conjuntamente con un grupo de otros españoles, comida y dinero a quien quiera?

    ResponElimina
    Respostes
    1. FE DE ERRATAS: En vez de:
      ¿Se equipara en él el Corán con el Corán,
      tiene que decir:
      ¿Se equipara en él el Corán con el Mein Kampf,

      Elimina
    2. Corrección (soy el autor del primer mensaje):
      En lugar de:
      ¿Se equipara en él el Corán con el Corán
      quise escribir:
      ¿Se equipara en él el Mein Kampf con el Corán

      Elimina
  2. Estas asociaciones siempre han mezclado churras con merinas y, que yo sepa, no están haciendo nada contra la ola de racismo que -ahora sí- invade a la sociedad española, estimulada por unos medios de comunicación que no paran de difundir bulos. Por ejemplo, ¿qué han hecho estas asociaciones contra la emisión de propaganda racista en Cuatro Milenio? ¿Y contra la constante publicación de bulos contra los musulmanes, incluso en la prensa de izquierdas? ¿Han llevado a cabo alguna acción contra Guillermo Zapata o sólo les preocupa el racismo si viene de gente de derechas?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sólo odia la extrema derecha. Todo lo demás es AMOR.

      Elimina