divendres, 8 de juliol del 2016

NOVA OPERACIÓ DE LA FISCALIA DE DELICTES D'ODI I ELS MOSSOS CONTRA LA LLIBRERIA EUROPA, UN ANY DESPRÉS DE L'ENTRADA EN VIGOR DEL NOU REDACTAT DE L'ARTICLE 510 DEL C PENAL QUE VA RECUPERAR EL DELICTE DE NEGACIÓ DE L'HOLOCAUST (ABANS 607-2) I VA ELIMINAR LA INTERPRETACIÓ FETA PEL TRIBUNAL SUPREM QUE NOMÉS HI HAVIA DELICTE D'INCITACIO A L'ODI, VIOLÈNCIA I DISCRIMINACIÓ SI ES DEMOSTRAVA QUE ALGÚ HAVIA ACTUAT ACTE SEGUIT AMB ODI O VIOLÈNCIA. Durant aquest any s'han recollit dades i proves per poder aplicar el nou rectat

 


Tal com ha informat aquest vespre l'oficina de premsa del Mossos d'Esquadra (llegeix comunicat), la policia catalana, sota la direcció de la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació, ha detingut a quatre persones vinculades a la Llibreria Europa del carrer Sèneca de Barcelona, fent-se també un registre a diversos domicilis particulars de Barcelona i el Vallès Oriental, un dels qual és el del propietari de la mateixa, Pedro Varela que no ha etsat detingut. 
Sí que han estat detingudes quatre persones vinculades a la llibreria i a una associació dedicada a la venda i distribució de llibres, vídeos i material d'ideologia nazi i justificadora de l'Holocaust. Material que forma part, diguem, d'un segons fons part del qual no era accessible a clients de la llibreria que no fossin de confiança o manifestament afins. Una de les treballadores detingudes es coneguda pel nom de Viorica. Sembla que Pedro Varela es personarà demà dissabte al matí a la comissaria de Les Corts.
L'operació s'ha fet ara que es compleix un any de l'entrada en vigor l'1 de juliol de 2015 del nou redactat de l'article 510 del Codi Penal d'incitació a l'odi, la violència i discriminació, que ha intentat superar la interpretació que va fer el Tribunal Suprem l'any 2011, en la sentència de la llibreria Kalki, que el va buidar de contingut,  i donar més força a l'antic 607-2 de negació, justificació o rehabilitació del genocidi i els seus autors, que va se declarat parcialment inconstitucional pel Tribunal Constitucional l'any 2007

ANYS DE TOMBS LEGALS I SENTÈNCIES CONTRADICTÒRIES
Pedro Varela va se condemnat el 1998 pel Jutjat de lo Penal número 1 de Barcelona a una pena de tres anys en aplicació del 510, i a una altra de dos pel 607.2. El cas va arribar al Tribunal Constitucional que va derogar parcialment l'article 607-2, en dictaminar que la negació de l'Holocaust no era cap delicte. Llavors l'Audiència de Barcelona va rebaixar la pena fins a set mesos de presó.
Posteriorment el 2010 Varela va ser condemnat a quinze mesos de presó anys de presó per difondre idees genocides (art 607-2)  mitjançant la venda de llibres de temàtica nazi, sortint en llibertat el març de 2012.
Però aquests la persecució d'aquests delictes va patir un segon cop amb la sentencia 259/2011 de la Sala Segona del Penal del Tribunal Suprem, que va revocar una anterior sentència condemnatòria de la Audiencia de Barcelona, pel cas de la llibreria Kalki i el Círculo de Estudios Indoeuropeos. El Suprem va entendre que el delicte tipificat a l'article 510 d'incitació o provocació a l'odi, la violència o discriminació per motius de raça, religió, origen, etc... només es podia considerar que s'havia comés, si acte seguit de que algú fes públiques les opinions, un tercer actuava en conseqüència directa provocant violència o discriminació.   
Això i l'exigència de directives i acords europeus, que obliguen a castigar aquests delictes d'opinió, es va fer modificar el Codi Penal, incloent l'antic 607-2 en el 510 que recuperava la negació de genocidis, i donant un nou contingut a la incitació a l'odi i la discriminació, sense que calgués que, acte seguit algú hagués actuat. Clica aquí per llegir el redactat vigent des de fa un any i que dóna cobertura legal a una nova imputació penal de la distribució i venda de material que es fa a la llibreria Europa de Pedro Varela.

L'associació hitleriana, Devenir Europeo, a la que pertanyen antics membre de Kalki i el Circulo de Estudios Indoeuropeos, ha reaccionat demanant solidaritat amb Varela


Pedro Varela a la presentació a Barcelona el març de 2014 de l'intent de candidatura ultra unitària de Soluciona, a les eleccions europees

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada