divendres, 28 de juny del 2019

TOTHOM TÉ DRET A CANVIAR D'IDEOLOGIA, PERÒ NO A NEGAR EL SEU PASSAT. Algunes reflexions en relació a la recent i benvinguda moderació ideològica de Josep Ramon Bosch i al fet que pretengui amagar el seu passat ultra. Societat Civil Catalana va ser creada per persones del món ultra, després que la Delegada del Govern, Llanos de Luna, els comentés que calia fer una plataforma més àmplia on també hi capigués l'unionisme sense passat feixista, carlista o franquista.

El dissabte passat al programa Preguntes Freqüents de TV3, el fundador de l'entitat espanyolista ultra, Somatemps, i de la constitucionalista, Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, es va molestar quan Jordi Barbeta li retreia el seu passat franquista o feixista. He de reconèixer que celebro que Bosch s'aparti de la ultradreta i expressi, al costat de  Pere Pugès de l'ANC, que cal crear ponts de diàleg i acabar amb el frontisme per resoldre el conflicte català. I és bo que Societat Civil Catalana s'allunyi de consignes com "Puigdemont a prisión!" o "Que se pudran entre rejas los golpistas"  Però cadascú té el passat que té, i no és ètic amagar-lo.

Els fets són que Josep Ramom Bosch va ser membre impulsor de la creació de Somatemps el  novembre de 2013 en una reunió a Santpedor en la que hi van participar, entre d'altres, Josep Alsina i Juan Antonio Llopart del neonzai o nacional-revolucionari, Movimiento Social Republicano (MSR), Javier Barracoya, de la Comunión Tradicionalista Carlista, algun dirigent o exdirigent de Plataforma per Catalunya, a més d'algun militant de Ciutadans de Manresa i algun militant o exmilitant del PP. Ben aviat s'hi integrarien membres de Plataforma per Catalunya, Sociedad Civil y Democracia (partit de Mario Conde liderat a Catalunya per Ariadna Hernández que acabaria a VOX i habitual dels actes del Casal Tramuntana). Josep Ramon Bosch va ser nomenat president de Somatemps i feia també de portaveu,  i en esl actes de Somatemps hi assisteixen habitualment dirigents de Plataforma per Catalunya, del MSR, Falange  i del Casal Tramuntana. 
Membres de PxC, MSR i Casal Tramuntana en una de les priemres concentracions de protesata de Somatemps.

La Delegada de Govern central, Maria Llanos de Luna, va mantenir algunes reunions amb Somatemps, en les que hi va ser Bosch, en les que es va tractar de l'estratègia a seguir front la voluntat d'Artur Mas de fer la consulta el 9 de novembre (clica). I sembla que la mateixa Llanos de Luna va comentar la necessitat de que hi hagués una plataforma antiindependentista més àmplia que anés més enllà de la ultradreta i en la quel els ultres o postfranquistes no fossin majoritaris, opinió que ja compartien alguns dels dirigents de Somatemps. I d'aquí va sorgir la necessitat de crear una nova marca que sería Societat Civil Catalana (SCC). 
El fet es que poc després sorgiria Societat Civil Catalana que es presentaria el 23 d'abril de 2014. I Bosch que serà el president de Societat Civil Catalana deixa de fer de portaveu de Somatemps, si bé legalment continua com a president de Somatemps. 
Entre els fundadors de SCC hi ha ultres, carlistes, feixistes, franquistes o exfalangistes que també ho eren de Somatemps com Xavier M Codorniu, Mariano Ganduxer, Josep Alsina, Jorge Buxadé o Javier Baraycoa  

J.R Bosch, Mariano Ganduxer i Javier Baraycoa (Comunión Tradicionalista Carlista) en una de les runions de Somatemps amb la Delegada  Maria de los Llanos de Luna

Però poc després es fa public que Bosch, havia assistit el 20 de juliol del 2013 a l'acte d'exaltació franquista del 18 de juliol al Coll del Moro, l'indret des d'on Francisco Franco va dirigir personalment la batalla de l'Ebre. En aquell acte, els participants se'n van anar a dinar al restaurant La Rambla de Gandesa, i van acabar cantant-hi el "Cara al Sol". A les fotos de l'acte es veu clarament a Bosch, si bé en alguna, com la foto de grup amb la bandera franquista es mig amagat al darrera. Ell va justificar la seva assistència pel fet que hi havia anat per acompanyar al seu pare. També es difon el cometari de Facebook de Bosch lloant Blas Piñar amb motiu de la seva mort.



I més tard es fa públic que Bosch estaria gestionant un compte de Facebook anònim "Fèlix de Sant Serní de Tavèrnoles" de contingut franquista i feixista des del que també s'insulta i amenaçar a polítics i periodistes. Es diu que gestiona o pertany a Bosch aquest Facebook, perquè hi tenia vinculat el telèfon personal de Bosch, cosa que publica el fotoperiodista Jordi Borràs al  del digital El Món. Borràs va denunciar també, aportant els vídeos, que Bosch posseïa i gestionava un compte de Youtube d'ideologia franquista i neonazi. 
Em aquest compte de vídeos que es presentava com propietat de Josep Codina (ell es diu Josep Ramon Bosch Codina), el mateix Bosch (o algú que té una veu idèntica) hi posa la veu. En un dels vídeos es defensa a les SS alemanyes, i en altres al bàndol franquista de la guerra civil, al marge d'honorar, també als voluntaris catalans del Terç de Requetès de Nostra Senyora de Montserrat. En el mateix compte hi havia una entrevista televisiva a Bosch, cosa que confirma que ell seria el propietari del compte. 
Diverses persones que eren insultades des d'aquell compte de facebook van interposar una querella contra Bosch, cosa que va motivar que pocs dies després (setembre de 2015) que Bosch dimitís de la presidència de Societat Civil Catalana. Bosch llavors estaria un temps allunyat dels mitjans de comunicació i l'activitat pública, si bé centraria la seva activitat en la Fundació Joan Boscà. 
Quan el gener de 2017 l'Audiència de Barcelona arxiva definitivament la querella contra Bosch per contingut d'aquell Facebook, en entendre que el delicte hauria prescrit,  Bosch torna a l'activitat pública.      
Després serà uns dels que acompanyarà a Manuel Valls en el seu aterratge a Catalunya i tornarà a la presidència de Societat Civil Catalana. 
Repeteixo. Benvingut el canvi de tarannà de Bosch, però el seu passat recent és el que és. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada