dimecres, 16 de febrer del 2022

Entrevista tertúlia al Món de RAC1 amb Jordi Basté, sobre els resultats de Vox a Castella i Lleó. Per què funciona el discurs de Vox?

                                                  


                                       

                                       

                                        



"L’espanyolisme ha sacsejat emocionalment els ciutadans, com no ho feia la immigració"

Xavier Rius Sant periodista expert en ultradreta

Alhora el discurs d’Abascal és molt masculí, molt arrelat a la tradició, a la ultradreta franquista clàssica i al nacionalcatolicisme, amb crítiques a les lleis LGTBI. En això s’assimila als ultres hongaresos o polonesos, mentre que a Alemanya o França hi ha persones homosexuals a la primera línia de l’extrema dreta.

"Es tracta de la ultradreta franquista clàssica; és molt masculina i molt espanyola"

Xavier Rius Sant periodista expert en ultradreta

 A més, també hi ha una diferència entre Vox a Catalunya i a la resta de l’estat. Així com a Madrid és una escissió del PP, a Catalunya prové de la ultradreta històrica. I Rius Sant posa l’exemple dels diputats de Vox per Barcelona al Congrés, Juan José Aizcorbe, excandidat de Fuerza Nueva, o Juan Carlos Segura, condemnat per l’assalt a la seu de l’UCD amb còctels molotov.

"A Catalunya, la primera línia de Vox prové de la ultradreta clàssica; a Madrid, és una escissió del PP"

Xavier Rius Sant periodista expert en ultradreta

S’ha de deixar governar Vox?

El periodista s’oposa a la idea que Vox governi perquè quedi en evidència amb les seves polítiques. Planteja, per exemple, què passaria si a Espanya aconseguissin el control del Ministeri de l’Interior. I adverteix: “Les armes les carrega el diable”.

També diu que moltes de les seves propostes no són competència autonòmica i, per tant, no les podria implementar si governés a Castella i Lleó.

Sobre un possible cordó sanitari, n’és partidari, tot i que descarta que s’apliqui aquí. Nega la utilitat de discutir i rebatre els arguments fal·laços de Vox perquè sempre tindrà un pla B per contrarestar-los. I, per exemple, es pregunta: “Com rebats que a Catalunya no ens mengem els nens que parlen català al pati de l’escola?”.

"Com rebats que a Catalunya no ens mengem els nens que parlen català al pati de l’escola?"

Vox ha arribat per quedar-se?

Rius Sant té clar que Vox es consolidarà als parlaments espanyols. A diferència de Ciutadans, que “no era ni carn ni peix”, que basculava entre la socialdemocràcia i el liberalisme, el partit d’Abascal “té sempre clar què cal fer”. Per això creu sempre podrà capitalitzar el discurs antipolítica i anti-Unió Europea.

"Vox no és una bafarada, sinó que es consolidarà"

Xavier Rius Sant periodista expert en ultradreta

Escolta l’entrevista de Jordi Basté a Xavier Rius Sant, autor del llibre Els ultres són aquí, a RAC1



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada