dissabte, 12 de febrer del 2022

L'Audiència de Barcelona anul·la la sentència absolutòria de Manuel Andrino i Pedro Pablo Peña per la crida que van fer el 12 d'octubre de 2103 a Montjuïc a oposar-se amb la violència a l'independetisme. Ara el Jutjat haurà de redactar una nova sentència.

 

Pedro Pablo Peña, el 12 d'octubre de 2013 a l'acte de Montjuïc

La Secció 22 de l'Audiència de Barcelona, en una sentència en què estima el recurs de la Fiscalia, anul·la  la sentència del Jutjat Penal 8 de Barcelona que va absoldre als dirigents de La Falange-FE, Manuel Andrino, i Pedro Pablo Peña, d'Alianza Nacional , de ser autors d'un delicte d'odi per les declaracions que van fer el 12 d'octubre de 2013 a Montjuïc en l'acte ultra organitzat pels grups responsables de l'assalt de Blanquerna fet uns mes abans.  La Secció 22 de de l'Audiència ordena que el Jutjat 8 dicti una nova resolució en què tingui en compte les proves que va rebutjar per entendre que havien quedat contaminades. 

Manuel Andrino i Pedro Pablo Peña estaven acusats d'un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques per dec laracions que van der el 12 d'octubre de 2013 a l'acte ultra a Montjuïc juatificant utilitzar la violència per lluitar contra l'independentisme i evitar la secessió de Catalunya. Tot i que la sentència donava per provades aquestes intervencions, la jutgessa va absoldre els processats perquè el document que va donar peu a la investigació –signat per dos grups ultres que incitaven a realitzar actes violents el dia de la Hispanitat del 2013– era fals i donat que s'havia posat en circulació en anys anteriors. La magistrada ressaltava en la sentència absolutòria que, d'acord amb la declaració dels testimonis del judici, les institucions que van denunciar els fets a Fiscalia –l'Ajuntament de Sabadell, el de Barcelona i un sindicat– van obtenir el document a través de les xarxes socials, sense dur a terme comprovacions sobre la seva veracitat. Per aquest motiu, la jutgessa va concloure que existien «dubtes raonables sobre la culpabilitat» dels acusats i els va absoldre en aplicació del principi de «in dubio pro reo» -en cas de dubte, benefici per a l'acusat-. Ara s'haurà de dictar una nova sentència que tingui en compte les proves que va descartar atenent la teoria dels fruits de l'arbre enverinat, ja que, malgrat que no es qüestiona la falsedat del document, la sala no entén el raonament pel qual va rebutjar la resta de proves, que van ser practicades «sense cap relació amb el document inicial de denúncia falsa». 

          

Manuel Andrino, el 12 d'octubre de 2013 a Montjuïc

 En aquest sentit, l'Audiència remarca que sí s'han de tenir en compte les altres proves van ser obtingudes sense vulnerar-se drets fonamentals i que consten enregistraments de la manifestació i de les declaracions dels acusats, que van ser realitzades a la llum pública, en un context mediàtic en què els Mossos d' Esquadra van actuar «en el marc d'un seguiment de seguretat ciutadana», i per això cap d'aquestes proves té res a veure amb el document fals. Per aquest motiu, l'Audiència conclou que es va generar al judici una «greu indefensió» que va poder ser «determinant» en el resultat, en ometre la valoració de les proves.

Un dels dos encausats, Manuel Andrino, Cap Nacional de La Falange-FE, es troba actualment en presó a Madrid complint condemna per l'atac de Blanquerna

Andrino i Peña el 12 d'octubre de 2013 a Montjuïs escoltant al general Blas Piñar Gutiérrez

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada