divendres, 22 de març del 2013

LA PAH OCUPA UN BLOC DE PISOS BUITS DEL BANC MARE NOSTRUM A SALT

 Avui a les sis de la tarda hi havia convocada assemblea de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca l'Espai Marfà de Santa Eugènia, a Girona, prop de Salt. Des de feia dies s'anunciava que no seria una assemblea més, en la que es valora la situació dels desnonaments o subhastes judicials o notarials previstes o passades i les accions a fer. No havia de ser una assemblea més donat que s'havia de valorar els moviments del Govern espanyol i català, dels ajuntaments i dels estaments judicials després de la sentència del Tribunal de Justícia d'Estrasburg sobre la indefensió i clàusules abusives del sistema hipotecari espanyol, i com aconseguir el compliment de la sentència per aturar desnonaments. Però també s'havia demanat una participació especial donat que semblava que s'anava a fer una acció directa pacífica a Salt.
     A l'assemblea Marta Afuera ha explicat les converses d'aquesta setmana amb diferents diputats catalans, entre la que destaca la trobada amb la popular gironina, Concepció Veray. Afuera va repetir a Veray que les PAH estaven sent un mur de contenció de gent molt emprenyada que ho havia perdut tot, però per les respostes que a la reunió i fora de la reunió donava Veray a la demanada de la dació en pagament, a ella mateixa li generaven ganes de donar-li una bufetada, cosa que no faria, però digué Afuera que la gent estava molt empipada i desesperada pel que està passant i la manca de respostes del govern del PP, per la qual cosa les PAH, potser, ja no podrien seguir contenint ni canalitzant la desesperació dels desnonats. Afuera explicà que Veray abandonà la reunió i anà a parlar amb l'alcalde convergent de Girona, el periodista Carles Puigdemont, el qual acusaria a Afuera d'amenaçar de mort a Veray.
     Afuera, després de lamentar la poca reacció dels Govern espanyol i català per aturar els desnonaments, explicà davant dels assistents, entre els qui havia presència dels mitjans de comunicació i regidors del PSC, ICV i la CUP de Girona, i del PSC i Independents per Salt-CUP de Salt, que les PAH eren un grup d'autoajuda, on es creaven vincles entre els afectats i els que els  hi donen suport per tal que els desnonaments no siguin només xifres (100.000 l'any 2012), que l'objectiu era canviar el sistema econòmic i bancari que ho estava destruint tot, que les PAH exigien dedicació i compromís i, sobretot, recuperar el poder de cada persona, enlloc de delegar-lo a unes institucions que no defensen els ciutadans. Digué que calia aprendre a caminar en l'activisme amb formació i informació. 
       Un cop es preguntà quins desnonaments o subhastes hi havia previstes i anuncià dues accions a Girona dilluns i dimarts vinent, explicà que aquella tarda s'anava a fer una acció pacífica prop d'allà que marcaria una nova fita. Es pregà que tothom que volgués els seguís i anirien a fer una acció on cadascú podria involucrar-s'hi con cregués, bé participant-hi, bé donant suport.


Així, més de dues-centes persones sortiren al carrer en direcció a Salt, sense saber realment on anaven, arribant a un bloc desocupat del carrer Doctor Castany, 91, al costat de l'Hospital de Santa Caterina. 










Un cop allà, s'apartaren les tanques d'una de les entrades, mentre per l'altra banda minuts abans ja havien entrat un grup de membres de la PAH.
Acte seguit més gent entrà a dins, mentre unes dues-centes persones, es congregaven al carrer i s'han penjat pancartes als balcons amb els lemes "Lloguer social", "Obra social de  la PAH de Girona" i "Dret a l'habitatge, dació en pagament"







Marta Afuera i Joel Ferrer

Llavors Marta Afuera digué que l'acció seria indefinida, que inicialment membres de la PAH (llegeix comunicat de la PAH al seu blog) ocuparien els pisos, que serien cedits a famílies desnonades. Explicaren que el bloc era propietat del Banc Mare Nostrum, fusió de quatre entitats, (Caixa Penedès, Caja Murcia, Caja Granada i Sa Nostra), entitat de la qual va ser vocal el ministre d'Economia, Luis de Guindos, banc que, tot i haver rebut 1.647 milions del FROP, continuava desnonat famílies. En Joel Ferrer, de l'Ateneu Naturalista de Girona, explicà que els terrenys dels voltants, ara tancats, serien ocupats a partir de demà dissabte per fer horts urbans i ajudar a l'emergència alimentària de moltes famílies de Salt i Girona. Així es demanà gent, tant per donar suport als que es quedarien als pisos, com per participar en els tallers d'horticultura que començarien dissabte.
       Tot i la presència, primer de la policia municipal i després dels mossos d'esquadra que no han intervingut, està clar que per desallotjar-los caldria una ordre judicial o un procés judicial similar al que s'utilitza quan ja hi viu gent a les cases okupes.   







Prop de tres centes persones s'han congregat a baix al carrer.






Als balcons
L'interior dels pisos i balcons



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada