dimarts, 11 de juliol del 2017

LA FISCAL DEMANA DOS ANYS DE PRESÓ A JOSEP ANGLADA PER AMENACES VIA TWITTER AL FILL DEL PERIODISTA JOSEP COMAJOAN QUAN TENIA 16 ANYS. L'ACUSACIÓ PARTICULAR DEMANA 4 ANYS I 3 MESOS. ANGLADA DEFENSA ELS TWITTS EMPARANT-SE EN LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ I LA PUGNA POLÍTICA QUE TENIA A LA XARXA AMB EL PERIODISTA I LA CUP


La fiscal del Jutjat Penal de Vic ha mantingut en acabar la vista celebrada aquest migdia, la petició de dos anys de presó i la inhabilitació per sufragi actiu (ser candidat) per l'expresident de Plataforma per Catalunya, ara regidor de Vic per Plataforma Vigatana i SOM Identitaris,  Josep Anglada, per un delicte d'amenaces amb l'agravant de discrepància o odi ideològic, pels tuits que va fer el desembre de 2013 contra Arnau Comajoan que llavors tenia 16 anys. Per la seva banda l'advocat de Comajoan, Toni Iborra, li demana 4 anys i 3 mesos de presó pels delictes de coaccions, amenaces i contra la integritat moral, tipificats en els articles173, 172.1 i 169.1 del Codi Penal, a més d'una indemnització.
Arnau Comajoan és fill del periodista osonenc, Josep Comajoan, que mantenia llavors amb Anglada evidents discrepàncies ideològiques, sovint manifestades a la premsa o per mitjà de twitter, xarxa en la que Anglada en aquell temps sovint feia piulades cap els immigrants, polítics rivals i periodistes crítics amb ell, força sortides de to.
Però entre el 1 i el 9 de desembre de 2013 va fer diverses piulades que podrien considerar-se amenaçadores contra el fill del periodista amb qualificatius com  "filoetarra", "perroflauta", "cabrons", "amariconar-se com sempre", "porqueria" i "escòria", acompanyats alguns d'ells amb una fotografia del noi que llavors era menor. En un d'aquests deia "Sempre és bo, Casal Tramuntana, seguir al fill de Comajoan, Arnau Comajoan" El Casal Tramuntana era un grup ultra ubicat a Barcelona. També, citant o etiquetant al  menor va piular "La guerra ha començat, potser si que haurem de fer les Joventuts Identitàries a Vic i començar a escarmentar a algú"
En el judici el periodista Josep Comajoan ha declarat que després dels primers tuits contra el seu fill, va enviar missatges i va trucar a Anglada recordant-li que el su fill era menor, demanant-li que esborrés els tuits i que no barregés al seu fill en les seves discrepàncies, sense que Anglada s'avingués a esborrar-los.
Per la seva banda Anglada ha justificat els tuits amb l'argument que Arnau Comajoan, tot i ser menor, militava a ARRAN, grup juvenil de la CUP, i que anava als seus actes i als d'Unitat Contra el Feixisme. Anglada no ha negat els missatges i la trucada que li va fer el periodista, però ha dit que no sabia que l'Arnau llavors era menor i que l´únic que va fer va ser fer exercici del dret a la llibertat d'expressió i la rivalitat pública a les xarxes socials amb Comajoan pare i fill, que sovint l'atacaven. I ha negat que els tuits tinguessin la intenció d'amenaçar-lo.
El fiscal ha demanat els dos anys de presó  per un delicte d'amenaces amb l'agravant d'odi o discrepància ideològica. L'advocat de l'acusació,  Toni Iborra, ha demanat 4 anys i 3 mesos, una indemització i l'allunyament i prohibició de comunicar-se amb ell Per Iborra estava clar que  "els tuits tenien la voluntat d'atemorir al menor i la seva família per discrepàncies ideològiques". 
 Una hora abans de l'inici del judici, una quarantena de persones de l'esquerra independentista s'han concentrat al teatre de l'Orfeó, davant del jutjat, per donar suport a Comajoan. Entre aquests hi havia els regidors de Capgirem Vic, Joan Coma Roure i Sara Blázquez, i els diputats de la CUP Mireia Vehí i Joan Garriga. 
Personalment crec els tuit que va fer Anglada sí que tenien la intenció d'atemorir al menor i trobo totalment censurable canalitzar les discrepàncies amb el pare amb reiterats tuits cap el seu fill. En aquell temps Anglada va ser motiu de diverses polèmiques pels seus twits insultants i sortits de to que feia contra polítics, peiriodistes i immigrants, i crec que aquesta vegada podria ser condemnat. Sempre és difícil marcar la línea que separa la llibertat d'expressió, encara que sigui barroera o mal educacada, del delicte d'amenaces i coaccions.  Però Anglada ho va fer cap a un menor, tot i ser advertit que era menor, i crec que aquesta vegada sí que podrà ser condemnat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada