dijous, 23 de juliol del 2020

El Suprem dicta la sentència definitiva per l'assalt de Blanquerna de 2013, imposant penes de 2 anys i 7 o 9 mesos de presó. Ara el Govern haurà de decidir si els hi dóna l'indult que alguns han demanat

                         


La Sala II del Tribunal Suprem ha condemnat a penes d'entre 2 anys i 7 mesos de presó i 2 anys i 9 mesos de presó, més les inhabilitacions, als 14 assaltants del centre cultural Blanquerna, de Madrid, fet l'11 de setembre de 2013, per la comissió d'un delicte de desordres públics en concurs amb un delicte contra el dret de reunió. El Suprem ha dictat aquesta nova resolució per complir la sentència del Tribunal Constitucional de gener de 2020, que va estimar parcialment el recurs de diversos dels acusats contra una anterior sentència dictada pel Suprem al gener de 2017 que va imposar penes de 4 anys de presó, tombant la primera sentència d'Audiència Provincial de Madrid. 
 La sentència inicial de l'Audiència Provincial els va condemnar el febrer de 2016 a unes penes de només 6, 7 o 8 mesos de presó.  Condemna que va ser recorreguda per la Fiscalia i la Generalitat, condemant el Suprem als ultres a unes penes de 4 anys de presó. Però els condemnats ho van recòrrer al Tribunal Constritucional que  va ordenar al Suprem dictar nova resolució sense aplicar l'agreujant de discriminació ideològica o odi o antagonisme ideològic.

El Jefe Nacional de La Falange-FE, Manuel Andrino, i altres acusats entrant a l'Audiència Provincial durant el judici

El Suprem, en la sentència definitiva, coneguda avui, considera que els  catorze assaltants de Blanquerna van cometre un delicte de desordres públics en concurs d'un altre delicte contra el dret de reunió, però sense l'atenuant de reparació del dany i sense l'agreujant de discriminació o antagonisme ideològic. I modifica la condemna inicial de l'Audiència de Madrid, imposant una pena de dos anys i set mesos de presó per dotze dels acusats. I pels altres dos, que considera que van tenir un lideratge o major implicació, Juan Luis López García, que va amenaçar al delegat dela Generalitat, Josep Maria Bosch, dos anys i nou mesos, mentre que per Jesús Fernando Fernández Gil, que anava amb la cara tapada, dos anys i vuit mesos. S'ha de dir que Juan Luis López García està fora d'Espanya des de fa més de tres anys, quan va marxar a l'Iraq a lluitar amb una katiba o brigada kurda internacional contra l'Estat Islàmic. Pel que fa al delicte de danys es mantenen les multes imposades inicialment per l'Audiència de Madrid. 

Ara el Govern de Pedro Sánchez haurà de decidir si els hi concedeix o no l'indult. Els cinc condemnats militants de Democracia Nacional i els dos del desaparegut Nudo Patriota van demanar-lo, mentre els cinc de Falange i els dos d'Alianza Nacional es van negar a fer-ho. 

L'atac de Blanquerna va ser fet per la coordinadora la España en Marcha formada per La Falange-FE, Democracia Nacional, Alianza Nacional i Nudo Patriota, que va ser força activa en els primers anys de l'anomenat Procés independentista.  Però per diferències estratègiques la mateixa es va trencar, i després d'un temps en que Democracia Nacional va mantenir el lideratge de l'espai ultra unionista, l'acabaren perdent, quedant en mans de Vox.



Jesús Fernando Fernández condemnat a dos anys y vuit mesos, i Juan Luis López a dos anys i nou mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada