divendres, 4 de maig del 2012

Article al Triangle: ESCALADA DE TENSIÓ A VIC



Les darreres setmanes, el líder de la Plataforma per
Catalunya s’ha vist involucrat en incidents que mostren
les conseqüències de la normalització del discurs racista
TEXT I FOTOS XAVIER RIUS SANT
Josep Anglada va aprofitar el Dia del Partit per alimentar
l’odi contra la població immigrant


A Vic, el govern en minoria de CiU i ERC, encapçalat per Josep Maria Vila d’Abadal, ha deixat de confrontar-se amb Josep Anglada, conscient que d’aquesta manera PxC va arreplegar vots en les passades eleccions municipals.
Aquest canvi d’estratègia es va veure al ple del febrer passat, amb motiu de la moció amb la qual el PSC i Iniciativa demanaven que es fes públic el deute que té la Generalitat amb l’Ajuntament. La mocióva ser rebutjada amb els vots de la PxC i de CiU. La regidora de la PxC, Marta Riera, va fer una disculpa del Govern d’Artur Mas, «atès que els problemes econòmics de la Generalitat tenen nom i cognoms:Montilla, Carod-Rovira i Saura».Sembla que la PxC hagi oblidat allò que repetia sobre la «casta política» i el cas Millet.
Darrerament, la formació d’Anglada  ha votat la majoria de les propostes de l’equip de govern, i al seu torn, els regidors de CiU i d’ERC han votat a favor de mocions de la PxC, com la que va presentarcontra l’imam de Terrassa. Des de CiU i ERC es va justificar el vot afirmatiu a la moció en acceptar la PxC unes esmenes.I mentre que ERC se sotmetia a aquesta estratègia de guanyar-se Anglada, la CUP decidia no participar ni votar en cap sentit ni tampoc en cap altra moció de la PxC.

                     DIA DEL PARTIT

En aquest context, la PxC va celebrar el 22 d’abril a Vic el seu Dia del Partit. Maulets, la Coordinadora Antifeixista, el Casal Manel Viusà, SI i les JERC van convocar un acte en contra a la Rambla. Des
del consistori es va propiciar que Anglada fes l’acte en un parc amb només dues entrades per evitar incidents. I, quant als col·lectius convocants, es va treballar perquè  la jornada no acabés com fa dos anys a Vilafranca, quan es van llançar nombrosos objectes a la gent de la Plataforma per Catalunya, de resultes de la qual cosa hi
ha quatre persones encausades.
En acabar l’acte de la Rambla, en el qual van participar un centenar de persones, la majoria dels assistents es van dirigir cap al parc on la PxC feia la celebració, a la qual van assistir 200 militants, i es va aturar davant
el cordó policial, amb crits contra el racisme però sense que es produís cap incident. Després de dinar, Josep Anglada va fer el seu parlament proclamant-se «el Sant Jordi que expulsarà de Catalunya els
moros» i va qualificar els qui eren fora de «xusma, escòria, guarros, rates de claveguera ». Insults que poc després ampliava en el twit: «Els perroflautes i les rates de cloaca són l’escòria del segle XXI».

PRIMERA ESCARAMUSSA
Passades les vuit de la tarda, Anglada, acompanyat d’una desena de militants, s’encreuava a la plaça amb tres joves, un dels quals magribí, als quals cridà: «Moros de merda!», i tot seguit donà un cop a la mandíbula a un d’ells i al nas a un altre, que va sagnar. Segons els testimonis, sense cap vinculació amb els agredits, quepoc després anirien al 9 Nou a explicarho, Anglada feia mostra d’anar begut.
Els agredits van ser atesos pels serveis sanitaris i van posar una denúncia als Mossos. Dues hores més tard, el comunicat de la PxC sobre la Diada no deia res de l’incident. Però, passades les dotze de la nit, es difonia la portada d’El 9 Nou: «Anglada visiblement begut agredeix dos joves, després de dir-los moros de merda!».La notícia s’escamparia, la qual cosa faria que, a les tres de la matinada, Josep Anglada anés a la comissaria per posar una denúncia contra els tres joves, segons ell, perquè l’havien «amenaçat i insultat». En cap moment no deia que l’havien agredit.
Sembla que la PxC hagi oblidat allò que repetia sobre la
«casta política» i el ‘cas Millet’. Darrerament ha votat les
propostes de l’equip de govern En el seu parlament, Anglada
va proclamar-se «el Sant Jordi que expulsarà els moros» i
va qualificar els antifeixistes de «xusma, ‘guarros’ i escòria»
L’alcalde va convocar els portaveus dels partits per
signar un manifest contra la violència. Hi van anar tots a
excepció de Josep Anglada 

ALDARULLS ENCADENATS
Aquell dilluns a la tarda, un centenar de persones, majoritàriament membres de la comunitat musulmana i antifeixistes, van organitzar un primer acte de protesta.
Dimarts a les vuit de la tarda, sense que l’Ajuntament s’hi hagués pronunciat, es concentraren unes 200 persones davant el consistori, per després dirigir-se fins a la casa del regidor de Vic. Va ser llavors quan Anglada, amb gent a fora cridant «Fora racistes!», va sortir amb el seu Mercedes del pàrquing, i es va produir una situació
mai vista a la ciutat de Vic: un centenar de joves corrent darrere d’ell, que fugiria conduint de manera temerària, pujant a la vorera i acabant amb un retrovisor trencat.
Una hora més tard, la regidora de la PxC, Marta Riera, s’encreuaria també amb un grup de 12 joves a la plaça Major. Un d’ells li va etzibar «filla de puta!», davant la qual cosa Riera es va girar i li va  contestar sense que es produís cap agressió entre ells. No així amb un fotògraf que estava cobrint l’incident, a qui la regidora de la PxC va intentar prendre la càmera.
Respecte a aquest incident, Anglada i Riera declararien després que «hem estat atacats per dotzenes de salvatges».

PACTE DE CONCÒRDIA
L’endemà, dimecres, l’alcalde convocava una reunió d’urgència amb els portaveus per signar un manifest contra la violència. Hi van anar tots a excepció de Josep Anglada, que va preferir assistir a l’habitual debat organitzat al Canal Català.
En la reunió, sense la PxC, es va aprovar un manifest que diu: «Davant els greus fets ocorreguts diumenge i protagonitzats per un regidor de la Plataforma per Catalunya, que presumptament va agredir dos joves» i «del presumpte intent d’agressió vers el mateix regidor en el decurs d’una manifestació», es fa una«crida a la convivència i al respecte de la dignitat de les persones al marge del seu origen», i «s’apel·la a tots els regidors a mantenir una conducta exemplar».
El manifest i la pressió municipal aconseguiria que es desconvoqués la marxa del divendres 27. Però dissabte, dia 28, una dona i els seus fills petits, d’origen equatorià i de nacionalitat espanyola, serien agredits i escopits a la Rambla per part d’un conductor al crit d’«immigrants de merda, marxeu al vostre país!», i que els va produir algunes ferides, sent un magribí qui intercediria per evitar mals majors. Moments després, la regidora de la CUP, Georgina Rieradevall, que era prop dels fets, assistiria els agredits a la comissaria i a l’Hospital de Vic.
Per Rieradevall, «tots aquests fets són conseqüència de la normalització del discurs xenòfob a Vic», alhora que es mostra convençuda que «si l’Ajuntament hagués fet el manifest el mateix dilluns, els incidents ocorreguts l’endemà dimarts a casa d’Anglada no s’haurien produït».
Ara és la CUP qui ha pres la iniciativa i ha fet una crida a organitzar una manifestació per al 26 de maig, a més d’instar els partits a signar un pacte per aïllar la PxC i evitar, així, que el seu vot sigui decisiu.Propostes que, d’entrada, no han agradat a l’alcalde, Vila d’Abadal, centrat aquests dies en la seva pugna per liderar Unió.
La CUP ha pres la iniciativa
i ha fet una crida al conjunt de
partits polítics i als sindicats
a organitzar una manifestació
per al pròxim dia 26 de maig
           Obrir PDF segona pàgina, aquí
 ----------------------
Aclariment després que El Triangle hagi editat l'article: Hi ha un peu de foto i una frase que no comparteixo en no ser exactament el què he escrit. I els encausats de Vilafranca no ho són "per lleçar molts objectes" , sinó per llençar-se algun objecte i abocar uns quilos de sal a la paella que preparava PxC. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada