dijous, 5 de març del 2015

SI FA 8 ANYS S'HAGUÉS DONAT L'ACORD D'AVUI, ENTRE CDC I UDC A VIC, -QUE S'HA TRIAT ANNA ERRA COM A CAP DE LLISTA-, PxC NO HAGUÉS ARRIBAT ALS 4 I 5 REGIDORS. Salt, amb el controvertit i reimputat Torramadé, serà la ciutat més important de Catalunya que encapçalarà un militant d'UDC

Ara fa vuit anys, l'alcalde de Vic d'UDC, Jacint Codina, disconforme amb els membres de CDC que l'havien de seguir a la llista, va renunciar a presentar-se de nou, quedant-se CiU sense cap de llista. Pels pactes entre CDC i UDC, el cap de llista de CiU a Vic havia de ser d'Unió Democràtica de Catalunya. Sembla que es va tantejar a Ramon Espadaler, natural de Sant Quirze de Besora. I fos perquè aquest fet no agradava a certs vigatans de "muralles endins", fos perquè ell no veiés clar encapçalar una candidatura pocs dies abans de tancar-se el termini per presentar la llista, va rebutjar-ho. I UDC va optar per Josep Maria Vila d'Abadal, nascut i resident a Barcelona, i hereu de la masia El Cavaller de Vidrà, on el seu avi va fundar UDC. 
I, desencertadament, "per tal de frenar a Josep Anglada" que llavors era l'únic regidor de PxC a Vic, Vila d'Abadal, va presentar la seva candidatura acompanyat de Duran i Lleida on va dir coses com "Vic ha sigut generós donant els mínims vitals a aquesta gent (els immigrants). Ara hem de fer que compleixin els deures". I des del meu punt de vista dient això donava la raó als arguments o mentides d´Anglada sobre la immigració: "No paguen impostos, reben totes les ajudes, se'ls hi donen pisos gratis i tiquets de supermercat..."
El fet és que la candidatura de Vila d'Abadal no va agradar a molta gent convergent de Vic, CiU va baixar de 10 a 8 regidors i PxC va pujar d'1 a 4, sent la segona força política de Vic.  Tres anys més tard, sense pactar-ho amb la resta de forces del govern de coalició de Vic (CIU,ERC i PSC), Vila d'Abadal va anunciar que negaria el padró i denunciaria a la policia als immigrants sense papers, cosa que va encara donar més publicitat i força a Anglada que un any després, repetint a desgrat de molta gent convergent Vila d'Abadal, PxC pujaria de 4 a 5 regidors. Cal recordar que durant la campanya electoral de 2011, Vila d'Abadal va dir que si Anglada no baixava dels 4 regidors que tenia, ell hauria fracassat i, encara que CiU guanyés, no prendria possessió de l'acta de regidor i renunciaria a l'alcaldia. Però després de pensar-s'ho i estar uns dies desaparegut, Vila d'Abadal va repetir d'alcalde. Hi ha qui diu que aquesta promesa, no complerta, de plegar si Anglada no baixava, va fer que més convergents votessin PxC. 

Un cop Vila d'Abadal va deixar UDC per discrepàncies amb Duran Lleida, i anunciés que no repetiria, UDC va continuar amb la voluntat de que fos un dirigent d'UDC el cap de llista de CiU, concretant-ho en el doctor Josep Maria Arimany. CDC, en canvi, creia que la candidatura l'havia d'encapçalar la regidora i mestra, Anna Erra de CDC. Fa una setmana CDC i UDC van dir que pactarien el candidat consultant la militància i sense enfrontaments públics. Fa una estona s'ha anunciat que la candidata serà Anna Erra de CDC en una compareixença on ha estat present Arimany que ha dit que serà a la llista d'Anna Erra i li dóna el seu suport.
Personalment estic convençut que si aquest acord pactat i sense tensions, s'hagués pres fa 4 o 8 anys, Anglada i PxC no hagués arribat a ser la segona llista més votada de Vic amb 4 regidors els 2007, i 5 el 2011.  
Amb una candidatura potent i unida de CiU a Vic, penso que molta de la gent de "muralles endins" que va votar PxC com a vot de protesta, tornarà a votar a CiU, al marge que la candidura d'ERC, encapçalada per l'ex-socialista Joan Ballana arreplegui o no votants convergents. Aquest fet i la divisió en tres llistes dels qui formaven part de PxC: Plataforma Vigatana (J Anglada), PxC (J C Fuentes) i SOM Catalans (E Gallego) pot fer desaparèixer els pes xenòfob al ple municipal de Vic, on la meva predicció és que dels 5 regidors antiimigració que hi ha ara, quedaran en cap, en un, o com a molt en dos.
Tot i no ser jo votant de CiU, desitjo molta sort a Anna Erra, confiant que no repetirà els errors de Vila d'Abadal que van fer créixer a Anglada que ha estès un discurs xenòfob que no ressol els problemes i trenca la cohesió social. 
L'altra ciutat que pels pactes CDC-UDC hauria d'encapçalar la llista UDC, és Salt, on és alcalde Jaume Torramadé, que va haver de dimitir de president de la Diputació pels suposats tocaments o agressió sexual a la seva assessora, i ara està imputat per aquest fet i el cas Manga.Tot i no tenir el suport de bona part de la direcció de CiU, Torramadé tornarà a encapçalar la candidatura de CiU a Salt. Torramadé, ara fa quatre anys, des de l'oposició, va fer gestos donant veracitat a les mentides que difonia PxC, que va obtenir els tres regidors que va perdre el PSC.
 L'alcaldable de CiU, Anna Erra, al costat de l'alcalde J M Vila d'Abadal, en un ple municipal
El regidor d'UDC, Josep Arimany, que finalment no encapçalarà la llista

 Josep Anglada que com a candidat de PxC va obtenir 5 regidors, ara expulsat del seu partit, es presentarà per Plataforma Vigatana
Joan Carles Fuentes, ara imputat per l'intent o conspiració de provocar un accident de trànsit a Anglada (atemptat contre càrrec públic), encapçalarà la llista de PxC
 Ester Gallego, amb el suport de l'ex Secretari de Relacions Internacionals de PxC, Enric Ravello, es presentarà a Vic per la llista islamòfoba i independentista SOM Catalans
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada