dijous, 9 de maig del 2019

QUÈ PENSA FER TRUMP? Analitzo al Punt Avui les conseqüències del trencament de l'acord nuclear amb l'Iran. Si els Estats Units ataquen l’Iran, podrien obrir la porta a un nou terrorisme de caire xiïta

Xavier Rius Sant, periodista. El Punt Avui, 1 de maig de 2019

Atès que la política exterior de Donald Trump es caracteritza per la manca d’avaluació de les conseqüències negatives que poden provocar les decisions, no crec que sigui agosarat dir que el president, el seu gendre Jared Kushner i el per cinquena vegada primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, desitgen que l’Iran caigui en el parany, torni a posar en marxa el programa nuclear, i així justificar una ofensiva a gran escala per fer retornar l’Iran a l’edat de pedra. Atacs que no portarien la democràcia a la potència persa, però Israel es trauria de sobre el veritable enemic que té al Pròxim Orient. En un moment en què la capacitat d’influència de l’Aràbia Saudita està en hores baixes pels fracassos del príncep Bin Salman al Iemen, l’assassinat de Khashoggi, i els pocs resultats del setge comercial a Qatar, sembla que Trump, que no sap si serà reelegit l’any vinent, prem l’accelerador per veure si l’Iran es mou i justificar l’atac.

Fa un any els Estats Units es van retirar de l’acord nuclear amb l’Iran. Un acord pel qual s’aixecaven progressivament les sancions a canvi de comprometre’s a no produir urani altament enriquit, exportar part del que enriqueix i eliminar dos terços de les centrifugadores d’urani. L’acord, signat també per Rússia, la Xina, França, Alemanya, el Regne Unit i la Unió Europea, seguia vigent. Però Trump va imposar sancions i restriccions bancàries i comercials a l’Iran i va amenaçar de castigar els països que li continuessin comprant cru, si bé va acceptar una moratòria per tal que alguns com la Xina, Turquia i l’Índia poguessin continuar fent-ho. Però fa uns dies Trump va anunciar que posava fi a la moratòria.

El que va anunciar ahir el president iranià, Hassan Rouhani, va ser només que deixava de vendre l’urani sobrant i aigua pesant, confiant que en seixanta dies els signants de l’acord poguessin retornar-lo a la situació anterior. Però l’acord és paper mullat si els EUA hi estan en contra. I si l’Iran el dona per trencat i recupera el programa nuclear, i Netanyahu i Trump es decidissin per fer l’ofensiva aèria a gran escala, podrien estar obrint la porta a un nou terrorisme, ara de caire xiïta. Perquè no hem d’oblidar que, tot i que el terrorisme islamista actual d’Al-Qaida o Estat Islàmic és sunnita, els escamots assassins suïcides van començar en el món islàmic amb els xiïtes de la secta dels “assassins” del castell d’Alamut. D’ells es diu que ve la paraula assassí, ja que sembla que abans de llançar-se a cometre els seus atacs sense retorn, prenien haixix –d’on vindria haixixins– per anar a matar i morir en un estat de viatge espiritual sense por de la mort.

Aquesta anàlisi pot semblar apocalíptica. Però igual que Bush fill, destruint el règim de l’Iraq, va motivar l’aparició d’Estat Islàmic, si Trump i Netanyahu es conjuren per fer un atac contra l’Iran, amb l’excusa que pot fabricar la bomba nuclear, podria generar un nou terrorisme tant o més perillós que el de Daesh.





2 comentaris:

  1. Aunque en la mayoría de las circunscripciones electorales VOX no va a tener competencia en las elecciones del 26 de mayo, va a ser muy interesante ver cómo se dirime la batalla en los lugares en los que sí la haya.

    Ejemplo 1: Elecciones al Parlamento Europeo. VOX tiene un competidor en su mismo espectro, ADÑ, aunque no defiendan exactamente lo mismo. Mientras VOX va a superar de largo los 7 dígitos (Yo creo que se moverán entre el 1'5 a 2 millones), ADÑ se las va a ver y desear para llegar a los 30.000 votos. Pronostico que la suma de las 2 Falanges, AES y DN va a obtener menos votos que ellos por separado. Lo que ha ocurrido en las generales con las pocas listas que ha presentado FE-JONS es revelador, han perdido entre el 50 y el 66% de los votos obtenidos en 2016.

    En las elecciones autonómicas, solo en la Comunidad de Madrid y en varias provincias de Castilla y León concurren simultáneamente VOX y FE-JONS. En las municipales coinciden en Alicante, Almería, Barcelona, San Fernando, Castellón, La Coruña, Madrid, Málaga, Palencia, Sevilla, Toledo, Alzira, Valencia, Valladolid, Bilbao y Zaragoza. El resultado pinta peor que nunca para FE-JONS y estupendamente bien para VOX. Creo que en La Coruña y en Bilbao no obtendrán representación ninguno de los dos y en Barcelona probablemente tampoco, pero aun así VOX les dará cien mil vueltas a los de FE-JONS.

    Democracia Nacional y VOX solo coinciden en Valdepeñas y en Villaquilambre, municipio a pocos kilómetros de León. No sé si VOX obtendrá representación o no, lo que sí está claro es que obtendrán más votos que los de DN. No se puede establecer comparaciones entre 2015 y ahora porque ninguno de los dos se presentaron hace 4 años.

    -VOX y SOMI: El partido de Anglada le hace la competencia a VOX en El Vendrell y en Badalona. ¿Qué pesará más a la hora de votar en El Vendrell, una personal que haya sido concejal y sea conocida o una marca que viene pisando fuerte? Va a ser una de las incógnitas de la noche electoral. En Badalona creo que no tienen que hacer los dos, porque para eso ya está Albiol, pero VOX sacará más votos que SOMI.

    -VOX y E2000: Compiten en Burriana, Alcalá de Henares, Coslada, Los Santos de la Humosa, San Fernando de Henares, San Sebastián de los Reyes, Velilla de San Antonio y Silla. En los lugares en los que ahora mismo E2000 no tiene representación, VOX ganará la partida. Lo interesante será en los que sí la tiene. En San Fernando de Henares una encuesta decía que E2000 se quedaba sin concejal y entraba VOX. ¿Acabará pasando eso? ¿Ocurrirá igual en todos los municipios?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dudo mucho que en las europeas ADÑ saque más de 100.000 votos, en las últimas de 2014 se quedaron por encima de esa cifra "psicológica" muchos partidos, PACMA, VOX, el Partido Pirata, Escaños en Blanco etc

      Todo lo que sea sacar menos de 100.000 votos será un fracaso, se mire por donde se mire, sobre todo si sumamos los votos a nivel nacional de las fuerzas desglosadas que se presentaron hace 5 años:

      Falange Española de las JONS - 21.000 votos
      Democracia Nacional - 13.000
      AES y carlistas - 17 mil
      La España en Marcha - otros 17.000

      ERC sacó en las europeas, en la circunscripción de Madrid, 1800 votos, será interesante saber si esa cantidad aumenta o disminuye, aunque solo sea de forma simbólica

      Elimina