dimecres, 12 de juliol del 2023

DEIXEU QUE ELS NENS S'ACOSTIN A MI. Refelxió al Triangle sobre el fracàs del papa Francesc per reformar l'església, el celibat i les denúncies d'abusos sexuals als Jesuïtes de Casp, Barcelona, on vaig estudiar

 

 El Triangle, dimecres 12 de juliol de 2023, Xavier Rius Sant

Sembla que els desitjos de reforma de l’Església catòlica plantejats per Jorge Mario Bergoglio, el papa Francesc, al llarg dels seus deu anys de pontificat s’esvaeixen a mida que empitjora la seva salut. Francesc va ser triat per succeir al conservador Joseph Ratzinger, Benet XVI, en cinquena ronda, després de ser rebutjats la majoria de favorits d’un o altre corrent. Al llarg d’aquest anys Francesc ha fet declaracions contra l’exclusió dels homosexuals i obrint la porta al sacerdoci de les dones. I mentre es desbordaven les denúncies per abusos sexuals perpetrats per sacerdots arreu del món i la complicitat o silenci dels bisbes, que a diferència dels seus antecessors Francesc no ha intentar tapar, s’obrien esperances per revisar l’obligació del celibat. Un vot de castedat imposat per l’Església catòlica en el segon Concili de Trento, el segle XVI, per tal de deslliurar-se de la càrrega d’haver de mantenir l’esposa i fills dels sacerdots i evitar que aquests poguessin heretar bens de l’Església. En els primers mil cinc-cents anys de l’existència del cristianisme, els sacerdots podien casar-se, practicar sexe dins del matrimoni i tenir descendència com poden fer per exemple els protestants i els evangèlics.

No dic que la causa de la gran quantitat d’abusos sexuals a menors en el si de l’Església que surten ara a la llum sigui només resultat de la prohibició dels religiosos a tenir relacions sexuals i una vida de parella, perquè entre els casos d’abusos en l’àmbit escolar o del lleure que ara es coneixen hi ha també professors i entrenadors laics, molts d’ells casats. Com també són casats molts tiets que abusen dels seus nebots o nebodes. En tots els casos són abusos que es fan des d’una posició de poder vers algú més jove que tot i potser no entendre què està passant, patirà les seqüeles tota la vida, sobretot si no trenca amb l’agressor que és castigat i apartat. Però sense justificar-ho, està clar que la prohibició de gaudir lliurement de la sexualitat, se sigui heterosexual, homosexual o bisexual, és una de les causes de la gran quantitat d’abusos de religiosos vers menors.

Parlo d’això perquè jo vaig ser alumne del Jesuïtes del carrer Casp de Barcelona, centre del que fa un mes i mig es van fer públiques nombroses denúncies vers deu capellans, hermanos i també contra algun professor seglar per abusos sexuals i tocaments perpetrats des dels anys setanta fins no fa gaire. I oberta la caixa de Pandora s’han conegut en l’escola que jo vaig estudiar, pràctiques habituals d’alguns sacerdots sobre interrogatoris de confessionari morbosos amb els que alguns religiosos s’excitaven sexualment. “Et toques? I com és el que surt? I quin gust té?”. Repeteixo que jo mai vaig patir cap d’aquests abusos ni interrogatoris morbosos, però sí que veia alguns capellans i hermanos morbosos i amb molta ploma, que de vegades feien comentaris que amb ulls d’adult es podrien interpretar com lascius i gens innocents. Fins el penúltim any del meu batxillerat, parlo de mitjans dels setanta, l’escola només tenia, nois. I les noies van començar a entrar l’any 1976. I si be un dels denunciats quan jo estudiava allà era un capellà carismàtic que practicava ioga i era bon guia de muntanya a qui s’atribueixin nombrosos abusos cap a noies, altres capellans i hermanos, en uns anys que tots els alumnes érem del sexe masculí, se’ls acusa de ser agressors de nens i nois.

La rotunditat de les denúncies m’ha afectat perquè un dels a qui ara s’acusa d’abusos, era amic dels meus pares i va ser qui va fer els funerals pel meu pare i la meva mare. Recordo aquest capellà com va venir a casa els pares, un parell de dies abans de morir de càncer el meu pare, sabent ell que es moria i recordo com li deia al meu pare “aviat Nostre Senyor t’abraçarà”. Jo sóc ateu, i em costa entendre com persones que aparentaven tanta bondat tinguessin aquesta altra faceta pròpia d’un depredador vers a menors, que actuava protegit per un sentiment d’impunitat.

Repeteixo que no estic atenuant la gravetat dels abusos pel fet que aquests religiosos no poguessin viure una sexualitat normal en situació d’igualtat i plena visibilitat. Però si l’Església catòlica continua negant l’accés a les dones al sacerdoci i prohibint el matrimoni aquesta xacra es perpetuarà i bastants sacerdots continuaran exercint de manera tòxica i depredadora el que diu l’Evangeli de Mateu de  “deixeu que els nens s’acostin a mi”.

 Llegir al Triangle en català


 Dejad que los niños se acerquen a mi. El Triangle, 12 de julio de 2023. Leern en castellano en El Triangle,

Parece que los deseos de reforma de la Iglesia católica planteados por Jorge Mario Bergoglio, el papa Francisco, a lo largo de sus diez años de pontificado se desvanecen a medida que empeora su salud. Francisco fue elegido para suceder al conservador Joseph Ratzinger, Benedicto XVI, en quinta ronda, tras ser rechazados la mayoría de favoritos de una u otra corriente. A lo largo de estos años Francisco ha realizado declaraciones contra la exclusión de los homosexuales y abriendo la puerta al sacerdocio de las mujeres. Y mientras se desbordaban las denuncias por abusos sexuales perpetrados por sacerdotes en todo el mundo y la complicidad o silencio de los obispos, que a diferencia de sus antecesores Francisco no ha intentado tapar, se abrían esperanzas para revisar la obligación del celibato. Un voto de castidad impuesto por la Iglesia católica en el segundo Concilio de Trento, en el siglo XVI, para librarse de la carga de tener que mantener a la esposa e hijos de los sacerdotes y evitar que éstos pudieran heredar bienes de la Iglesia. En los primeros mil quinientos años de la existencia del cristianismo, los sacerdotes podían casarse, practicar sexo dentro del matrimonio y tener descendencia como pueden hacer por ejemplo los protestantes y los evangélicos.

No digo que la causa de la gran cantidad de abusos sexuales a menores en el seno de la Iglesia que salen ahora a la luz sea sólo resultado de la prohibición de los religiosos a tener relaciones sexuales y una vida de pareja, porque entre los casos de abusos en el ámbito escolar o del ocio que ahora se conocen están también profesores y entrenadores laicos, muchos de ellos casados. Como también están casados muchos tíos que abusan de sus sobrinos o sobrinas. En todos los casos son abusos que se hacen desde una posición de poder hacia alguien más joven que a pesar de que quizás no entiende qué está pasando, sufrirá las secuelas toda la vida, sobre todo si no rompe con el agresor que es castigado y apartado. Pero sin justificarlo, está claro que la prohibición de disfrutar libremente de la sexualidad, sea heterosexual, homosexual o bisexual, es una de las causas de la gran cantidad de abusos de religiosos hacia menores.

Hablo de esto porque yo fui alumno del Jesuitas de la calle Caspe de Barcelona, centro del que hace un mes y medio se hicieron públicas numerosas denuncias hacia diez curas, hermanos y también contra algún profesor seglar por abusos sexuales y tocamientos perpetrados desde los años setenta hasta hace poco. Y abierta la caja de Pandora se han conocido en la escuela que yo estudié, prácticas habituales de algunos sacerdotes sobre interrogatorios de confesionario morbosos con los que algunos religiosos se excitaban sexualmente. “¿Te tocas? ¿Y cómo es lo que sale? ¿Y qué gusto tiene?”. Repito que yo nunca sufrí ninguno de estos abusos ni interrogatorios morbosos, pero sí veía a algunos curas y hermanos morbosos y con mucha pluma, que a veces hacían comentarios que con ojos de adulto se podrían interpretar como lascivos y nada inocentes. Hasta el penúltimo año de mi bachillerato, hablo de mediados de los setenta, la escuela sólo tenía, chicos. Y las chicas empezaron a entrar en el año 1976. Y si bien uno de los denunciados cuando yo estudiaba allí era un cura carismático que practicaba yoga y era buen guía de montaña al que se le atribuyen numerosos abusos hacia chicas, otros curas y hermanos, en unos años en que todos los alumnos éramos del sexo masculino, se les acusa de ser agresores de niños y chicos.

La rotundidad de las denuncias me ha afectado porque uno de los que ahora se acusa de abusos, era amigo de mis padres y fue quien ofició los funerales por mi padre y mi madre. Recuerdo a este cura cómo vino a casa de mis padres, un par de días antes de morir de cáncer mi padre, sabiendo él que se moría y recuerdo cómo le decía a mi padre “pronto Nuestro Señor te abrazará”. Yo soy ateo, y me cuesta entender cómo personas que aparentaban tanta bondad tuvieran esa otra faceta propia de un depredador hacia menores, que actuaba protegido por un sentimiento de impunidad.

Repito que no estoy atenuando la gravedad de los abusos por el hecho de que estos religiosos no pudieran vivir una sexualidad normal en situación de igualdad y plena visibilidad. Pero si la Iglesia católica sigue negando el acceso a las mujeres al sacerdocio y prohibiendo el matrimonio esta lacra se perpetuará y bastantes sacerdotes continuarán ejerciendo de manera tóxica y depredadora lo que dice el Evangelio de Mateo de “dejad que los niños se acerquen a mí”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada