dimarts, 28 de gener del 2014

BLAS PIÑAR, MORT EL PATRIARCA, LA SAGA CONTINUA, DIVIDIDA, publico aquest article a La Directa

La mort del líder històric de Fuerza Nueva, el notari, procurador de les Corts franquistes, i diputat de la transició, Blas Piñar López, succeeix en un moment en què l’extrema dreta espanyola afronta totalment dividida les eleccions europees de maig. Unes eleccions en les quals els grups ultres, reivindicant el retorn de la sobirania econòmica, monetària i de fronteres als estats, i fent de la immigració i la classe política l’objectiu dels seus atacs, obtindrà uns bons resultats a bona part d’Europa. A l'Estat francès podria esdevenir la força més votada.

A l’Estat espanyol, amb un atur més alt que a la majoria de països veïns i amb una classe política i unes institucions afectades per nombrosos escàndols de corrupció, tot i donar-se les condicions perquè triomfi el populisme ultra, sembla que aquest no emergirà a causa de les divisions d’una ultradreta que fa de la unitat d’Espanya el seu principal mantra i que és incapacitat de deslligar-se de l’enyorança del franquisme.

Els hereus familiars de Blas Piñar, fills, gendre i néts, són una mostra clara d’aquesta divisió de la ultradreta, donat que la família Piñar impulsa o lidera grups i projectes diferents. També són una mostra de la poca capacitat d’evolucionar de la ultradreta espanyola, cosa que sí que ha fet el Front Nacional francès. Va ser precisament Jean Marie Le Pen qui va animar Blas Piñar, l’any 1986, a retornar a la política sota les sigles del Frente Nacional, amb les que es va presentar a les eleccions europees de 1987, obtenint Piñar només 122.927 vots de nostàlgics del franquisme, incapaç d’ampliar el seu missatge a temes com el rebuig a la pèrdua de sobirania dels estats front Brussel·les o la immigració.

Ara, l'FN, que tenia fins fa poc al seu líder històric i eurodiputat negacionista de l’Holocaust, Bruno Gollnisch, com a president de l’Aliança Europea de Moviments Nacionals, de la que formen part grups antisemites com el Jobbik hongarès, ha arraconat amb Marine Le Pen l’antisionisme i qualsevol evocació del règim de Vichy. Així, l'FN de Marine Le Pen no només defensa Israel, sinó que el qualifica de baluard d’Occident front l’islamisme. I Marine Le Pen ha fet aquest canvi eixamplant la base social del partit.

El principal hereu de Blas Piñar López, és el seu fill, el general retirat, Blas Piñar Gutiérrez, qui no només ha donat suport des del seu origen a La España en Marcha, sinó que el passat 12 d’octubre va parlar des de la tribuna de l’acte de la plataforma a Montjuïc. Ell és un possible cap de llista de consens per a les eleccions europees, però no acceptarà encapçalar la llista de LEM si no hi ha la garantia d'obtenir un resultat digne, cosa que només serà possible si s'unifica amb altres grups o obté més suports . Per obtenir escó a Estrasbug -a les eleccions europees es concorre amb una llista única per a tot l'Estat espanyol- es necessiten uns 300.000 vots.

Cal dir que Blas Piñar Gutiérrez va ser ascendit a general pel govern de José María Aznar el 2004, tot i haver signat un manifest colpista anys abans. El 2008 el govern socialista el va passar a la situació de reserva, fet que va motivar un dura resposta del general contra el govern, sent sancionat.
La filla de Blas Piñar López, i germana del general, Valle Piñar, i el seu marit, Rafael López Diéguez, dirigeixen el partit ultracatòlic Alternativa Española (AES). Valle Piñar va ser cap de llista per l’alcaldia de Madrid el 2011, i ara el seu marit Rafael López Diéguez encapçalarà la candidatura a Estrasburg en coalició amb Familia y Vida i la Comunión Tradicionalista Carlista. Estan per la supressió de l’Estat autonòmic, contra la legalització de l’avortament per qualsevol supòsit, rebutgen la pena de mort, i proposen tractar als immigrants “amb compassió” tot i que calgui expulsar els irregulars. A nivell ideològic es veu impossible que AES arribi a un acord amb La España en Marcha.

També estan en grups diferents els néts de Blas Piñar López. Així, Blas Piñar Pinedo, autor de diferents llibres de caire franquista s’ha sumat al projecte de VOX amb Ortega Lara i Vidal Quadras. És un projecte d’extrema dreta des del punt de vista espanyol, que proposa suprimir l’Estat autonòmic i castigar el separatisme, però no des de l’òptica europea, donat que no fa cap mena d’esment al rebuig a la Unió Europea, la sortida de l’euro o l’expulsió dels immigrants.
Per últim, hem de fer esment de Miguel Menéndez Piñar, nét de Blas Piñar López i del capità de vaixell, Camilo Menéndez, condemnat pel cop d’estat del 23-F. Va formar part fa un any i mig del grup creador de Plataforma X La Libertad, ara Partido X la Libertad, marca espanyola agermanada amb PxC i Josep Anglada. Va ser en un acte a Madrid el setembre de 2012 amb Miguel Menéndez Piñar, on Anglada es va proclamar com hereu de Blas Piñar i va dir: “jo sóc el que sóc gràcies al teu avi Blas Piñar”. De moment sembla que PxL, a causa de la divisió de l’extrema dreta, no es presentarà a les europees.

Miguel Menéndez Piñar i el seu germà Santiago van ser multats el 2004 per agredir a Madrid al crit de "blasfems!" i "Viva Cristo Rey!" un director de teatre i destrossar l'equip de so del Círculo de Bellas Artes de Madrid. I és que sembla que l’extrema dreta catalana i espanyola encara segueix la petjada de franquistes ultracatòlics com el notari Blas Piñar López, mort avui. I aquesta incapacitat per evolucionar és la garantia per que a Catalunya i l’Estat espanyol l’ultradreta europea xenòfoba no arribi de moment a les institucions.
Xavier Rius


Josep Anglada amb Blas Piñar López, de qui deia fa un any que li deu tot, i és el que és gràcies a ell
Blas Piñar Gutiérrez,entre M Canduela (DN) i PP Peña (AN). Sota, al costat del seu cunyat  López Diéguez


Valle Piñar Gutiérrez, filla del notari i fundador de Fuerza Nueva, i germana del general
Blas Piñar Pinedo, defensor del franquisme, amb VOX
Miguel Menéndez Piñar, a la dreta de la foto, amb Ruiz Puerta i Anglada


Llegir l'article sobre Blas Piñar a Directa.cat

2 comentaris:

  1. Se te ha olvidado mencionar en el artículo a Pablo Fernández Piñar, nieto del fallecido, que es militante o simpatizante de UPyD. Lo sé porque en su perfil de Twitter @pinyarin dijo que había participado en las elecciones primarias para elegir cabeza de lista para las europeas.

    ResponElimina
  2. En el mensaje anterior se me ha olvidado comentar que también hay otro nieto de Blas Piñar, en este caso es Blas Piñar Guzmán, @bueymudo en Twitter, de ideología franquista y que en Twitter se ha dedicado a menospreciar a VOX, partido con el que simpatiza su primo Blas Piñar Penedo.

    ResponElimina