dimecres, 29 de gener del 2014

TRES REFLEXIONS EN RELACIÓ LES DETENCIONS D'AVUI i l'equivocada resposta de part de moviment antifeixista.


Avui dimecres ha estat detinguts sis joves antifeixistes, alguns a la casa ocupada de Sants de Can Vies, com a presumptes autors de l'agressió a un grup de militants d'ultra dreta el 12 d'octubre de 2013, en acabar l'acte de La España en Marcha a Montjuïc. Els fets dels que se'ls acusa van succeir passades les tres de la tarda del 12 d'octubre, quan un grup de 6 militants i simpatitzants de Democracia Nacional Joven (llegir comunicat) que eren a la terrassa d'un bar de la Carrertera de la Bordeta, van ser atacats, sense provocació prèvia, per un grup d'uns quinze persones. Alguns dels agressors anaven amb la cara tapada, resultant amb ferides de consideració un noi al cap i una noia a la mà, i sent destrossades les cadires i taules del bar. 

El fet que el periodista Jordi Borràs, hagués tuitejat una estona abans que s'anés en compte donat que allà hi havia un grup d'ultres, va motivar que Borras fos acusat d'instigar l'agressió, arribant a rebre els dies següents amenaces de mort. A l'acte previ de Montjuïc certament alguns del participants van manifestar des de la tribuna opinions possiblement delictives, justificant la lluita violenta contra el separatisme, i es van cridar consignes com "Artur Mas a la cámara de gas", que tot i haver estat investigades per mossos i la fiscalia, hores d'ara encara no han motivat cap sanció ni citació judicial als organitzadors. 




 Fotos de les ferides que van patir dos dels militants de DNJ.
La terrassa del bar, després de l'atac als militants de DNJ

En primer lloc considero que el fet que de moment no s'hagi actuat contra els qui van fer certes manifestacions a l'acte, no treu que sigui totalment condemnable l'agressió al grup de militants d'ultradreta que van resultar ferits. Jo condemno tota violència física, sigui qui sigui qui la inicii. Certament de vegades es fa difícil saber quan es produeix un enfrontament qui l'hauria començat, però aquest no és el cas del que va passar el 12 d'octubre en aquell bar. L'acció va ser executada per un grup d'antifeixistes contra unes persones que eren pacíficament a un bar.

En segon lloc crec que la resposta de part del moviment o grups antifeixistes front l'agressió del dia 12 d'octubre, i front les detencions d'avui és totalment equivocada. 
Penso que des del moment que es neguen a reconèixer que la detenció policial  i pas a disposició judicial sigui la resposta i conseqüència d'una agressió violenta unilateral cap a unes persones que eren a un bar, desvirtuen la lluita antifexista que per sobre de tot ha de ser de defensa de les llibertats polítiques i de rebuig a l'ús de la violència. Això no vol dir que no es lluiti per un marc legal on certes forces polítiques puguin ser sancionades o il·legalitzades. Però el fet que es plantegi il·legalitzar associacions que defensen la xenofòbia, l'odi als adversaris, la supressió de les llibertats o proposen el retorn a règims autoritaris responsable de crims, no significa que sigui legítima ni justificable l'agressió a militants o simpatitzants d'aquests grups.    

En tercer lloc considero rebutjable i altament perillós entrar en dinàmiques violentes d'acció reacció, que lluny de fer avançar la lluita antifeixista i contra la xenofòbia, fa que gent es desvinculi de grups antifeixites en no compartir els mètodes violents.
Més a més posa en una situació de risc a les persones que tenint ideologia antifeixista, rebutgem clarament la confrontació violenta i les agressions violentes cap a cap persona, tingui la ideologia que tingui. 
Sembla que alguns no siguin conscients del que va passar després de l'agressió a pedrades contra The Other Place al Poble Nou el 12 d'octubre de 2011, on va resultar amb ferides greus al cap el conegut ultra, Alejandro Fernández, que va haver de ser operat dues vegades. Aquesta agressió va animar a un grup a respondre amb l'atac a Stroika el 23 de març de 2012. Jo ja vaig publicar aquí al blog i a Regió7, quatre dies després de l'atac d'Stroika, que havia estat una resposta als fets del Poble Nou i ara hi havia força por en els àmbits policials que aquesta agressió de Sants motivés una nova resposta de conseqüències imprevisibles. 

Per últim penso que la investigació per identificar als autors de l'agressió del 12 d'octubre de 2013 no ha de servir d'excusa per que la policia actuï contra el projecte de Can Vies i els moviments socials de Sants. Però com he dit abans, el fet que certs moviments antifeixistes no condemnessin aquelles agressions no els ajuda ara a denunciar, en el cas que sigui cert, que els mossos ho hagin aprofitat d'excusa per entrar al local i intervenir arxius i documentació amb altres intencions.

 Imatge de la manifestació d'aquest vespre contra les detencions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada