dijous, 28 de gener del 2016

ACABA EL JUDICI ALS ULTRES DE BLANQUERNA. ELS ADVOCATS HO REBAIXEN A UN ESCRACHE EN DEFENSA DE LA UNITAT D'ESPANYA I NEGUEN QUE ELS AUTORS SAPIGUÉSSIN QUE SÀNCHEZ LLIBRE i BOSCH EREN AUTORITATS. Només 2 dels 15 han exercit el dret a dir l´última paraula. Explico al Trencadís les peticions de pena del Fiscal

Aquest migdia ha quedat vist per sentència el judici als quinze ultres jutjats per l'assalt al Centre Cultural Blanquerna, seu de la Generalitat a Madrid, l'onze de setembre de 2013. Judici que  que ha durat dues setmanes, amb unes peticions de pena del Fiscal de dos anys de presó  per 13 dels acusats, quatre anys i mig de presó pel que hauria sacsejat i amenaçat al delegat de la Generalitat, Josep M. Bosch, i cinc anys i mig pel que, amb la cara tapada, va agredir al diputat Sànchez Llibre i llençar el gas irritant que va obligar a desallotjar el local. El Fiscal també demana multes diverses pels quinze i una de 900 euros pel líder de DN, Pedro Chaparro que va agredir al càmera de TV3. 
La acusació particular de TV3, pel càmera agredit, se suma a la petició de la Fiscalia, mentre que els advocats de la Generalitat i el grup parlamentari de CiU demanen entre 10 i 14 anys, donat que afegeixen altres delictes com ultratge a la bandera catalana.
Avui han fet el seu informe final els advocats de la defensa que faltaven i, tot seguit, només dos dels quinze acusats han exercit el seu dret a dir l'última paraula per replicar quelcom que haguessin dit els testimonis o pèrits o per defensar la seva innocència. Simultàniament s'ha convocat una concentració de suporta als acusats que fins que no ha acabat la sessió i han sortit al carrer els acusats i el públic, no eren més de deu persones.

 Militants de La Falange FE defensant als acusats a les portes de l'Audiència mentre dins acabava el judici.

Seguint en la línia del que ja va dir ahir el defensor de Pedro Chaparro i Paula Mijares, de Democracia Nacional, els advocats han argumentat que no s'havia fet res més que un acte pacífic de defensa de la unitat d'Espanya el dia que a Madrid es feia un acte independentista. I, com ha dit un d'ells, "només la malaptesa o mala pata d'alguns i uns frecs, van desdibuixar el to pacífic i polític de l'acte". 
Un altre dels advocats ha afirmat que "més que un crim, l'acte va ser una estupidesa". Per això tots els advocats han demanat l'absolució o que, com a molt, sigui considerat una falta de desordres públics. I donat que la Fiscalia demana que s'apliqui l'agravant de que es van cometre els delictes per motius de discrepància o odi ideològic, els defensors han afirmat que "protestar contra el separatisme  no és una opció ideològica, sinó una defensa de quelcom que està a la Constitució, com és la unitat d'Espanya".  Els defensors han qüestionat la investigació policial i que es tingui controlats als miltants dels anomenats grups ultres, i han recordat que el lletrat que defensa a la Generalitat, Rafa Entrena, també hauria militat fa anys a Fuerza Nueva.
L'acusat José Pedro Cruz, un dels que ha exercit el seu dret a parlar, ha manifestat que ell només havia defensat a Espanya i que també "estaria disposat a vessar sang per la bandera catalana", cosa que ha generat força rebombori i aplaudiments a la sala. Per la seva banda,el seu advocat ha rebatut l'afirmació del Fiscal i acusacions de que els acusats sabien que Sánchez Llibre era una autoritat en la seva condició de diputat, donat que és un personatge mediàtic i molt conegut. L'advocat ha afirmant que el democratacristià només tenia 1.200 seguidors de twitter, menys del que té ell que només és un lletrat. Es fet que es consideri o no que coneixien que Bosch i Sànchez Llibre eren càrrecs públics i autoritats, és important de cara a la pena que s'imposaria per l'agressió. 
Pel que fa a l'acusat Juan Luis López, a qui el Fiscal demana quatre anys i mig, en ser qui sacseja o amenaça al delegat de la Generalitat, Josep M Bosch, ha repetit que ell no va agredir-lo ni amenaçar-lo de mort, ha repetit que desconeixia que fos el delegat de la Generalitat, i ha lamentat que es tingui tan excés de cel per aquella acció, investigant fins i tot empremtes dactilars i ADN, i, en canvi, "no s'hagi fet le mateix per investigar els autors de cremar aquell mateix dia banderes espanyoles a Catalunya".   
Aproximadament d'aquí un mes es coneixerà la sentència.
El fet poca gent s'hagi mobilitzat avui a la porta dels jutjats és per a mi una constatació de la pèrdua de suport social i polític d'aquests sectors de la ultradreta que, el 2013 es van agrupar formant la ja dissolta o amortitzada España en Marcha. 
Militants i dirigents de Democracia Nacional, en acabar el judici, entre els que hi ha el seu president Manuel Canduela (segon per l'esquerra) i dos dels jutjats, Paula Mijares i Pedro Chaparro.

La meva valoració dels fets, al Periódico: "Molt més que un escrache"
Primera sessió del judici
Crònica de la segona sessió del judici

1r Anàlisis del judici i els fets a Trencadís, 8TV 
2n anàlisis a trencadís 8TV de com va el judici
7a sessió. Conclusions definitives del Fiscal i acusacions particulars, i 1r al·legat de la defensa 
Al·legats dels advocats defensors, i final del judici 


Clica i ves a 1 hora, 33 minuts per veure el meu comentari d'avui al Trencadís  de 8TV sobre les peticiones del fiscal, acusacions i defenses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada