dilluns, 21 de juliol del 2014

LA ULTRADRETA PRESENT, article al Periódico sobre el judici a Frente Antisistema, operació Panzer, i el del cas Stroika

Diumenge, 20 de juliol del 2014

Xavier Rius 
Dijous passat va quedar vist per a sentència a València el judici als 18 membres del Front Antisistema, desarticulat per la Guàrdia Civil el 2005 en l'operació Panzer, en què se'ls va confiscar armament: se'ls demana penes de presó per associació il·lícita, possessió d'armes i incitació a la violència amb l'agreujant d'odi ideològic. Aquest judici es va començar després de finalitzar a Barcelona el dels presumptes autors de l'atac a la sala Stroika de Manresa, que va ser atribuït als CUSOS, organització amb vincles amb els Ultras Sur.

La desarticulació del Front Antisistema es va produir el 2005 després de la de dos grups neonazis més a Espanya, com Blood & Honor i Hammeskin, que van ser condemnats i il·legalitzats. Però la diferència del Front Antisistema valencià o dels CUSOS és que mentre que Blood & Honor i Hammerskin eren franquícies de grups internacionals, els jutjats a Barcelona i València són grups autòctons.

Els advocats dels dos grups insisteixen que se'ls pretén condemnar per les seves idees i que se'ls atribueix anar de cacera d'immigrants o esquerrans, o de tinença d'armes, per declarar-los associació il·lícita. Van impugnar escoltes i escorcolls. Més que curiosa va ser la justificació del regidor d'España 2000 al municipi valencià de Silla, Alejandro Serrador, que va al·legar que el llançagranades trobat a casa seva era de col·leccionista.

Entre els jutjats a València hi ha Pedro Cuevas, condemnat a 14 anys per l'assassinat de l'independentista Guillem Agulló, que va sortir en llibertat després de quatre anys per bona conducta. I en relació amb aquest crim, la pena imposada a Cuevas va ser de tan sols 14 anys, ja que que es va negar el component ideològic premeditat i va ser qualificat com una batussa juvenil. Pel que fa al judici als CUSOS, que van ser defensats per destacats penalistes, es va tancar amb la sorpresa de la detenció de més membres del grup que, segons la policia, després de diferents extorsions estaven a punt de fer un segrest per pagar als advocats.

Tenir idees nacionalsocialistes no és delicte, però sí exercitar violència d'acord amb aquestes idees. I és que segons la fiscalia, el Front Antisistema no només distribuïa armes o proposava anar de cacera, sinó que també tenia en el seu si una altra organització anomenada Thule, el mateix nom que la societat secreta de les SS.

Està encallada en el projecte de modificació del Codi Penal la reforma de l'article 510 sobre incitació a l'odi i la violència per motius de raça o ideologia, que necessita un reformulació més clara per poder condemnar els que prediquen la violència contra el que és diferent; i també de l'article 607, d'apologia de règims genocides. No obstant, en el cas de grup valencià, com en el de CUSOS a Barcelona, si no s'impugnen els registres i escoltes, com demanen les defenses, hi ha base legal per condemnar-los, no per les seves idees, sinó per posar unes idees al servei d'actes delictius.

Periodista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada