diumenge, 29 d’octubre del 2017

DEMÀ SORTIREM DE DUBTES DE QUÈ PASSA AMB PUIGDEMONT I EL GOVERN CESSAT, I SI ES MANTENEN ALGUNS ASPECTES DEL POSSIBLE PACTE QUE VA HAVER-HI DIJOUS ENTRE PUIGDEMONT I RAJOY. No s'ha tret la bandera espanyola de la Generalitat, no s'ha publicat la DUI al DOGC i Rajoy fixa les eleccions per desembre, no per d'aquí quatre o set mesos. Podria passar el el Mossos demà o dimarts impedeixin l'entrada del consellers i Puigdemont al seus departaments o a Palau. No saben si Puigdemont té algun pla B.


Demà i passat demà sortirem de dubtes de, si més enllà de les paraules d'alguns consellers de no reconèixer el seu cessament decretat per Mariano Rajoy la matinada de dissabte en aplicació de l'article 155, si hi ha voluntat de resistir. Si es resisteix es corre el risc de ser imputats per desobediència i usurpació de funcions i càrrec públic. Sabrem si preferiran passar pàgina, acceptar els fets consumats i posicionar-se per les eleccions del 21 de desembre confiant que l'independentisme tornés a aconseguir la majoria parlamentària, i a ser possible de vots ciutadans.
Divendres al vespre i ahir dissabte van haver-hi diversos gestos que fan pensar que el Govern i el President acceptaran tàcitament demà o dimarts que han estat cessats. Personalment crec que algunes de les condicions que demà Mariano Rajoy a Puigdemont quan anava dijous a finiquitar el Procés i dissoldre el Parlament s'estan mantenint. 
Hi hagut DIU, però no s'ha publicat al DOGC ni va sortir el President al balcó a fer-se la foto com Macià i Companys, com li aclamaven els seus a la Plaça Sant Jaume, i la bandera espanyola continua onejant al Palau. I la intervenció televisiva d'ahir, Puigdemont no la va fer des de la seu de la Generalitat sinó des de Girona.  I sí que Rajoy ha imposat la DUI, però sigui per intel·ligència, per escoltar als  qui va ignorar l'1-O, quan va ordenar les càrregues policials, o per pressió dels socialistes que van imposar l'esmena que no s'intervingués TV3, el 155 és molt més suau del que ell havia anunciat. No es pretén "fer tornar l'ordre a Catalunya" intervenint TV3 i modificar les polítiques de certes conselleries, com a pas previ a convocar eleccions, sinó que s'han convocat ja pel dia més proper que es podia fer.  En set setmanes, més enllà d'haver tancat el DIPLOCAT i les delegacions a l'estranger no es podrà fer gaire més.
També demà sabrem si la Fiscalia es querella contra Puigdemont i Forcadell per rebel·lió i si els hi demana o no presó preventiva. Però si Rajoy vol que els eleccions se celebrin amb normalitat i que l'independentisme perdi força no hauria de convertir en màrtirs a les dues primeres autoritats de Catalunya.



Personalment crec que, més enllà que alguns consellers o el President vagin demà  als seus despatxos, no sé si a treballar, a recollir coses o a esperar fins que el Govern Central els requereixi que han de marxar, no crec que Carles Puigdemont intenti fer cap consell de Govern. Hi ha l'element de que els Mossos ja han retirat les escoltes, xofers i vehicles a la majoria de consellers.  I sembla segur que demà aniran al Palau de la Generalitat alguns dels Secretaris d'Estat enviats per Soraya Saenz de Santamaria.  Hi ha consellers d'ERC i algun del PDECAT que voldrien resistir-se i la CUP desitjaria que hi hagués resistència passiva i gent als carrers per impedir que siguin trets de Palau. Però més enllà del faci demà la Fiscalia, a Rajoy ni al PSOE no els interessa una campanya electorals amb independentistes a la presó i manifestacions, que beneficiaria electoralment a aquests. Per això es possible que de moment, si els membres del Govern persisteixen en seure el seu despatx i actuar com si res no hagués passat, no hi haurà resposta contundent des de la Moncloa. I en aquest cas el més fàcil pel Govern central seria des del Mossos d'Esquadra que ara ja obeïxen a Rajoy i han tret el retrat de Puigdemont de les comissaries, podrien impedir als consellers demà o dimarts entrar als seus departament a no ser que fos fer-ho acompanyats per recollir objectes personals. Tampoc sabem si Puigdemont tenia algun pla B per l'endemà de la seva destitució.
El que sí que passarà a alguns departaments serà que alguns directors generals i molts funcionaris no ho posaran fàcil als gestors que s' enviïn des de la Moncloa o la Delegació del Govern del carrer Mallorca.
Hi ha un altre fet que hauria de succeir aquesta setmana. Després de molts ajornaments, aquest dimecres han d'entrar a presó la meitat dels 14 condemnats a 4 anys per l'atac de Blanquerna. Sembla que el Govern central havia ajornat el seu ingrés per si els utilitzava com una torna o moneda de canvi i indultant als 14, si s'hagués aconseguit dijous l'acord amb Carles Puigdemont que renunciava a la DUI i convocava eleccions. Aquest suposat acord hagués implicat una disminució de la pressió judicials i penal a l'independentisme, algun indult i la llibertat de Sànchez i Cuixart, i si la Moncloa ho feia indultant a la vegada als 14 ultres de Blanquerna ho podia vendre millor als que des del PP criden Puigdemont a prisión.  
Ah! aquesta tarda s'ha sapigut que Masud Barzani, president del Kurdistan iraquià que va fer un referèdum d'independència el 25 de setembre, que va tenir com a resposta una intervenció militar iraquiana que va recuperar Kirkuk i altres ciutats que havien quedat en mans dels peshmergues quan les tropes de Bagdad van fugir per l'avanç del Daesh, ha dimitit del seu càrrec.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada