El Triangle, dimecres 20 de juliol de 2022
No sé si la condemna de 5 anys de presó per abusos a una menor, que encara no és ferma, a l’exmarit de Mònica Oltra, serà confirmada pel Tribunal Suprem. I evidentment d’aquí podran venir altres condemnes a diferents treballadors per encobriment i a la mateixa Oltra. Sí que sé el que es diu del cas en els fòrums ultres: “Hem fet tastar a Oltra i als podemites la seva medecina. La prevalença de la presumpció de culpabilitat de l’home i de veracitat de la dona”.
No és que sigui cert que la paraula de la dona valgui més legalment que la d’un home. Sí que ho és pel que fa a la violència entre dues persones que tenen o han tingut una relació de parella o sexual o de convivència, que l’article 153 del Codi Penal imposa una pena més dura si l’agressor és home que si és dona. Hi ha la percepció social que les mesures cautelars que s’imposen són diferents si el denunciat és home o dona, i d’aquí Vox n’està traient molts vots. Els casos dels exdiputats de la CUP i Junts Quim Arrufat i Eduard Pujol, que van veure truncada la seva carrera política, i van patir l’escarni social per unes denúncies d’assetjament que la investigació va dir que eren falses, confirmen aquesta sensació.
Dir això no significa estar d’acord amb Vox ni qüestionar les mil dones assassinades víctimes de la violència masclista dels últims 20 anys. La ultradreta sap que d’aquí en pot treure molts vots, i amb el cas d’Oltra es freguen les mans, perquè, com es diu als fòrums ultres, s’ha fet tastar a Oltra i als progres la seva medecina. Dos coneguts ultres contraris a les lleis de la violència de gènere o masclista s’hi han personat: l’advocat José Luis Roberto, president d’España 2000, com acusació particular o advocat de la denunciant, i l’exdirigent de Vox Cristina Seguí, en nom de l’entitat Gobierna-te, com a acusació popular. Ells dos han fet capgirar el cas i imputar més gent.
El fets són que una menor d’un centre d’acollida que sovint havia de ser continguda físicament o aïllada per evitar incidents amb altres menors va denunciar el funcionari, exmarit d’Oltra, per tocaments i per masturbar- se davant d’ella, mentre es feia l’adormida. En aquell primer judici la noia va ser conduïda al tribunal emmanillada per les seves pèrdues de control, cosa que va sorprendre la jutge, que la va fer desemmanillar. El jutjat penal va condemnar el 2019 l’exmarit d’Oltra a 5 anys de presó per un delicte d’abusos a una menor. La condemna va ser recorreguda i, donant validesa a dos informes pericials que qüestionaven la versió de la menor, el TSJ de la Comunitat Valenciana va anul·lar-la i va ordenar que es repetís el judici. Aquí és quan compareix primer José Luis Roberto. Un rara avis de la ultradreta que mai ha pogut aliar- se amb la tradicional, la ultracatòlica, per la seva vinculació, fins al 2011, a la patronal de prostíbuls, ANELA, de la que és secretari general tècnic. Va assumir l’acusació particular; és a dir, la defensa de la noia. Després compareixerà en el cas Seguí, com a acusació popular. Es va repetir el judici, que va confirmar la condemna a l’exmarit d’Oltra, el qual continua negant els fets i ara està pendent del recurs al Suprem. Simultàniament, per les accions de Roberto i Seguí i les anades i vingudes judicials, s’han imputat diversos treballadors de la Conselleria i Oltra, que ha acabat dimitint.
Si Vox treu molts vots d’aquesta sensació que la llei i la societat neguen la presumpció d’innocència a l’home, com es va veure amb Eduard Pujol o Quim Arrufat, ara es frega les mans amb el projecte de llei Trans. Un projecte rebutjat per bona part del moviment feminista i també per moltes diputades i diputats de les esquerres, sobretot del PSOE, com l’exministra Carmen Calvo. Un projecte de llei que diu que un noi de 16 anys pot decidir canviar el seu gènere al seu DNI i, sense cap canvi físic, utilitzar els vestuaris femenins i competir esportivament amb les noies. Per part del moviment feminista, això no només és un disbarat, sinó que nega les diferències que van motivar una necessària discriminació positiva o canvis legals envers la dona, com són la menstruació, l’embaràs, la lactància i la menopausa. Jo, que estic als antípodes de Vox, comparteixo aquest rebuig a la llei Trans, que si s’aprova, serà rendibilitzada electoralment per aquest partit.
Leer en castellano en El Triangle. Miércoles 20 de julio de 2022. Xavier Rius Sant
El caso Oltra, Vox y la ley Trans
No sé si la condena de 5 años de cárcel por abusos a una menor, que todavía no es firme, al exmarido de Mònica Oltra, será confirmada por el Tribunal Supremo. Y evidentemente de ahí podrán venir otras condenas a distintos trabajadores por encubrimiento y a la propia Oltra. Sí sé lo que se dice del caso en los foros ultras: “Hemos hecho probar a Oltra y a los podemitas su medicina. La prevalencia de la presunción de culpabilidad del hombre y de veracidad de la mujer”.
No es que sea cierto que la palabra de la mujer valga más legalmente que la de un hombre. Sí lo es en lo que se refiere a la violencia entre dos personas que tienen o han tenido una relación de pareja o sexual o de convivencia, que el artículo 153 del Código Penal impone una pena más dura si el agresor es hombre que si es mujer. Existe la percepción social de que las medidas cautelares que se imponen son distintas si el denunciado es hombre o mujer, y de ahí Vox está sacando muchos votos. Los casos de los exdiputados de la CUP y Junts Quim Arrufat y Eduard Pujol, que vieron truncada su carrera política, y sufrieron el escarnio social por unas denuncias de acoso que la investigación dijo que eran falsas, confirman esa sensación.
Decir esto no significa estar de acuerdo con Vox ni cuestionar las mil mujeres asesinadas víctimas de la violencia machista de los últimos 20 años. La ultraderecha sabe que de aquí puede sacar muchos votos, y con el caso de Oltra se frotan las manos, porque, como se dice en los foros ultras, se ha hecho probar a Oltra y a los progres su medicina. Dos conocidos ultras contrarios a las leyes de la violencia de género o machista se han personado: el abogado José Luis Roberto, presidente de España 2000, como acusación particular o abogado de la denunciante, y la exdirigente de Vox Cristina Seguí, en nombre de la entidad Gobierna-te, como acusación popular. Ambos han hecho dar la vuelta al caso e imputar a más gente.
Los hechos son que una menor de un centro de acogida que a menudo debía ser contenida físicamente o aislada para evitar incidentes con otros menores denunció al funcionario, exmarido de Oltra, por tocamientos y por masturbarse ante ella, mientras se hacía la dormida. En ese primer juicio la chica fue conducida al tribunal esposada por sus pérdidas de control, lo que sorprendió a la jueza, que hizo que le quitaran las esposas. El juzgado de lo penal condenó en 2019 al exmarido de Oltra a 5 años de cárcel por un delito de abusos a una menor. La condena fue recurrida y, dando validez a dos informes periciales que cuestionaban la versión de la menor, el TSJ de la Comunidad Valenciana la anuló y ordenó que se repitiera el juicio. Aquí es cuando comparece primero José Luis Roberto. Un bicho raro de la ultraderecha que nunca ha podido aliarse con la tradicional, la ultracatólica, por su vinculación, hasta 2011, a la patronal de prostíbulos, ANELA, de la que es secretario general técnico. Asumió la acusación particular; es decir, la defensa de la chica. Luego comparecerá en el caso Seguí, como acusación popular. Se repitió el juicio, que confirmó la condena al exmarido de Oltra, quien sigue negando los hechos y ahora está pendiente del recurso al Supremo. Simultáneamente, por las acciones de Roberto y Seguí y las idas y venidas judiciales, se han imputado a varios trabajadores de la Conselleria y a Oltra, que ha acabado dimitiendo.
Si Vox saca muchos votos de esa sensación de que la ley y la sociedad niegan la presunción de inocencia al hombre, como se vio con Eduard Pujol o Quim Arrufat, ahora se frota las manos con el proyecto de ley Trans. Un proyecto rechazado por buena parte del movimiento feminista y también por muchas diputadas y diputados de izquierdas, sobre todo del PSOE, como la exministra Carmen Calvo. Un proyecto de ley que dice que un chico de 16 años puede decidir cambiar su género en su DNI y, sin ningún cambio físico, utilizar los vestuarios femeninos y competir deportivamente con las chicas. Por parte del movimiento feminista, esto no sólo es un disparate, sino que niega las diferencias que motivaron una necesaria discriminación positiva o cambios legales hacia la mujer, como son la menstruación, el embarazo, la lactancia y la menopausia. Yo, que estoy en las antípodas de Vox, comparto ese rechazo a la ley Trans, que si se aprueba, será rentabilizada electoralmente por este partido.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada