Jordi Moreras i el president de la Fundació, el diputat Carles Campuzano
Aquest matí, en nova Tribuna esmorzar de la Fundació ACSAR l'antropòleg Jordi Moreras, autor de diversos llibres sobre l'islam a Catalunya, ha insistit que "ja no té sentit continuar vinculant l'islam al fet migratori, el seu encaix i a com s'han d'integrar", donat que molts musulmans ja no són immigrants, en són els sues fills o nets o, fins i tot europeus conversos.Moreras, professor del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili, ha fet la conferència “Un islam post-migratori: perspectives europees i apunts sobre Catalunya”
Moreras ha comentat que l'any passat va fer 40 anys de l'obertura de la primera mesquita a Catalunya, i no es pot continuar abordant aquesta pràctica religiosa amb amb aire de provisionalitat, plantejant cinc arguments o elements per donar un enfoc útil pel segle XXI.
El primer és tenir clar que s'ha de superar la dimensió o visió generacional. "Musulmans de primera generació, de segona, de tercera, de quarta..... Quan s'ha d'aturar?" I ha constat que a la majoria de països europeus ja és el francès, l'anglès o l'alemany els vehicles comunicatius de l'islam a l'esfera pública, més enllà que les pregàries a la mesquita es facin en àrab. I ha posat exemples de persones de religió o nascuts musulmans com l'alcalde socialdemòcrata de Roterdam, Ahmed Aboutaleb, o de la ministra d'educació francesa, Najat Vallaud-Belkacem.
El segon element és, per Moreras, no tant perquè molt joves es radicalitzen, sinó perquè la majoria no ho fan. I ha recordat el cas del policia musulmà, Ahmed Merabet, assassinat en els atemptats de París, i del treballador originari de Mali que va ajudar a salvar-se a molts clients del supermercat jueu.
El tercer aspecte a tenir en compte és que "nosaltres ens hem secularitzat, però molta gent creu que ells també s'haurien d'haver secularitzat", i els molesta la seva presència a l'espai públic.
El quart aspecte són determinades decisions polítiques i discursos a Europa sobre terrorisme el vel integral, etc, posant com exemple el referèndum fet a Suïssa sobre si les mesquites poden o no tenir minaret.
El cinquè i últim element és que "ni l'islam, ni la comunitat musulmana, com a tal, no és única ni homogènea", cosa que cal tenir en compte a l'hora de debatre sobre l'islam i els musulmans. I s'ha queixat que a alguns llocs els partits centrals hagin agafat part del discurs generalitzador i simplista de la ultradreta.
Dit això Moreras ha explicat tres actors que condiciones l'islam a Europa. El primer el dels estats europeus que parlen "d'adaptació". El segon els dels governs de països com Marroc o Turquia que vetllen per "controlar" als seus immigrants o fills d'immigrants, tant a nivell cultural i polític, com religiós. El tercer el de països com Aràbia Saudita, que tot i no tenir immigrants, influeixen per controlar la puresa de la religió a Europa, és a dir "la sublimació".. I tots tres donen patrons de com ha de ser un musulmà a Europa, molts dels musulmans o descendents de musulmans no són practicants. I ha manifestat que seria bo que els líders de les comunitats islàmiques europees diguessin en veu alta que accepten "el dret a creure o a no creure".
En relació a Catalunya ha lamentat que debats com el del vel integral s'hagi fet, quan encara no hi havia dones que el portessin, generant polèmiques estèrils. Ha afegit que "no s'han de fer polítiques de contraradicalització sinó de convivència i cohesió social".
Tot seguit hi ha hagut un interessant col·loqui en el que han intervingut persones vinculades al món acadèmic, polític, administracions i ONGs.
Anar a la Tribuna ACSAR del Fiscal de Delictes d'Odi (Xenofòbia, racisme...)
Buenistas: Veis al islam como la religión de los pobres y no podéis soportar que alguien diga que los pobres están equivocados. A quienes dicen que los pobres están equivocados, vais y les catalogáis como extrema derecha o fascistas.
ResponEliminaSi según Jordi Moreras ya no hace falta que los inmigrantes se integren, y menos aún tratándose de musulmanes, sino que pueden seguir con sus creencias y costumbres, especialmente las practicadas en público, a partir de ahí, ¿cree realmente él que ello va a ayudar a que los habitantes autóctonos les acepten y les quieran? Esto no es posible, a menos que se ejerza la violencia del Estado que ya no ama a su pueblo, violencia legal a nivel de multas, cárcel, recortes en la libertad de expresión... para obligar a todo aquel que no consienta en tener que convivir con quien no es posible convivir.
ResponEliminaJordi Moreras y compañía están muy equivocados, peligrosamente equivocados (por no decir que, quizá, estén conscientemente compinchados con la islamización del país). Libertad religiosa e islam son dos realidades antagónicas: por una parte el islam es en sí un proyecto político que, al no distinguir el orden temporal del espiritual, es contrario a la laicidad, y por otra parte y en consecuencia, un país occidental europeo no puede aceptar el desarrollo del islam sin rechazar su identidad surgida del hecho de acoger la palabra du Cristo: «Lo del César, devolvédselo al César, y lo de Dios, a Dios» (Mc 12,17). Por una parte, y es verdad, no hay ni un solo país musulmán en donde se respete la libertad religiosa, y esto no es debido a un transitorio retraso de la civilización musulmana hacia la inevitable sociedad multicultural y democrática, que es lo que nos quiere hacer creer la globalización negadora de todas las fronteras y de todas las diferencias (inclusive las del bien y el mal, las de la verdad y la mentira), sino porque el islam es por naturaleza totalitaria. Por otra parte, el gobierno de nuestro país, de inspiración masónica, afirma su indiferencia de principio con respecto a toda religión, imposibilitando el ejercicio de la libertad religiosa: En la teoría, ya que si todas las religiones son buenas, entonces no hay por qué elegir una, y así la libertad ya no tiene sentido; en la práctica, ya que si la Iglesia es odiada por su pretensión de ser la única verdadera religión, el islam, que pretende lo mismo, es temido. Como dice el padre Guy Pagès, «Un grafito en la puerta de una mezquita suscita las reacciones indignadas del gobierno, y mientras tanto unas decenas de profanaciones de iglesias no merecen por su parte ninguna consideración. Prohíben el pesebre y el abeto de Navidad en el espacio público, pero se celebra el fin del ramadán bajo el palco del ayuntamiento de París. Esta lógica muy bien la expresó el alcalde de Estrasburgo, Roland Ries: “Servimos carne halal por respeto a la diversidad, pero no pescado el viernes por respeto a la laicidad” (11 de abril del 2011).»
ResponElimina¿Y qué importancia tiene discutir si los musulmanes en el mundo o en Europa son un solo grupo homogéneo o bien hay muchísimos grupos diferentes como cree Jordi Moreras? En cualquier caso, sea como sea en la realidad, una cosa es cierta: TODOS ELLOS QUIEREN QUE LA CHARÍA REINE EN EL MUNDO ENTERO, Y ESTO EN ELLOS PREVALECE POR ENCIMA DE NUESTRAS LEYES. LA LEY DE ALÁ ES LA QUE OBEDECEN Y NO LAS HUMANAS NUESTRAS. Yo no sé si os dais cuenta las oenegés, progres, profesores de universidades masónicas... de lo gravísimo que es este hecho, el hecho de que todos tienen este vivo deseo y luchan por encarnarlo ahí donde estén o donde vayan. Y tampoco os dais cuenta de que una mezquita en Cataluña deja de ser un territorio catalán o español, pasa a ser territorio islámico, además, no es un lugar de oración, es mucho más que eso, si lo supierais, no las defenderíais.
ResponEliminaA ver, el pelota del islam y los musulmanes, el «señor» Jordi Moreras. ¡Entérese!, que haya diferentes expresiones del islam, no hace que estas sean legítimas. El islam, se exprese de una o más de una manera, no es una religión. Es un sistema totalitario con la charía como ley, totalmente incompatible con los derechos humanos y la democracia. Todo musulmán, sea de la confesión que sea, anhela que un día cercano la charía reine en toda la tierra, y hará TODO LO QUE SEA para que esto sea así.
ResponElimina